Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Kist met daarop handschoenen en bloemen
Foto: Hollandse Hoogte
Opgebiecht

Horror! De dag waarop ik
2 kisten verwisselde...

I

In Wenen viel een kist met lichaam uit een lijkwagen. Het deed een lezeres denken aan het jaar waarin zij werkte voor een uitvaartonderneming. Door haar toedoen kreeg die dag voor de nabestaanden een extra zwart randje. 

Ik werkte er al een paar maanden. Er was nog nooit iets fout gegaan. Die 'zwarte' dag hadden we het erg druk. Vier van de vijf opbaarkamers waren bezet. Ik begeleidde die dag de begrafenis van een oudere mevrouw, haar kist moest van onze locatie naar de begraafplaats. Die dag hadden we nog een uitvaart dus er moest nog een kist vervoerd worden. Dat vervoer had ik op me genomen.

Enorme consternatie

'Mijn' familie had ervoor gekozen om alle aanwezigen voorafgaand aan de plechtigheid nog de kans te geven om afscheid te nemen. Een collega regelde dat opbaren. Achteraf wenste ik dat ik daarbij was geweest. Want opeens was er enorme consternatie in de afscheidskamer. Ik ging poolshoogte nemen en zag vrijwel direct dat er geen vrouw lag maar een man...

Ik had de kisten verwisseld en daardoor hadden de familieleden een persoon voor zich liggen die zij nog nooit eerder hadden gezien. Ze waren helemaal overstuur. Ik wist niet hoe snel ik het weer recht moest zetten.

Dichte kist

Ik belde mijn collega op de andere locatie en hij had inderdaad mijn kist. Hij had de verwisseling nog niet opgemerkt omdat die nabestaanden ervoor hadden gekozen de kist dicht te laten. Zo snel mogelijk stuurden we de lijkwagens weer op pad.

De familie heeft uiteindelijk nog afscheid kunnen nemen en de begrafenis begon niet eens heel veel later. Maar mij zullen ze het wel nooit vergeven. Dat ik nog niet zo lang in het vak zat, daarmee hebben zij natuurlijk niets te maken. Zij hebben hun moeder, tante en zus geen vlekkeloos verlopen begrafenis kunnen bieden en daarover zal ik mij tot mij eigen uitvaart schuldig blijven voelen.

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook iets - al dan niet anoniem - opbiechten?

Dan kan dat hier!

Van de partners van VROUW