Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Oranjegekte
Foto: Hollandse Hoogte
Opgebiecht

Ik heb een hekel aan
Koningsdag

J

Jengelende kinderen die je om zeven uur wakker schreeuwen, omdat ze de beste plek in het dorp willen voor hun kleedje. Over straat slenteren om andermans troep te bekijken. En veel te laat bedenken dat je nog boodschappen moet doen voor het avondeten, terwijl de supermarkt heeft bedacht dicht te gaan.

“Vroeger had ik al een hekel aan al dit soort vrije dagen, waarop iedereen verplicht gezellig moet doen, maar Koningsdag spant voor mij echt de kroon.

Toen ik nog in Amsterdam woonde, werd ik gek van de hordes mensen die hadden bedacht om deze feestdag in de hoofdstad te vieren. Propvolle treinen in het hele land tegenover stadstrams die opeens niet blijken te rijden. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het weer, dat werkelijk altijd tegenvalt op deze dag. Resultaat: pesthumeur, en het uiterlijk van een verzopen kat.

Zolder en portemonnee geplunderd 

Toen ik kinderen had, heb ik het weer geprobeerd, echt waar. Weken van tevoren werd de hele zolder overhoopgehaald, op zoek naar spullen die hooguit een euro op konden leveren. Klauwen met geld gaf ik uit omdat mijn kinderen van top tot teen in oranje kleding wilden lopen.  

Maar koukleumen op een kleedje vol rotzooi, terwijl de kinderen na tien minuten weg zijn omdat ze vriendjes tegenkwamen, is gewoon niet voor mij weggelegd.

Netflix

Ik blijf het liefst thuis. Waar ik vroeger zelfs voor de tv met deze feestdag werd lastiggevallen door koekhappende leden van het Koninklijk Huis, ben ik nu héél dankbaar voor Netflix.

Ik zorg dat ik alles op tijd in huis heb – voor het geval de supermarkt zich weer aan rare tijden gaat houden – en nestel mezelf met een grote kop thee en een reep chocolade op de bank. Lekker warm en droog, terwijl ik de regen tegen de ramen hoor tikken. 

De kinderen mogen met elk vijf euro zelf het dorp in om andermans afgedankte spullen te kopen. En ondertussen kijk ik een heel seizoen van mijn favoriete serie verder. En natuurlijk word ik heel blij als mijn kinderen dolenthousiast thuiskomen met nieuw speelgoed, maar nóg blijer word ik van de gedachte dat ik ook volgend jaar niet met ze mee naar buiten hoef!