Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hollandse Hoogte
Opgebiecht

'Het botert niet met
mijn schoonmoeder en schoonzus'

I

In deze rubriek kun je anoniem jouw geheim delen. Deze week biecht een lezeres op dat zij een hekel heeft aan haar schoonfamilie.

"Al vanaf de eerste ontmoeting met mijn schoonfamilie, nu tien jaar geleden, verloopt het contact moeizaam. Mijn schoonvader was belangstellend en deed erg aardig, maar mijn schoonmoeder was afstandelijk.

Niet goed genoeg

Zij liet me overduidelijk merken dat ik niet goed genoeg ben voor haar zoon. Toen ik zwanger werd, drong ze zich ineens wel aan me op. Ze had zelfs verwacht dat ze bij de bevalling mocht zijn. Maar daar wilde ik alleen mijn eigen moeder bij. 

Sinds de komst van onze dochter praat mijn schoonmoeder amper meer met me. Ze stelt nooit vragen en geeft voortdurend korte antwoorden als ik iets aan haar vraag. Terwijl ze wel gezellig kan kletsen, want dat doet ze met haar zoon dus wel.

Mantel der liefde

Ook het contact met mijn schoonzus is slecht. Soms heb ik het idee dat ze tegen mij is opgezet. Tijdens mijn babyshower kon er geen lach van af, ook mijn vriendinnen viel het op.

Na de bevalling heb ik ook niets van haar gekregen, geen kaartje, geen appje, niets... Mijn man bedekt het gedrag van zijn moeder en zus met de mantel der liefde, zegt dat ze het niet zo kwaad bedoelen. Tja, hij wil het contact natuurlijk niet nog meer verstoren.

Toneelstukje

Deze feestdagen gaat iedereen weer bij mijn schoonouders op bezoek. En natuurlijk ga ik mijn best doen om het gezellig te houden, wat erop neerkomt dat ik mij van alles afzijdig houd.

Mijn man en ik staan anders in het leven dan de rest van de familie, maar ik heb geen zin meer om mijn mening te verdedigen. Dat vreet alleen maar energie. Dan maar een toneelstukje opvoeren.

Lactose-intolerantie

Ze heeft het écht achter de ellebogen. Vorig jaar zei ze tijdens het kerstdiner dat ze speciaal voor mij iets anders had gemaakt. Zo van: 'Kijk eens hoe ik me uitsloof voor mijn schoondochter?'

Maar de week ervoor had ik haar nog tegen mijn man horen zeggen dat ik maar moest eten wat de pot schaft en dat ze geen rekening zou houden met mijn lactose-intolerantie. Zij wist niet dat ik dat had opgevangen.

Onder de plak

Ze is gewoon niet oprecht en alleen aardig als er anderen bij zijn. Zelfs haar man durft niet amicaal tegen mij te zijn. Aan mijn man heeft hij verteld dat hij mij heel leuk vindt en een lieve moeder.

Maar ja, hij zit onder de plak bij zijn vrouw. Dus het publiekelijk voor mij opnemen, zal hij nooit doen. Dat het tussen mijn schoonmoeder en mij niet botert, vind ik nog niet eens zo erg. Dat gevoel is wederzijds.

De bom

Wat ik wél heel vervelend vind is dat ik nooit de kans heb gekregen om een band op te bouwen met mijn schoonvader en schoonzus. Vooral dat laatste betreur ik. We zijn van dezelfde leeftijd en ik had het leuk gevonden als we vriendinnen waren geworden.

In plaats van liefde en genegenheid, voel ik steeds meer weerstand als ik aan mijn schoonfamilie denk. Ik zie dan ook enorm op tegen de feestdagen. Zal ik tijdens dit kerstdiner de bom dan maar eens laten barsten?"

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook iets - al dan niet anoniem - op te biechten?

Dan kan dat hier...