Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Opinie

Motherhood uncensored: met je kraamverband
op Facebook

journaliste

Hester Zitvast

K

Kersverse moeder Amanda Bacon besloot haar Facebooktijdlijn op te leuken met een foto van nét na de geboorte van haar zoontje. Papa is op de voorgrond te zien met de kleine man in zijn armen en op de achtergrond staat Amanda zelf. Naakt. Altans: ze draagt alleen een ziekenhuisonderbroek en een enorme lap kraamverband. VROUW-columnist Hester Zitvast vindt al die openheid maar niets: "Niet ieder taboe hoeft doorbroken te worden!"

Motherhood uncensored. Ik las in eerste instantie alleen de kop van het Facebookbericht dat een van mijn vrienden geliked had en was direct alert. Ik ben ervoor; dat wij vrouwen/moeders gewoon eerlijk zijn over dat hele gedoe met kinderen.

We moeten ophouden met het non-stop posten van prachtig gestylde plaatjes van onszelf en ons kroost op Facebook, want het levert alleen maar extreme onzekerheden op.

Tiptop in orde

De waarheid is nou eenmaal dat je bank standaard onder de spaghettivlekken zit, het haar van je kind steevast plakt door jam, ijs of nagellak en jijzelf alleen met hulp van een visagist en stylist nog lijkt op de vrouw die je ooit was.

En dat is helemaal niet erg, vind ik dan. Duizend keer liever een bank onder de vlekken, wéér even snel je haar in een staart trekken en in die comfortabele spijkerbroek stappen (je komt er nog wel achter, Levchenko!) maar zielsgelukkig met je kinderen, dan al dat geluk niet kennen maar je huis en je kapsel, make-up en look wel tiptop in orde.

 

We houden de schijn op 

Toch houden we maar wat graag de schijn naar elkaar op. We hashtaggen dat we zo gelukkig zijn met ons leven, onze baan en natuurlijk die kinderen, terwijl we in werkelijkheid net een woede-uitbarsting hebben gehad en regelmatig overwegen ons nageslacht op Marktplaats te zetten. Dat hele moederschap vraagt gewoon ontzettend veel van je energie.

Weg roze wolk

En dat die roze wolk helemaal niet zo hysterisch roze is als je van tevoren dacht, merk je al direct na de eerste wee. De boekjes kunnen je er nog zo op voorbereiden, maar die pijn laat zich gewoon met geen pen omschrijven.

En dan poep je tijdens de bevalling in bijzijn van je geliefde, de verloskundige of een batterij co-assistenten en wordt er met een schaar een knip gezet om de boel even wat wijder te maken – maar zelfs die ingreep blijkt nog niet genoeg. 

Postnatale ongemakken

Toch maakt die baby in je armen alles goed. En terwijl jij je kind tot in detail in je opneemt, rolt een meter lager de nageboorte eruit en word je onder een soort bouwlamp met naald en draad weer een beetje op orde gebracht.

Benen wijd, je geeft maar je over aan de vele foto's en filmpjes die er worden gemaakt (je snijdt het wel bij tegen de tijd dat het plakboek moet worden gemaakt): nog even doorbijten en je bent weer de oude.

Je verzint het niet!

Maar voor het zover is, moet je nog een heel traject aan gekkigheden door. Gekkigheden waarover je misschien wel hebt gelezen, maar die je nog nooit hebt ervaren. Zoals het kraamverband, dat zo dik en groot is dat je het kunt gebruiken als dekmatras op de logeerkamer. Lekkende borsten, kraamtranen, de kraamverzorgster die iedere dag 'je onderkantje' even wil inspecteren: je verzint het gewoon niet.

Maar weet je? Dat trek je prima, want je hebt een kind.

Gênante kiekjes op je tijdlijn

En nou benoem ik hier 'hardop' enkele ongemakken (wat al niet zo charmant is). Willen we daar ook nog beeld bij? Zou je een Facebook-foto van je zus willen zien van het zo gevreesde 'poepmoment' van haar bevalling? Of die ene collega met borstvoedingsdoorlekplekken?

 

Kijk, dat dacht ik al. Natuurlijk niet. We willen het niet té gepolijst, dat moederschap, maar het hoeft ook niet tot in de gênantste details in beeld te worden gebracht om ieder taboe maar te doorbreken, vind ik, in tegenstelling tot Amanda Bacon.

Poepen met de deur open

Ik heb dan ook in de kraamverband-periode de badkamerdeur op slot gedraaid. Volgens mij haalt die aanblik iedere vorm van seks uit je relatie weg. Al die postnatale ongemakken tot in detail delen is als poepen met de deur open; dat doe je ook niet.

Prima als jij wel in een relatie zit waarin alles delen de normaalste zaak van de wereld is, maar slinger intieme zaken niet op social media. Deal? Motherhood uncensored, maar wel tot op bepaalde hoogte!

En, wat vind jij? Laat je horen!