Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Michel Porro
Opgebiecht

'De kinderen van mijn vriend zijn
achterbaks, verwend en egoïstisch'

J

Jenny (54) heeft sinds drie jaar een nieuwe partner, die twee volwassen kinderen heeft. Tussen stiefmoeder en stiefkinderen botert het niet echt en dat begint een steeds grotere weerslag te krijgen op Jenny's relatie. 'In het begin vond ik het vooral verwende blagen, inmiddels haat ik ze echt.'

Misbruik van Teun

"Teun (59) heeft twee dochters uit zijn eerdere huwelijk. De oudste is 28, de jongste 26. Toen Teun en ik net een relatie hadden en ik aan ze werd voorgesteld, dacht ik dat hun afstandelijke, ietwat arrogante houding voortkwam uit ongemakkelijkheid. Het was voor ons allemaal wat onwennig natuurlijk. Ik deed mijn best ze op hun gemak te stellen door gezellig met ze te praten, maar hoe ik mijn best ook deed, ik bleef tegen een muur op botsen. Ze waren voortdurend druk met hun telefoon, druk met elkaar én druk met het bespelen van hun vader. Want dat had ik al wel snel door: ze maken misbruik van Teuns goedheid."

Niet gefeliciteerd

Ze hoeven maar met hun vingers te knippen of Teun springt in het gareel. Dan weer hebben ze geld nodig of moet hij bij de een huiskamer schilderen, dan wordt hij weer door de ander opgetrommeld om wat foto's op te hangen. Ze bellen hem alleen als ze hem nodig hebben. Toen hij onlangs ziek was en een paar dagen in het ziekenhuis lag, hebben we ze niet gehoord. Ze wisten ervan, maar even langskomen om hem beterschap te wensen of hem even gezelschap te houden, zat er niet in. Ze hebben hem alleen een sms gestuurd. Ik word stelselmatig genegeerd als ze bij ons zijn. Ze hebben mij ook nog nooit gefeliciteerd met mijn verjaardag bijvoorbeeld. We zijn nu drie jaar verder, Teun en ik wonen inmiddels samen en nog steeds krijg ik alleen het hoognodige van ze te horen."

Zesde zintuig

"De meiden van Teun hebben het 'achter de ellebogen'. Ze zijn niet oprecht. Ik heb nu een paar keer meegemaakt dat ze op een verjaardag enorm over een familielid stonden te roddelen. Ik heb een zesde zintuig voor dat soort dingen, ik had er namelijk vroeger op school ook een enorme hekel aan als kinderen in de klas de sfeer op die manier verziekten. Zo weet ik van Teun dat ze hun oma niet mogen. Er valt alleen nogal veel geld vrij als oma overlijdt, dus voeren ze een hele show op als oma er is. Het is walgelijk; alles voor de erfenis."

Instagram-meisjes

"Ze denken dat ze het middelpunt van de wereld zijn, allebei. Alles draait om uiterlijke schijn; ik heb ze nog nooit in dezelfde outfit gezien en overal moet een merk aan hangen, pas dan is het goed genoeg. Het zijn van die typische Instagram-meisjes, zeg ik wel eens. Alles is buitenkant. Ze delen heel venijnige steken onder water uit. Pas nog, had ik een jurkje aan en kreeg ik 'een compliment'. Zijn oudste dochter vroeg of het mijn favoriete jurkje was. 'Je hebt het zo vaak aan!' Ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan dat ik daardoor van de leg ben. Ik ben verdorie 54; ik zou beter moeten weten!"

Ze mogen mij niet

"Het is al een paar keer op ruzie uitgelopen. Ik verweet ze dat ze niet voldoende hun best doen om een band op te bouwen en zij gooiden mij voor de voeten dat ik het teveel probeer te forceren. Zo'n ruzie vreet energie bij mij. Na afloop ben ik helemaal leeg. Daarom probeer ik dat nu te voorkomen, ook omdat het nergens toe leidt. Zij hebben toch al hun conclusie over mij getrokken: ze mogen mij niet. En ik weiger me in alle bochten te wringen om die prinsessen te pleasen."

Door het vuur

"Als ze op bezoek komen, heb ik stress. Vaak zorg ik dat er meer mensen zijn, waaronder mijn eigen kinderen, zodat ik voldoende afleiding heb. Maar mijn eigen kinderen vinden ze ook vreselijk. Ik moet er niet aan denken om met die meiden alleen te zijn. Het is heel moeilijk om met Teun over de situatie te praten. Zoals ik voor mijn kinderen door het vuur ga, doet hij dat voor zijn meiden. Bloed kruipt waar het niet gaan kan. Hij ziet zijn dochters door een andere bril dan ik. We hebben er nu al een paar keer flinke ruzie om gehad. Het stoort me dat hij zich zo laat gebruiken en het stoort me ook dat hij ze niet eens op hun gedrag aanspreekt. Als mijn kinderen Teun zo zouden behandelen, hadden ze dat van mij wel te horen gekregen."

Moeilijk

"Ik probeer ze steeds meer te ontlopen. Dan heb ik bijvoorbeeld 'toevallig' een dubbele afspraak met een vriendin staan of moet ik overwerken. Teun heeft er vorige week een opmerking over geplaatst; hij is niet gek en heeft echt wel door wat er speelt. Ik heb hem gezegd dat hij het maar moet accepteren zoals het is. Dat wij elkaar gewoon niet liggen en dat deze oplossing beter is dan steeds ruzie maken. Dat vindt hij heel moeilijk en jammer. Volgend jaar wordt hij zestig en dan wil hij graag met z'n allen een lang weekend weg. Ik moet er niet aan denken, maar ik wil het Teun ook niet onthouden. Teun moest eens weten dat ik zijn dochters inmiddels echt haat. Hij zou onze relatie meteen verbreken."

Heb je ook iets op te biechten?

Deel het met VROUW 

Van de partners van VROUW