Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Oranjegekte
Foto: Hollandse Hoogte
Opgebiecht

'Ik heb een hekel aan
Koningsdag'

K

Kinderen die je om 7 uur wakker schreeuwen omdat ze de beste plek op straat willen voor hun kleedje. Eindeloos rondslenteren om andermans troep te bekijken. En ineens blijkt de buurtsupermarkt vroeg dicht te zijn terwijl je nog geen boodschappen in huis hebt. Niet iedereen vindt Koningsdag een feest, vertelt een lezeres anoniem in onze rubriek Opgebiecht. 

Vroeger had ik al een hekel aan al dit soort vrije dagen, waarop iedereen verplicht gezellig moet doen, maar Koningsdag spant voor mij de kroon.

Verzopen kat

Toen ik nog in Amsterdam woonde, werd ik gek van de hordes mensen die hadden bedacht om deze feestdag in de hoofdstad te vieren. Propvolle treinen in het hele land, trams die klem staan in de menigte... En dan heb ik het nog niet eens over het weer, dat werkelijk altijd tegenvalt op deze dag. Resultaat: pesthumeur, en het uiterlijk van een verzopen kat.

Rotzooi

Toen ik kinderen kreeg, heb ik het weer geprobeerd, echt waar. Weken van tevoren werd de hele zolder overhoopgehaald, op zoek naar spullen die hooguit 1euro zouden opleveren. Klauwen met geld gaf ik uit omdat mijn kinderen van top tot teen in het oranje wilden lopen, om vervolgens zelf te koukleumen op een kleedje vol rotzooi, terwijl de kinderen na tien minuten weg zijn omdat ze vriendjes tegenkomen. Echt, Koningsdag en ik zijn geen fijne combi.

Netflix

Ik blijf het liefst thuis. Waar ik vroeger zelfs op tv met deze feestdag werd lastiggevallen door koekhappende leden van het Koninklijk Huis, ben ik nu héél dankbaar voor Netflix.

Ik zorg dat ik alles op tijd in huis heb – voor het geval de supermarkt weer ineens een idiote sluitingstijd heeft – en nestel me met een grote kop thee en een reep chocolade op de bank. Lekker warm en droog, terwijl ik de regen tegen de ramen hoor tikken. 

Blije kinderen

De kinderen mogen met elk vijf euro zelf het dorp in om andermans afgedankte spullen te kopen. En ondertussen kijk ik een heel seizoen van mijn favoriete serie. En natuurlijk word ik heel blij als mijn kinderen dolenthousiast thuiskomen met nieuw speelgoed, maar nóg blijer word ik van de gedachte dat ik ook volgend jaar niet met ze mee naar buiten hoef!   

Heb je ook iets op te biechten? Stuur je verhaal naar de redactie. 

JIJ OP VROUW