Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vrouw traint met personal trainer
Foto: Hollandse Hoogte/ Rights Managed
Opgebiecht

'Ik ben personal trainer,
maar leef zelf heel ongezond'

I

Ik heb al zo lang het gevoel dat ik niet eerlijk ben naar de buitenwereld, eigenlijk leid ik gewoon een dubbelleven. Dat wringt en ik word iedere dag wakker met een schuldgevoel. Tegenover mezelf, maar vooral tegenover anderen. Ik pretendeer een fitgirl te zijn, maar ben precies het tegenovergestelde...

Al sinds jaar en dag sta ik bekend als dé gezondheidsfreak van mijn familie,- en vriendenkring. Van jongs af aan beoefende ik allerlei sporten. Niet alleen was ik dé held tijdens de gymlessen op school, ook deed ik veel krachttraining, rende ik zonder moeite 10 kilometer en turnde ik als tiener op hoog niveau.

Missie

Na de middelbare school was een opleiding tot personal trainer dan ook een logische keuze. Mijn leven bestond uit sporten, gezonde recepten uitproberen en zo fit mogelijk door het leven gaan. Mijn levensstijl was dan ook een tikkeltje anders dan dat mijn leeftijdsgenoten, want ik dronk geen alcohol en at zelden friet of pizza. Ik had maar een missie: met mijn gezonde levensstijl zoveel mogelijk mensen inspireren om hetzelfde te doen.

Tijdens mijn opleiding ontmoette ik mijn vriend, die zelf ook personal trainer is. Hij inspireerde me nog meer om mijn gezonde levensstijl vol te houden, en we konden uren spenderen aan het zoeken naar nieuwe recepten, het vinden van de beste proteïnepoeders en de meest effectieve oefeningen.

Smoorverliefd

Maar na een relatie van vijf jaar, ging hij er plots met een ander vandoor; een jonger meisje, waar hij smoorverliefd op was. Dit kwam voor mij compleet uit de lucht vallen. Ik was ontroostbaar, en zocht mijn troost in eten en series kijken. En zo belandde ik iedere avond op de bank met een zak chips. Zelf sporten? Ik moest er niet meer aan denken.

In eerste instantie ging ik er vanuit dat dit tijdelijk zou zijn. Ik vertelde mezelf dat ik weer gezond zou gaan leven als ik niet meer zoveel liefdesverdriet had, en dat het gewoon een kwestie van tijd was. Maar niets bleek minder waar te zijn.

Buikje

Want toen mijn liefdesverdriet voorbij was, ging ik steeds vaker de kroeg in om nieuwe mannen te ontmoeten. En daar hoorden veel alcohol drinken en snacken bij. Inmiddels drie jaar verder heb ik mijn gezonde levensstijl nog steeds niet terug; ik ben niet meer vooruit te branden en mijn conditie is ver te zoeken.

Ik ben wel nog personal trainer maar kan het niet meer opbrengen om voor mezelf naar de sportschool te gaan. Ik verkies avondjes wijn drinken boven een gezonde maaltijd en ben tegenwoordig al buiten adem wanneer ik de trap oploop.

Valsspelen

Door de juiste kleding te dragen, kan ik mijn beginnende buikje verstoppen en heeft niemand door dat ik de adviezen die ik mijn cliënten geef zelf totaal niet nastreef. Maar dat 'valsspelen' begint mij op te breken.

Het voelt niet goed om mijn cliënten aan te moedigen en af te beulen, terwijl ik zelf momenteel zo onsportief en ongezond leef. Bij de minste of geringste inspanning zweet ik al peentjes. Het is zelfs zo erg dat ik smoesjes verzin om bepaalde oefeningen niet voor te hoeven doen. Die zijn momenteel gewoon te zwaar voor me! Dus schreeuw ik gewoon maar wat harder. Pure bluf dus!

Gênante vertoning

Mijn collega’s maken weleens een opmerking dat ze me weinig zien trainen, maar omdat ik gezegend ben met 'slanke genen' heeft niemand door dat ik zo’n dubbelbestaan leid. Ik kán het ook niet opbiechten, want dat zou mij mijn baan kosten. Een personal trainer zonder conditie en met slechte eetgewoontes is natuurlijk niet echt een goed voorbeeld.

Ik vrees dat ik zelf een personal trainer nodig heb, om weer gemotiveerd te raken. Maar alleen al: wáár dan? Al ben ik er nu wel van overtuigd dat het de enige manier is om weer te worden wie ik was. Want dit is een ongezonde situatie, en bovenal een gênante vertoning. Maar of ik de stap durf te zetten...

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook - al dan niet anoniem - iets opbiechten?

Dan kan dat hier!

Gerelateerde onderwerpen