Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Oudere vrouw achter het stuur
Foto: Hollandse hoogte - Mariette Carstens
Opgebiecht

'Ik verkocht de auto van mijn moeder
stiekem via Marktplaats'

G

Gisteravond keek ik naar Zembla, waarin een moeder vertelde over haar zoon. Begin dit jaar werd hij doodgereden door een hoogbejaarde automobilist (89) die onwel was geworden achter het stuur. Omdat ik daar ook heel bang voor ben, heb ik de auto van mijn moeder stiekem verkocht via Marktplaats.

Automobilisten ouder dan 75 jaar moeten zich nu eens per vijf jaar medisch laten keuren om hun rijbewijs te verlengen*. Dat vind ik veel te weinig. In die jaren kan er ontzettend veel gebeuren, zeker op die leeftijd.

Rondje rijden

Mijn moeder is inmiddels 78. Zelf denkt ze dat ze nog prima kan rijden, maar iedereen die in de auto heeft gezeten met haar achter het stuur, mag blij zijn dat hij/zij nog leeft. Ik moet er niet aan denken dat zij zo’n ongeluk veroorzaakt, of dat ze zelf gewond raakt. Maar ik weet ook dat dat zo goed als onvermijdelijk is zo lang zij achter het stuur blijft kruipen.

Zo pakte ze nog eens in de zoveel tijd haar auto uit de garage. 'Gewoon even een rondje rijden', zei ze dan. Maar 'gewoon een rondje rijden' ging niet meer. Ze kon haar aandacht er niet bijhouden, miste afslagen en bleef zelfden tussen de strepen rijden.

Geen mobiel

Nu ga ik met een dodelijk ongeluk natuurlijk uit van het ergste, maar ze had ook 'gewoon' in de berm kunnen belanden. Of de verkeerde afslag pakken en verdwalen. Een mobiele telefoon wil ze niet, dus als er iets gebeurt, dan kunnen we haar niet bereiken. Maar de auto wegdoen wilde ze absoluut niet. 

Omdat we nu eenmaal niet 24/7 op haar kunnen letten en we narigheid willen voorkomen, besloten wíj - haar zoons en dochters - haar auto dan maar weg te doen. Dus toen mijn moeder naar een verjaardag was, hebben we de auto uit de garage gehaald en op Marktplaats gezet. 

Verdrietig

Binnen twee dagen was 'ie verkocht. De opbrengst hebben we netjes op mijn moeders spaarrekening gestort. Pas na een week ontdekte ze dat de auto er niet meer was. We hebben haar toen eerlijk verteld wat we hadden gedaan en waarom.

Maar sinds ik haar zo verdrietig naar die lege parkeerplek heb zien staren, vrees ik dat we misschien toch een verkeerde beslissing hebben genomen. Al deden we het met de beste intenties, misschien hadden we toch een andere oplossing moeten zoeken. Is dit nog terug te draaien? Haar rijbewijs is immers nog twee jaar geldig...

*Zie hier wanneer je medisch geschikt bent om een voertuig te mogen besturen.

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook iets - al dan niet anoniem - op te biechten?

Dan kan dat hier...

Gerelateerde onderwerpen