Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Stelend persoon
Foto: Hollandse Hoogte
Opgebiecht

Behoort mijn zoon straks
ook tot die steeds jongere overvallers?

I

Ik lees vandaag het nieuws met pijn in m’n buik: 'Overvallers worden steeds jonger, sommigen zijn niet ouder dan 12.' Volgens de politie is dit een ronduit zorgwekkende ontwikkeling, en daar ben ik het mee eens, want ook bij mij zorgt het voor slapeloze nachten.

Onze zoon is tien. Een druk mannetje met een grote mond, die niet helemaal lekker op z’n plek zit. Hij is ook wel wat anders dan de rest van de jongens in de omgeving. Natuurlijk, die ook weleens hardhandig, maar weten wanneer het genoeg is.

Mijn zoon heeft daarentegen geen rem. Hij gaat en praat maar door en stuitert de hele dag van hot naar her. En dat wordt eigenlijk nergens gewaardeerd, waardoor hij opstandig wordt. Ergens begrijp ik het. Stel je het eens voor: je bent wie je bent, maar eigenlijk vinden mensen je ronduit irritant.

Het uit zich in recalcitrant gedrag. Waar iedereen naar links gaat, gaat hij naar rechts. Hij zoekt grenzen op en doet daarbij dingen die niet mogen. Het begon met het welbekende stelen van snoepjes in de winkel, maar soms vind ik spullen op zijn kamer waarvan ik me ernstig afvraag hoe hij eraan komt.

Maar aangezien hij het al lastig genoeg heeft, wil ik hem het gevoel geven dat ik hem vertrouw. Dus wanneer ik vraag naar hoe hij aan die spullen komt, en hij erop antwoord dat het van een vriend is, kan ik niet anders dan hem geloven.

Natuurlijk zitten mijn man en ik er bovenop, met alles wat hij doet, maar zolang we hem niet op heterdaad betrappen kan ik voor mijn gevoel geen kant op. Ik hoop dat hij door heeft dat hij alles bij ons kwijt kan, waardoor zijn gedrag stopt, maar diep in mijn hart ben ik bang dat hij ooit bij een van die steeds jonger wordende overvallers hoort. Wat moet ik doen?

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook iets - al dan niet anoniem - op te biechten?

Dan kan dat hier...