Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Op een zomerse dag ligt iedereen in het park
Foto: Hollandse Hoogte
Opgebiecht

'Ik vrees dat ik
zonverslaafd ben'

Z

Zodra de zon schijnt word ik onrustig en ben ik allesbehalve gezellig. Mits ik in de zon zit of lig. In de zomer en op strandvakantie is Smeren en keren dan ook mijn motto.

Als de zon volop schijnt en ik ben binnen aan het werk, dan kan ik mij niet concentreren. Dan sleep ik mezelf met lood in mijn schoenen naar kantoor en zwelg ik in zelfmedelijden. Want 'heel Nederland' ligt dan op het strand in de zon. Behalve ik. Ik vrees dat ik zonverslaafd ben...

Afspraak verzet

Dagelijks check ik op mijn telefoon tientallen keren de weersvoorspellingen. Steeds vaker op een obsessieve manier. Het liefst plan ik mijn dag hieromheen. Heb ik met vrienden afgesproken om een hapje te eten en schijnt de zon? Dan móet dit buiten gebeuren. Een afspraak bij de kapper terwijl het mooi weer is? Deze wordt zo snel mogelijk verzet naar een bewolkte dag. Ik wil geen zonnestraal missen als het mooi weer is.

Een lunch of een borrel met mij op een zonnig terras is vaak een hele inspanning. Zodra ik een plaats heb bemachtigd in de zon, zit ik tijdens het gesprek alweer te azen op een andere plek waar je nòg beter in de zon zit. En aangezien de zon van oost naar west gaat wordt dat regelmatig een heuse stoelendans.

In bikini op de vensterbank

Thuis ben ik helaas niet in het bezit van een riant terras op het zuiden, maar moet ik het doen met een piepklein balkon op het noorden, en ook nog eens achter een immens grote boom. Bij mooi weer verkas ik dan ook het liefst zo snel mogelijk naar het dichtstbijzijnde park of wurm ik mezelf in bikini en ga ik, op de vensterbank, in het raam liggen 'spinnen'. Levensgevaarlijk natuurlijk!

Mijn vakanties staan ook altijd in het teken van De Zon. Ik heb een keer een Spaans eiland helemaal rondgereden in een zoektocht naar een baaitje waar de lucht het meest blauw was. Want ook al is de temperatuur aangenaam, van bewolking word ik bloedchagrijnig. Het allerergste vind ik dan ook als het op dat moment in Nederland zonniger is.

Vermoeiend

Door mijn zonverslaving ben ik vrijwel altijd onrustig. In de grachten van Amsterdam zie ik bij mooi weer alleen maar mensen gezellig borrelen in verschillende bootjes. Ook de terrassen zijn bomvol. Hierdoor krijg ik steeds het gevoel dat ook ìk alles uit mijn dag moet halen. Dodelijk vermoeiend.

Dus nu ik heb gezien dat het volgende week dramatisch is voor een zomermaand - 22 graden en veel regen - ben ik stiekem opgelucht. Want met een drukke werkweek voor de boeg en een nieuw ontdekte serie op Netflix kan ik me eindelijk zonder schuldgevoel weer heerlijk binnen nestelen. Eindelijk heb ik dan even niet het gevoel dat ik van alles moet.

Wisselvallig

Het schijnt dat Nederlanders veel meer met het weer bezig zijn dan andere landen. Waar ze het in Spanje en Italië bij de koffieautomaat vooral over eten hebben, beginnen wij weer over het weer. Maar goed, ik ken dan ook geen ander land waar het zo wisselvallig is. Dit stelt mij dan toch een beetje gerust. Ik ben waarschijnlijk niet de enige die hier zo obsessief mee bezig is... Of toch wel?

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook een keer iets - anoniem- opbiechten?

Dan kan dat hier!