Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | EyeEm Mobile GmbH
Opgebiecht

'Out' na een drankspelletje... 'Daar zat onze Lotte (16),
lijkbleek en onder het braaksel'

journaliste

Hester Zitvast

D

De NIX18-regel die de overheid ons adviseert, wordt in het ene gezin streng nageleefd, maar in de meeste gezinnen kijken ze niet op zo nu en dan een glas alcohol voor de kinderen. Irma (47) dacht er goed aan te doen geen enkele ruimte voor discussie te laten, totdat haar 16-jarige dochter zichzelf bijna het ziekenhuis in dronk.

Niet leuker

"Mijn man en ik drinken nauwelijks. Heel af en toe een glaasje wijn bij een lekker etentje, maar zomaar doordeweeks een fles opentrekken, zul je ons niet snel zien doen. Frits drinkt met warm weer wel eens een biertje, maar hooguit twee, meer niet. Je kunt het saai noemen, maar voor ons werkt het prima. We hebben geen drank nodig om het leuk te hebben, zeg ik wel eens. Ik kan me ook echt storen aan vrienden die op feesten of verjaardagen steeds luidruchtiger worden naarmate ze meer gedronken hebben. Ze worden er in mijn ogen niet leuker op."

Chillen

"Dat de regelgeving op het gebied van kinderen en alcohol is aangescherpt, vind ik heel goed. Nou hadden mijn kinderen ook zonder overheidsbemoeienis niets mogen drinken tot hun achttiende. Mijn oudste, Guus (17), is heel serieus en verre van een feestbeest. Als hij met vrienden afspreekt, is dat vooral om te gamen; van die drinkfeestjes in zuipketen wil hij niets weten."

"Lotte is heel anders. Zij net zestien geworden en is altijd maar druk met haar vrienden. Ieder weekend gaat ze wel ergens naartoe om te 'chillen'. Ik denk dat ze dertien was dat ik tegen voor haar voor het eerst over alcohol begon. 'Je drinkt niets hè,' drukte ik haar op het hart. Frits zette er zelfs een rijbewijs tegenover. Als de kinderen niks zouden drinken tot hun achttiende zouden wij de lessen betalen."

Puberruzie

"Lotte was niet onder de indruk van dat aanbod. Ja, nog wel toen ze dertien was hoor, maar ergens rond haar vijftiende kreeg ze interesse in drinken. Al haar vriendinnen mochten drinken, verweet ze ons keer op keer. Ze vond ons maar truttig en ouderwets. 'Dan maar geen rijbewijs. Als jullie zo spastisch blijven doen, ga ik juist los als ik achttien ben!' Steeds vaker had ik het vermoeden dat ze wel degelijk iets had gedronken als ze weer ergens had gehangen. Ze werd woest als ik er naar vroeg en riep dan dat ik haar niet vertrouwde. Het liep altijd uit op ruzie, zo'n echte puberruzie met veel geschreeuw en tranen."

Out gegaan

"Enkele weken geleden zijn we wakker geschud. Keihard wakker geschud. De moeder van een van Lottes vriendinnen belde mij rond middernacht in paniek op. De meiden hadden met wat vrienden in een schuur op hun erf naar muziek geluisterd, toen ze ineens hysterisch aanbelden. Lotte was 'out' gegaan. Inmiddels was ze bijgekomen en had ze zich helemaal leeg gekotst, maar de moeder wist niet wat ze moest doen: de ambulance bellen of niet. Ik vroeg haar nog even te wachten en zei dat we er aan kwamen."

Te streng?

"Frits en ik zijn direct in de auto gesprongen, ik trillend van ellende. Er werd overwogen om een ambulance te bellen omdat onze dochter teveel had gedronken; hoe had het zo ver kunnen komen? 'We geven zo het goede voorbeeld, we zijn er zo streng in, waarom luistert ze niet,' gilde ik wanhopig. Frits bleef rustig. 'Misschien zijn we wel te streng geweest,' zei hij. Het wilde er bij mij niet in. Te streng? Hoe kun je op zo'n belangrijk punt in de opvoeding nou te streng zijn?"

Drankspelletje

"In een paar minuten waren we bij het huis van Lottes vriendin. Alle meiden stonden in tranen om haar heen en ook de jongens die aanwezig waren, keken geschokt. Lotte zat bezweet, lijkbleek en onder het braaksel op de grond. Ze keek verwilderd uit haar ogen, duidelijk dronken. Ik was zo ontzettend boos op haar, maar ik kon haar alleen maar vasthouden en zeggen dat ik van haar hield."

"Ze reageerde nauwelijks. We twijfelden enorm; wel of geen ambulance laten komen. Uiteindelijk besloten we haar mee naar huis te nemen. Ze had zoveel overgegeven, verklaarde iedereen, dat er niets meer in haar maag zat. De kinderen hadden een spelletje met heel veel sterke drank gedaan, zo begrepen we. Lotte had verloren, zoveel was mij wel duidelijk."

Hersencellen

"Ik ben vrijwel de hele nacht wakker gebleven om Lotte in de gaten te houden. Ze lag in de auto al te slapen en snurkte behoorlijk. Toen ze in de ochtend wakker werd, zat ze vol schaamte. Ze voelde zich zo rot. We zijn nu een paar weken én een paar goede gesprekken verder. Lotte heeft ons verteld dat ze al veel langer zo nu en dan wat dronk. Deze avond zou ze bij haar vriendin blijven slapen en hoefde ze mij dus niet onder ogen te komen. Ze dacht dat ze dus wel iets verder kon gaan…"

"Buiten een kater de dag erna, heeft ze er niets aan overgehouden, blijft ze volhouden. Ik kan haar honderd keer zeggen dat er talloze hersencellen zijn vernietigd door haar actie, maar dat zegt haar niets. Wat haar nog het meeste zegt, is de schaamte die ze voelt. Ze heeft zichzelf ten overstaan van iedereen ondergekotst en bijzonder oncharmant op de grond gelegen. Dat vindt ze super gênant.

Grens opzoeken

"Ze zegt dat ze nooit meer zo dronken zal worden. We hebben wel afgesproken dat wij iets minder streng gaan worden. Ik wil namelijk dat ze mij eerlijk zegt wat ze van plan is. Dat heb ik veel liever dan dat ze liegt of iets stiekem doet. Ik vind het heel lastig, want ergens ben ik ook bang dat ik haar nu teveel speelruimte geef. Maar haar te strak houden, werkt ook niet, weet ik inmiddels."

"Ik vind het lastig om hier met vriendinnen over te praten; ik schaam me best wel dat dit onze dochter is overkomen. Ik hoor ze allemaal denken: had je maar niet zo krampachtig moeten doen. Dat deden we alleen wel vooral uit bezorgdheid. Ik hoop maar dat Lotte haar lesje geleerd heeft en er vanaf nu verstandiger mee omgaat. Maar het blijft een puber; ze zal echt nog wel eens een keer de grens opzoeken…"

Van de partners van VROUW