Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Opgebiecht

'Ik laat mijn huurders in de waan
dat we nog Koninginnedag vieren op 30 april'

V

Vandaag is het Koningsdag. En hoewel veel toeristen daarvan inmiddels op de hoogte zijn, zijn er nog altijd een paar nietsvermoedende feestgangers die in hun oranjetenue op 30 april in de stad staan. Jessica (niet haar echte naam) verhuurt haar appartement via Airbnb en krijgt veel aanvragen binnen voor het weekend van 30 april. "Ik zeg niet dat het feest dan al voorbij is."

"Ik verhuur al een paar jaar mijn appartement in hartje Amsterdam via Airbnb. Net zoals elk jaar stroomden ook dit jaar de aanvragen weer massaal binnen. Italianen, Duitsers en Engelsen willen dolgraag een weekendje ons appartement huren en hier Queensday vieren. 

Koninginnedag inderdaad. Zij zijn allemaal nog in de veronderstelling dat we op 30 april de verjaardag van Queen Beatrix vieren. Ik erger mij hier zó aan, dat ik de aanvragen gewoon heb geaccepteerd."

Te lui voor Google

"We vieren Koningsdag sinds 2014. Dat jaar en in 2015 kon ik mij er nog wel iets bij voorstellen dat je je als toerist vergist. Ik stuurde dan dus een berichtje terug en liet weten dat het feest niet langer Koninginnedag heet en dat we het een paar dagen eerder vieren.

Dit jaar niet. Ik had ik er gewoon géén zin in. Het is toch niet mijn schuld dat al die toeristen te lui zijn om even te googelen hoe het zit? Dit jaar laat ik ze maar in die waan en beantwoord ik al hun vragen."

Feest in de stad

"‘Where is the party in the city?’ , ‘Do you have any tips what to do?’, ‘What if we’re not dressed in orange?’ en meer van dat soort vragen. Ik beantwoord ze allemaal. Vertel ze dat er overal in de stad feest is. Dat er op elke straathoek en in elke kroeg wel een biertje of wijntje te krijgen is, dat het gebruikelijk is iets oranjes aan te trekken en dat er overal feest is in de stad.

Ik vertel ze over de vrijmarkten waar kinderen en volwassenen hun spullen op straat uitstallen die je kunt bekijken en kunt kopen. Dat er op veel pleinen bandjes staan te spelen en je je absoluut niet hoeft te vervelen."

Bijkomen

"Ik weet dat er vrijdag en zaterdag mensen in mijn appartement zullen zijn die helemaal in hun oranje tenue feest willen gaan vieren in de stad. Het zal niet lang duren voordat ze erachter komen dat ze de enigen in het oranje zijn. Dat er nergens feesten op straat zijn en dat niemand spullen aan het verkopen is.

Ik zie al voor me hoe ze aan een fietser vragen waar precies Queensday is, waarna de fietser uitlegt dat we dat niet meer vieren. Dat het nu Kingsday is en dat we het drie dagen eerder al hebben gevierd. Hier en daar op straat ligt nog een enkele oranjesnipper van een slinger, maar meer ook niet.

Ze zullen vast niet blij met me zijn, maar ik weet zeker dat zij en hun vrienden en familie nooit meer gaan vergeten dat we Koningsdag op 27 april vieren. En al zijn ze boos: ik ben er toch niet. Het geld dat ik verdien met hun boekingen gebruik ik om zelf even een weekendje weg te gaan. Even bijkomen van de échte Koningsdag."