Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Donkere man met blanke vrouw
Foto: Hollandse Hoogte
Opgebiecht

'Onze relatie is
helemaal niet zo zwart-wit'

L

"Laatst sprak ik mijn moeder. Ze vertelde dat ik vroeger een keer had geroepen dat ik nooit een donker vriendje zou willen. En dat iedereen daar dan toen hartelijk om moest lachen. Ik heb inderdaad geen woord gehouden, want dat standpunt is volledig omgeslagen."

"Er zijn vrouwen die vallen op mannen met blond haar en blauwe ogen, vrouwen die op slag verliefd worden op een krullenbol, vrouwen die op vrouwen vallen... En mijn voorkeur gaat uit naar getinte mannen. En ik heb geen idee waarom sommigen daar zo’n probleem van maken."

Klotsende oksels

"Inmiddels heb ik zelfs het platteland verruild voor de stad waar ik vijf jaar geleden de liefde van mijn leven ontmoette. Hij is Surinaams, heeft prachtige donkerbruine ogen en een lekkere afro, maar nog veel belangrijker: hij is de allerliefste man die ik ken!"

"Hij geeft mij nog iedere dag buikpijn van het lachen en er is niets wat hij niet voor mij zou doen. In mijn ogen is hij perfect maar toch had ik, toen ik hem voor het eerst meenam naar mijn familie, klotsende oksels."

Allochtonen

"Mijn ouders vinden alles prima, zo lang ik maar gelukkig ben. Ook de familie van mijn vader is redelijk open minded. Maar de familie van mijn moeder is een ander verhaal. Sommigen hebben nog nooit een stap buiten de provincie gezet. Op verjaardagen gaat het daar regelmatig over kutmarokkanen, asieltuig en allochtonen die alles voor de 'echte' Nederlanders zouden verpesten." 

"Over het algemeen probeer ik me buiten die discussies te houden, omdat ik weet dat het toch geen zin heeft. Maar toen ik laatst een familiebarbeque bijwoonde, ging een van mijn ooms veel te ver."

In shock

"Het was erg gezellig, totdat ik trots vertelde dat het zo goed ging tussen mijn vriend en mij. Mijn oom zag dit als de perfecte aanleiding om weer eens een belachelijke uitspraak te doen: 'Wat jij nu doet, dat had vroeger echt niet gekund. Toen wisten ze wel raad met negerhoertjes.'"

"Zijn buik schudde van het lachen. Zelf vond hij het overduidelijk hilarisch. Nu ben ik niet iemand die op haar mondje is gevallen, maar op dat moment wist ik écht even niet wat ik moest zeggen. Ik geloof dat mijn mond zelfs openviel van verbazing. Hoewel ik zag dat een aantal familieleden ook in shock was, zei niemand er iets van."

Kwetsend

"Nadat ik mijzelf had herpakt, viel ik enorm tegen hem uit. Ik heb hem duidelijk gemaakt dat ik hem niet meer hoef te zien als hij dit soort belachelijke opmerkingen blijft maken. Ook heb ik hem uitgelegd waar het woord 'neger' vandaan komt en waarom dit enorm kwetsend kan zijn."

"Waarschijnlijk ziet hij dat zelf namelijk niet eens in. Vervolgens ben ik in de auto gestapt en teruggereden naar mijn vriend. Over het voorval heb ik hem niets verteld omdat ik bang ben hem ermee te kwetsen."

Schuine blikken

"Het is namelijk geen opzichzelfstaand feit. Als we hand in hand lopen, krijgen we regelmatig schuine blikken en heel af en toe wordt er een vervelende opmerking gemaakt. De laatste tijd word ik bang voor de wereld om ons heen."

"Het nieuws rondom de rellen in Charlottesville hebben we samen op de voet gevolgd, net als de recente presidentsverkiezingen. Doordat zo’n man president heeft kunnen worden, denkt iedereen ineens dat alles maar kan en mag."

Vooroordelen

"Ik probeer mijzelf ervan te overtuigen dat zoiets in Nederland niet bestaat, maar ook hier zie ik de ene na de andere haatdragende facebookgroep. Het zou zo fijn zijn als iedereen alle vooroordelen liet varen."

"Negen van de tien keer kloppen ze niet eens! Want niet alle Surinamers gaan vreemd, in Oostenrijk kan bijna niemand jodelen en wees eens eerlijk: wanneer droeg jij voor het laatst klompen?"

"Hij houdt van stamppot, ik houd van roti en samen vormen wij de perfecte combinatie. Al waren we blauw, paars, geel of groen: who cares? Zo lang wij er blij mee zijn is er toch niets aan de hand?"

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook iets - anoniem - opbiechten?

Dan kan dat hier!

Van de partners van VROUW