Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte - Sigrid Gombert
Opgebiecht

‘Met een klap donderden
we van onze wolk’

R

Roxeanne Hazes vertelt in het blad Glamour dat zij en haar vriend Eric Zwennes een miskraam hebben gehad. Lezeres Sophie* (28) herkende zichzelf in Roxeannes verhaal en besloot dat van zichzelf te delen. 

“Paniek! Dat was mijn eerste reactie op het moment dat ik twee roze streepjes zag verschijnen op het staafje waarop ik zojuist nog heel nauwkeurig had geplast. Ik pakte de handleiding erbij, die onverbiddelijk was: 2 streepjes = zwanger.  

Bezorgd

Met trillende handen scheurde ik de volgende verpakking open. Wonder boven wonder wist ik er nog wat druppels uit te persen. En jawel… Nog geen minuut later zag ik ook daar twee vage streepjes tevoorschijn komen. Op datzelfde moment hoorde ik de voordeur opengaan en nog geen seconde later stormde mijn vriend de badkamer binnen.

Hij moest zo nodig plassen dat hij in zijn haast nauwelijks opmerkte dat ik snikkend naar mezelf stond te staren in de spiegel. Pas toen hij de opengescheurde verpakkingen in het vizier kreeg, draaide hij zich om. Om zijn mond verscheen een grijns, maar zijn ogen stonden bezorgd. 

Kinderwens

Hoe moesten we dit aanpakken? Ik heb altijd al een enorme kinderwens gehad, maar ik heb óók altijd gezegd dat ik pas aan kinderen wilde beginnen op het moment dat ik alles op de rit had. Voor mij betekende dat op zijn minst een diploma. 

En een vast inkomen en een mooi, groot huis. Zo ziet mijn leven er op dit moment nog niet uit. Ik ben nog niet afgestudeerd, heb alleen losse klussen en woon in een klein studiootje met een tijdelijk contract. 

Geheim

Lange gesprekken volgden. Wilden we dit nu al? En zo ja, hoe moesten we het dan gaan aanpakken? Hadden we genoeg geld voor een baby? En wanneer vertel je aan je familie, aan je vrienden en op het werk dat je zwanger bent?

Omdat we eerst zelf aan het idee wilden wennen, besloten we het - in ieder geval voorlopig - voor ons te houden. En eigenlijk was dat ook wel spannend, een geheim alleen voor ons tweeën.

Perfecte timing

Na een lange week vol tranen, maar nog meer lachbuien, hakten we de knoop door. Samen gingen we dit laten werken. We zouden alles op alles gaan zetten om ons kleine mensje in alles te voorzien.

Toen we eenmaal hadden besloten ervoor te gaan, viel er een enorme last van mijn schouders. Misschien was de timing niet perfect, maar ik roep al járen dat ik graag moeder wil worden. En ach, bestaat de perfecte timing überhaupt?

Buikkrampen

Maar toen ik de volgende ochtend wakker werd en een grote rode vlek op mijn witte lakens zag, zakte de moed mij in de schoenen. Toen ik daarna buikkrampen kreeg zoals ik nog nooit eerder had gevoeld en er na het plassen een roodroze pakketje aan het toiletpapier hing, wist ik het zeker.

Op het moment dat mijn vriend mijn gezicht zag, wist ook hij dat het over was. Met een klap donderden we ineens van de wolk waarop we de avond daarvoor nog vol goede moed hadden plaatsgenomen. Huilend liet ik me vervolgens in zijn armen vallen.

Aan het werk

De dag erna zat ik op mijn werk. Lijkbleek, misselijk, maar vooral leeg. Overgeven, diarree hebben of een hele dag niets eten geven je ook een leeg gevoel. Maar nog nooit voelde ik me zo leeg en alleen als die maandag. Toch zei ik niets tegen mijn collega’s en maakte ik stilletjes mijn werk af.

Uit het niets beginnen over een miskraam tegen mensen die niet eens wisten dat ik zwanger was, leek me ongepast. Daarnaast vroeg ik me af of ik met mijn 7 of 8 weken überhaupt recht van spreken had. De bosbes in mijn buik kon ik nog niet eens een baby’tje noemen, al voelde het voor ons al wel zo. 

Steun

Achteraf gezien had ik de mensen in mijn omgeving er misschien al wel over moeten vertellen. Dan hadden zij mij kunnen steunen op het moment dat ik het echt nodig had. Ik denk dat ik dat de volgende keer anders aanpak.

Inderdaad: de volgende keer. Want zoals Roxeanne Hazes ook zei: we weten nu in ieder geval dat het kan. Dat we vruchtbaar zijn en dat het echt wel goed gaat komen. Wanneer dat zal zijn, dat zien we wel. Maar we zijn er nu in ieder geval klaar voor.”

De echte naam van Sophie* is bekend bij de redactie.