Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Tiener in smoking
Foto: Hollandse Hoogte | Jaco Klamer
Opgebiecht

'Het eindexamenfeest
is te duur voor ons'

T

Terwijl de leerlingen op het voortgezet onderwijs nog druk bezig zijn met hun examens, hangt er in veel kasten al een prachtige jurk of smoking klaar voor het eindfeest dat op de meeste scholen wordt gehouden. Maar mijn zoon blijft thuis: "Een smoking huren of kopen kan ik echt niet."

Ik ben een alleenstaande moeder van twee pubers. Het is sappelen, daar zal ik geen doekjes om winden. Ik werk fulltime, maar met mijn inkomen kan ik nét aan rondkomen. Mijn ex is uit beeld en betaalt helemaal niets. De kinderen zien er altijd verzorgd uit, maar dragen bijvoorbeeld geen peperdure sneakers.

Merkkleding

Nu ze allebei een baantje hebben, kopen ze af en toe wel merkkleding. Van mij krijgen ze een basisbedrag en daar moeten ze het mee doen. Mijn prioriteit ligt bij de maaltijden en de huur.

Over een week heeft mijn oudste zoon een eindexamenfeest. Het wordt een gala, compleet met galakleding natuurlijk. De meiden uit zijn klas zijn er al weken druk mee; in de groepsapp talloze foto's van jurken.

Spijkerbroek

De jongens hebben het wat dat betreft makkelijker, die trekken 'gewoon' een smoking of een pak aan. Maar zo'n pak moet je dus wel hebben! Een smoking huren is ook absoluut niet goedkoop en als je een pak koopt ben je ook een flink bedrag kwijt.

En als het nou voor een spijkerbroek is, die hij vervolgens afdraagt... Maar dit is voor een pak dat in de kast belandt en waar hij waarschijnlijk volgend jaar weer is uitgegroeid!

Onder druk

Ik begrijp de meerwaarde van mooie kleding op zo'n feest echt wel. Het is natuurlijk fantastisch om iedereen helemaal opgedoft te zien. Maar het zet ouders wel onder druk.

Ik kan zo'n groot bedrag simpelweg niet missen! En ik weet dat er meerdere ouders zijn die een betere bestemming voor hun zuurverdiende centjes weten. Nogmaals, ik gun mijn zoon de wereld, maar wat niet gaat, gaat niet. Maar in gewone kleding gaan is echt geen optie.

Bijzonder voertuig

Dus heb ik hem gezegd dat hij dan maar een smoking van zijn eigen geld moet huren. Of dat we de rekening delen. Maar dat wil hij niet, want hij is heel hard aan het sparen voor zijn rijlessen. En ik heb inderdaad duizend keer liever dat hij daar zijn geld aan uitgeeft, dan aan zo'n gelegenheidspak.

Naast die dure kleding, is het ook nog eens de bedoeling dat je allemaal in een 'bijzonder voertuig' naar school komt. Er worden limousines en sportauto's gehuurd, je weet niet wat je ziet. Hebben die mensen allemaal een geldboom in de tuin?

Over the top

Mijn zoon heeft zich er inmiddels bij neergelegd. Hij had er toch al niet zo'n zin in, beweerde hij gisteren nog heel lief. Nou is hij ook niet zo'n feestbeest en denk ik ook wel dat hij het meent, maar zo'n eindfeest, daar hoort toch eigenlijk gewoon iedere tiener bij te zijn?

Wat is er tegenwoordig mis met een gewoon feestje? Waarom moet alles zo over the top? Natuurlijk weer overgewaaid uit Amerika, waar je helemaal een torenhoog bedrag aan een schoolfeest kwijt bent.

Fiets vs limousine

Je benadrukt met dit soort evenementen zo het verschil tussen arm en rijk, vind ik. Want ook als je de feestkleding wel kunt betalen, zal er ook daar weer verschil in zijn. Kinderen zijn keihard, ze hebben echt wel door wat een eenvoudig jurkje is en wat een designerjurk.

En als jij dan ook nog eens gewoon door je ouders wordt afgezet of op de fiets komt en zij arriveren in een limousine, dan is de toon voor de avond gezet. Wat mij betreft gaan scholen hier in de toekomst beter doordacht mee om…

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook iets (anoniem) opbiechten?

Dan kan dat hier!