Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Opgebiecht

'Ik heb een bloedhekel
aan tikkies'

Z

Zonder twijfel zijn de nieuwe terugbetaal-apps een uitkomst. Een Tikkie bijvoorbeeld is zo verstuurd. Maar daarin zit tegelijkertijd mijn frustratie.

Want waarom stuurt mijn zus een betaalverzoek voor de wijn die ze meegenomen had voor de verjaardag van mijn moeder? Het is niet dat ze armlastig is. Aan tafel schepte ze nog op over de ruimte die ze deze zomer aan hun huis laten bouwen.

Wijn

Kortom, de zaken gaan goed in het bedrijf van mijn zwager. Wij hadden allemaal wat lekkers meegebracht voor het feestje. Ik een gebraden rosbief, groente en salade. Mijn broer een heerlijk zelfgemaakt dessert en mijn zus kwam aan met vier (!) flessen wijn.

Naast dat ze zich er zo nogal makkelijk vanaf had gemaakt, stuurde ze na afloop ook nog een Tikkie naar ons én mijn ouders van 5 euro. Het gaat me helemaal niet om die paar euro maar... hallo! Wat denk je dat rosbief kost? Maar ik zou het niet in mijn hoofd halen om dat door te belasten aan mijn familie. Doe. Normaal.

Ongepast

En mijn zus is niet de enige die ongepaste Tikkie’s stuurt. Zo was ik laatst met een vriendin naar Utrecht. Lekker uit eten en daarna nog de kroeg in. Omdat vriendin A. reed, stelde ik voor om de parkeerkosten voor mijn rekening te nemen.

Het eten sloegen we gewoon hoofdelijk om en natuurlijk hoefde onze BOB niet te betalen voor de alcohol die ik besteld had. Maar wat schertste mijn verbazing? De volgende ochtend stuurde vriendin A. een Tikkie voor de gemaakte benzinekosten en afschrijving van de auto! Eh, gaat het met je?

Ergernis

Ik heb het weliswaar betaald maar overwoog om met een betaalverzoek voor de 20 euro parkeergeld te antwoorden. Maar dat was mijn eer te na. Ondertussen was de ergernis over die rottige betaalverzoekjes die zo onverwacht binnenkomen tot het kookpunt gestegen. Maar het kon nog erger...

Ik had een date met een collega die ik al een tijdje zag zitten. We lunchten al regelmatig samen in het bedrijfsrestaurant maar daar reken je natuurlijk gewoon je eigen broodje kroket aan de kassa af.

Rekening

Dit keer gingen we na werktijd samen nog wat drinken en besloten we dat we - vanwege net dat biertje teveel - dat we beter ook even een hapje konden gaan eten. Ik rekende af en we kozen een eenvoudig eetcafé in de buurt uit.

Daar hadden we een hele gezellige avond. En tegen de tijd dat de rekening kwam en ik net als hij mijn portemonnee trok, legde hij zijn hand op de mijne en gebaarde dat hij de rekening betaalde. Het voelde hoffelijk en ik bedankte hem hartelijk.

Gierigaards

Maar toen ik later die avond weer thuis op de bank zat, kreeg ik een sms. 'Leuk' dacht ik nog, 'J. appt me!'. Was het een tikkie voor meer dan de helft van het eten! Want het totaalbedrag was 45 euro geweest en hij vroeg 27 euro aan mij!

Waarschijnlijk rekende hij het schaaltje appelmoes dat ik erbij besteld had, en dat hij zo ongeveer leeg had gelikt, erbij. Wat een trieste gast! Toch heb ik ook dit betaalverzoekje zonder morren afgetikt. Maar een tweede date zit er mooi niet in. Ga toch weg! Maar er zit ook een voordeel aan een Tikkie: gierigaards vallen lekker snel door de mand!