Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Moeder trekt de strandkar
Foto: Hollandse Hoogte | Sabine Joosten
Opgebiecht

Hoezo trekken moeders
ook op vakantie de (strand)kar?

A

Anniek (38)* heeft tegenover haar man gedaan alsof ze deze zomer écht niet langer dan drie weken kon vrijnemen. "Ik had geen zin om vier of misschien wel vijf weken bij de kinderen thuis te zitten."

Ik vind de zomervakantie echt verschrikkelijk. Mijn kinderen zijn 6 en 5 en vragen als ze vrij zijn 24 uur per dag mijn aandacht. Ze verwachten dat ik iedere dag iets leuks met ze ga doen, maar ik heb daar geen zin in. Maar als er geen programma is opgesteld, gaan ze klieren.

Hok vol herrie

Het zijn twee behoorlijk drukke jongens, dus dan heb ik - om het voorzichtig uit te drukken - een hok vol herrie. Niet bepaald iets waar ik op zit te wachten. Ik vind het prima om een paar leuke dagen weg te plannen, maar ik moet ook nog een huishouden runnen. Zichzelf vermaken? Dat vinden ze heel lastig.

Wij gaan dit jaar twee weken op vakantie en de andere vier weken waren nogal een punt van discussie tussen mijn man en mij. We hebben onze ouders bereid gevonden om een week de kinderen op te vangen en de overige drie weken wilde mijn man in mijn schoenen schuiven.

De normaalste zaak

Dat vond hij de normaalste zaak van de wereld, leek wel. Nou werk ik parttime en zie ik om mij heen ook volop gebeuren dat moeders voor de zorg opdraaien, maar ik weiger dat. Mijn man neemt ook maar vrij!

Ik heb het maanden geleden stellig aangekondigd dat het voor mij onmogelijk was om langer dan drie weken vrij te nemen. Daarvan zijn we dus twee weken met het gezin op vakantie en een weekje alleen met de jongens vind ik niet erg.

Ziekte en hoge werkdruk

De andere twee weken mag mijn man oplossen. Hij keek heel moeilijk toen ik dat zei. Hij zou op die manier zo door zijn vrije dagen heen zijn en het was nog maar de vraag of zijn baas het zou toestaan.

Het flapte er zo bij mij uit: 'Het is niet anders; door ziekte en hoge werkdruk vanwege een extra klus is ons door de directie gezegd dat we deze zomer écht niet langer dan drie weken aaneengesloten weg kunnen'. Daar is niets van waar. Het zou makkelijk kunnen, zo druk hebben we het in de zomer namelijk nooit, maar ik wil het gewoon niet.

Zomerkamp

Ik heb dus tegen mijn man gelogen en daarvan heb ik nu toch best wel last. We zijn altijd zo open en eerlijk tegen elkaar, maar ik kreeg heel sterk het gevoel dat hij zich ook iets onmisbaarder opstelde dan in werkelijkheid het geval is.

Een paar dagen geleden liet hij vallen dat hij na de zomervakantie nauwelijks nog vrije dagen heeft. Daarover voel ik me dan toch schuldig. Dus ben ik mij al aan het oriënteren op zomerkampen. Dan kunnen we de volgende zomervakantie tenminste allebei blijven doorwerken…"

*Vanwege privacyredenen zijn de namen in dit artikel gefingeerd.

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook iets, anoniem, opbiechten

Dan kan dat hier!