Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Ik biecht op: Mijn lieve man is een alcoholist
Foto: David Rozing
Opgebiecht

'Door 1 druppel alcohol verandert
mijn lieve man in een beest'

H

Het verhaal van Loïs heeft mij geïnspireerd om mijn verhaal te vertellen. Mijn man namelijk is ook een van de liefste, de knapste. Bovendien is hij een zorgzame man. Iedereen vindt hem sociaal en charmant overkomen. En daar ben ik ook als een blok voor gevallen... Maar hij heeft één probleem.

Ik leerde mijn vriend kennen toen hij in een diep dal was beland. Na een opname in verband met zijn drankverslaving. Ik was jong en naïef en ik kon de wereld aan. 'Dus dat probleem overwinnen we wel samen' dacht ik optimistisch.

Beest

We werken fulltime, hebben een prachtig huis en een leuk leven. Maar weinigen weten wat zich tussen onze vier muren afspeelt. Meerdere keren per jaar vervalt hij in zijn oude copingmechanisme. Vlucht hij in de drank. Ondertussen noemen we het 'een monster dat een winterslaap houdt, en soms wakker wordt met maar één doel: drank'.

Die lieve, charmante man verandert dan in een beest dat niet te stoppen is. Een druppel is al funest, echter na die druppel volgen er altijd meer met alle gevolgen van dien. En, ook elke keer, heeft hij spijt dat hij zichzelf niet onder controle heeft kunnen houden.

Angstig

Ondertussen weet ik dat ik veel dingen aankan, behalve zijn alcoholprobleem. Het is moeilijk om ermee te leven. Je blijft angstig en je blijft op je hoede wanneer het probleem weer opduikt. Je probeert te genieten van het leuke leven, maar gaat toch gebukt onder angst en onzekerheid.

Inmiddels zitten we in een langdurig traject met meerdere hulpverleners. Het blijft een taboe voor de buitenwereld. Want het blijft toch 'gek' als mijn vriend voor de zoveelste keer niet meegaat naar een feestje. Onze toekomst is onvoorspelbaar, dat is voor hem even hard als voor mij. Wie weet kunnen we ooit het beest voor eens en altijd in zijn winterslaap houden...

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook iets - anoniem - op te biechten?

Dan kan dat hier...