Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Mijn leidinggevende neemt vakantie in de zomer, maar heeft geen kinderen
Foto: Cultura Images|Hollandse Hoogte
Opgebiecht

'Mijn kinderloze leidinggevende
pikt altijd 'mijn' weken in'

I

Ik las dat zo’n 42% van werkend Nederland in de zomermaanden doorploetert. Een relatief groot deel (64%) daarvan heeft geen kinderen. Mijn leidinggevende is helaas een ander geval: zij heeft geen kinderen, maar gaat toch altijd de grote schoolvakantie weg. En daardoor komen mijn collega en ik in de knel.

Elk jaar is het weer hetzelfde liedje. Mijn leidinggevende boekt al tijdens de zomervakantie - dus terwijl ze daar nog is - direct voor het jaar erop datzelfde vakantiehuis in Spanje. De villa waar ze al jaren heengaat.

Juridisch

Ze pakt standaard de eerste twee weken van de vakantie. Soms zelfs drie. Waardoor mijn collega en ik niet in die periode weg mogen ('Er moet toch iemand zijn?'). Mijn collega en ik mogen bovendien niet gelijktijdig op vakantie. Dus als mijn baas terug is mogen wij om en om twee weken. Dat maakt het allemaal wel erg lastig.

Soms vraag ik me af of dat juridisch eigenlijk wel mag. Mijn collega moet daarbij ook nog rekening houden met het schema van haar ex. Die zit dus echt vaak enorm te puzzelen. Zo zielig.

Sollen

Zo kan het dus verkeren dat ze de kinderen heeft in de periode dat onze baas weg is. Dan moet ze én werken en heeft ze de kinderen. En als de kinderen dan naar hun vader gaan, heeft ze vrij. Heel onhandig dus.

Mijn man heeft het helemaal gehad en vraagt zich af waarom ik zo met me laat sollen. Want wij kunnen dus nooit in de zomer op een uitgebreide gezinsvakantie. Omdat mevrouw altijd roet in het eten gooit. Mijn leidinggevende zegt dat we dan maar de voor- en/of najaarsvakantie moeten benutten. Want dan is zij er wel.

Lunchen

Ik heb verder een hele leuke baan, maar we hebben zo’n klein bedrijf dat we gewoon erg in elkaars vakantievaarwater zitten. Voordeel is wel dat als onze baas er niet is, we het super relaxed hebben. Dan lunchen we lekker buiten op een bankje in het park en gaan, als het werk het toelaat, weleens wat vroeger naar huis.

Ik begrijp dat mensen met kinderen geen voorrang hebben en dat op papier iedereen in het hoogseizoen weg mag, maar de manier waarop het elk jaar weer gaat stuit me tegen de borst.

Dwars

Dan denk ik: 'Mens, doe eens gek. Pak eens een ander huisje of land!'. Soms verdenk ik haar er zelfs weleens van dat ze het erom doet, om ons dwars te zitten. Vorige zomer was het wat dat betreft wel echt het toppunt.

Mijn leidinggevende was 'lekker thuisgebleven', vertelde ze tevreden. Ze moest nog wat verbouwen en iets aan de tuin doen. Toen brak echt mijn klomp. Dat had ze toch ook in elke andere periode van het jaar kunnen doen?

Thailand

Ik begrijp het nog als je een bepaald huisje op het oog hebt, dat misschien alleen in die periode te huur is. Maar de tuin doen en verbouwen kan toch ook in september, oktober of voor mijn part in maart?

Waarom moet dat per se in 'onze' zomervakantie. Mijn collega en ik hebben geen keus; wij zitten immers 'vast' aan de schoolvakanties. Ik zou ook liever in november een lange reis naar Thailand maken. Maar helaas geeft school daar geen toestemming voor.

Dagtripjes

Dit jaar hebben mijn man en ik door een financiële meevaller wat extra’s om te besteden en we hadden graag een mooie, lange vakantie willen boeken. Maar wat kun je doen in twee weken? Nu blijven we thuis en gaan we dagtripjes maken.

Dat mijn leidinggevende weer pontificaal in 'haar' Spaanse huis gaat zitten moet zij weten, maar ik kan haar inmiddels wel wurgen. Ik denk dat ik het niet aankan om nog een vakantieverhaal van haar te horen als ze bruinverbrand terugkomt.

Jij op VROUW.nl

Heb jij (anoniem) iets op te biechten?

Vertel het dan hier!