Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vrouw met zoon op de bank
Foto: Hollandse Hoogte
Opgebiecht

'Vanwege alle toeslagen blijf ik
voorlopig lekker 3 dagen werken'

I

Ik heb altijd fulltime gewerkt, maar toen mijn kinderen (inmiddels 9 en 7) kwamen ben ik teruggegaan naar drie dagen. Volgens mijn belastingman kreeg ik met mijn verminderde inkomen als alleenstaande moeder ook recht op de toeslag voor alleenstaande ouders.

Voor die tijd verdiende ik kennelijk te veel. Ook kwam ik ineens in aanmerking voor huursubsidie en kreeg ik meer terug voor de kinderopvang. Al met al ging ik er dus eigenlijk helemaal niet zo veel op achteruit én had ik toch meer tijd voor mijn kinderen.

De stad in

Nu heeft mijn werkgever gevraagd of ik terug wil gaan naar vijf dagen. Heel vleiend, maar toch twijfel ik. Ik vind het heerlijk om wat meer te werken en onder de mensen te zijn, maar raak daardoor mijn toeslagen weer kwijt en ga er dus netto niet zo heel veel op vooruit.

Ook zijn mijn kinderen nog jong. Dus ik vind het lekker om ze sommige middagen, zoals de woensdag, zelf van school te halen. Even lekker de stad in met ze. En als ik daar geen boterham minder om eet, prima toch?

Gratis geld

Anderzijds voel ik me er slecht over, voel ik mij een profiteur. Verslaafd aan gratis geld, aan toeslagen... Het wordt je ook wel erg makkelijk gemaakt in Nederland; minder dagen werken wordt hier gewoon letterlijk en figuurlijk beloond!

Ik herinner me een artikel van Annemarie van Gaal die becijferde dat een slimme bijstandsmoeder wel 2000 euro bij elkaar kan harken. Dat gaat me dan weer te ver. Ik ben nooit te lui geweest om mijn handjes te laten wapperen. Voor mijn gevoel draag ik echt wel mijn steentje bij aan de maatschappij.

Ik denk dat ik parttime werken nog een paar jaartjes handhaaf, tot mijn zoon en dochter beiden op de middelbare school zitten. Dan ben ik zelf ook nog maar begin veertig en kan ik nog steeds gas geven en een mooie carrière beginnen. Dat houd ik mezelf althans voor. Dus ik verkoop mijn baas voor nu nog even een stellige 'Nee'.

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook iets - al dan niet anoniem - opbiechten?

Dan kan dat hier...