Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Opgebiecht

'Ik was niet
's werelds beste oppas...'

G

Gister las ik dit briefje online; tien ietwat sarcastische oppasinstructies die mij meteen weer herinnerden aan mijn eigen oppastijd. En ik moet eerlijk toegeven dat ik niet 's werelds beste oppas was…

Ik was vroeger allerminst een fan van kinderen. Inmiddels heb ik zelf drie kinderen waar ik ontzettend veel van houd. Al ben ik nog altijd geen fan van andermans kinderen. Maar oppassen vond ik nou eenmaal een vrij eenvoudige manier om een zakcentje te verdienen.

Oppasadresje

Ik had altijd een vast oppasadresje. De ouders moesten regelmatig voor hun werk naar bijeenkomsten en dinertjes, dus kwam ik vaak al aan het einde van de middag. Aan mij de taak om te koken en de kinderen tot bedtijd te vermaken.

Waren de kinderen engeltjes als hun ouders thuis waren, ze veranderden in monstertjes zodra de voordeur in het slot viel; door de kamer rennen, om snoep en frisdrank zeuren en de televisie aanzetten. Ik kreeg het er benauwd van. Ik had weliswaar een lijstje met instructies gekregen, maar daar hadden de kinderen geen boodschap aan.

Doodop thuis

Zo mochten ze absoluut geen frisdrank, alleen water en thee, en waren snoep en chips doordeweeks verboden. En de tv was al helemaal een no-go want die zou ervoor zorgen dat ze niet goed zouden slapen.

Nadat ik de eerste keer doodop thuiskwam en tegen mijn ouders klaagde dat de kinderen totaal niet hadden geluisterd, pakte ik het de tweede keer anders aan. Ik liet de kinderen gewoon hun gang gaan en na die keer vonden ze mij de leukste oppas van de wereld.

Snoep en cola

Want van mij mochten ze alles! Een glas cola? Ja hoor, ga je gang. Een snoepje uit de snoepjesla? Prima. Als ik er dan ook maar eentje mag.

En zo’n gezonde avondmaaltijd? Jakkes. Daar had ik zelf toch ook geen zin in? Negen van de tien keer werd het een pizza in de oven of maakte ik 'broodje ei met kaas'.

In bed

Over één ding was ik echter wel heel duidelijk: 'Mondje dicht tegen jullie ouders en op tijd naar bed'. Eigenlijk varieerde de bedtijd van zeven uur voor de jongste tot acht uur voor de oudste.

Maar ik stuurde ze gewoon allemaal om zeven uur naar bed. Tandenpoetsen, pyjama aantrekken en hop in bed. Dat de oudste dan nog een tijdje in een boek ging lezen, prima. Als ik ze beneden maar niet meer zou horen. Tenzij natuurlijk er écht iets aan de hand was.

Een vriendje

En ze luisterden! Waarschijnlijk waren ze behoorlijk moe geworden van het feit dat alles maar mocht. Ik ontdeed me ondertussen van het bewijsmateriaal (lees: lege pizzadozen, snoeppapiertjes en halfvolle bekertjes cola) en nestelde me daarna op de bank voor de tv.

En als ik zeker wist dat de ouders niet voor half elf thuis zouden komen, nodigde ik vaak een vriendje uit dat mij gezelschap hield op de bank.

Mixdrankje

Ik weet dat de moeder het niet erg had gevonden als ik af en toe een vast vriendje had meegenomen, ware het niet dat ik zo’n flierefluiter was en bijna iedere twee weken een ander 'vast' vriendje had.

Eén keer ging het bijna mis… Een zo'n vriendje had alcohol meegenomen. De kinderen lagen te slapen en wij dronken het ene na het andere mixdrankje.

In slaap

We hingen lekker tegen elkaar aan op de bank, toen we in slaap vielen. Ik schrok wakker om kwart voor elf en schudde mijn vriendje meteen wakker. "Wegwezen!" beet ik hem toe.

Hij had net de achterdeur dichtgetrokken, toen ik de sleutel in het voordeurslot hoorde. Vliegensvlug moffelde ik de flesjes in mijn tas, ik was immers nog maar 15! 

Pizza of patat

Zelf hanteer ik niet zulke strenge oppasregels. Ik vind het fijn als de kinderen een beetje op tijd op bed liggen en dat ze een avondmaaltijd binnen krijgen. Of dat nou pizza, patat of bruine boterham met pindakaas is: ik doe er niet moeilijk over.

Ik weet heus wel dat de meeste tieners oppassen voor het geld. Ik ben allang blij dat er iemand is die een oogje in het zeil houdt. En als dat dan betekent dat ze zo heel af en toe nét even wat meer mogen, dan is dat voor hen toch hartstikke leuk? Ik kook de rest van de week wel weer gezond. 

Jij op VROUW.nl

Heb jij nog een bijzonder verhaal over jouw oppasverleden? Of over jouw huidige oppas? En wil je daarover vertellen?

Dan kan dat hier!