Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

De entree van de Efteling
Foto: Hollandse Hoogte
Opgebiecht

'Ik laat mijn kinderen liegen
over hun leeftijd'

M

Mijn moeder zou tijdens de zomervakantie een dagje op mijn dochter passen. Ze gingen samen naar de Efteling en mijn dochter kon niet wachten tot het zo ver was. 

Maar bij terugkomst werd ik door mijn moeder op mijn vingers getikt; bij de kassa van het pretpark had mijn dochter beweerd dat ze 3 was. En dat terwijl ze toch al een paar maanden 4 jaar is.

Verbouwereerd

Verbaasd had mijn moeder haar kleindochter aangekeken, want zij weet natuurlijk heel goed dat mijn dochter elke keer weer trots is als er een kaarsje meer op de taart staat. Mijn moeder was zo verbouwereerd dat ze niets zei en dus voor mijn dochter niets hoefde te betalen. Want in de Efteling zijn kinderen t/m 3 jaar gratis, vanaf 4 jaar kost een kaartje aan de kassa 37,50 euro. Dus dat scheelt behoorlijk!

Dat mijn dochter over haar leeftijd heeft gelogen komt door mij. Omdat we dan gratis of in ieder geval goedkoper ergens naar binnen kunnen. Is het niet bij een pretpark, dan wel bij een museum of ander vertier. Ik voel me er ook niet helemaal fijn bij, want het is gewoon gênant, maar als ik zo makkelijk een paar tientjes kan besparen, zet ik mij daar wel even overheen.

Schaamrood

Al levert het na een bepaalde leeftijd natuurlijk niets meer op. Zo was het in avonturenpark Duinrell en Hellendoorn niet gelukt, want daar zijn kinderen slechts tot en met 2 jaar gratis, en dan moet je bij Hellendoorn ook nog je legitimatie meeneemen. En bij Oud Valkeveen en Julianatoren is het zelfs maar tot en met 1 jaar gratis.

Maar met wintersport loont het gelieg nog; vorig jaar begon een vrouw naast mijn zoontje en mij in de skilift een praatje. Ze vroeg of mijn zoontje het naar zijn zin had, hoe de lessen waren en hoe oud hij was. Dat mijn zoontje vervolgens antwoordde met 'In Nederland 8, maar in Oostenrijk 6 jaar', zorgde voor schaamrood op mijn kaken.

Misprijzend

De vrouw had natuurlijk direct door wat er speelde en keek vervolgens misprijzend de andere kant op. Vervolgens zei ze pinnig dat dat natuurlijk niet de bedoeling was. Zij vond het een vorm van diefstal en ook nog eens schadelijk voor kinderen. Die zouden leren dat liegen helemaal niet erg is. 

Ik weet dat ik mijn kinderen moet leren om eerlijk te zijn. En echt, zodra ze de leeftijd hebben bereikt dat we geen gebruik meer kunnen maken van goedkopere of zelfs gratis kaartjes, stop ik ermee. Maar tot het zo ver is, zijn mijn kinderen soms iets jonger, en houd ik 'de winst' in mijn zak.

Jij op VROUW.nl

Heb jij een bijzonder verhaal dat je (anoniem) wilt opbiechten

Vertel het dan hier!

Van de partners van VROUW