Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Een blogger
Foto: Hollandse Hoogte
Opinie

'Luister toch naar wetenschappers
in plaats van bloggers'

journaliste

Hester Zitvast

W

Waarom zou je nog studeren? Of iets aannemen van wetenschappers? Internet is immers binnen handbereik. Toch? En mocht je er online niet uitkomen, dan kun je altijd te rade gaan bij de talloze zelfbenoemde experts die de wereld steeds rijker wordt. En een expert ben je zo, mensen. Even wat horrorverhalen over bijvoorbeeld vaccineren, gluten of E-nummers lezen en jij voelt je wijzer dan menig wetenschapper. Dan ben je toch niet goed wijs?

Neem nou vaccineren. Het frustreert mij dat ogenschijnlijk intelligente mensen, moeders vaak, vol overtuiging beweren dat mazelen een ziekte is waarmee je als kind best kunt dealen.  Net zoals ik 'geleerden' bloedserieus wietolie zie aanraden als geneesmiddel bij kanker of op basis van wat lukraak geroepen symptomen een diagnose hoor stellen.

Bloggers

Ik kom bloggers tegen die van alles en nog wat beweren over gluten, E-nummers, kokosolie en/of zonnebrandcrème. Want ook dat laatste schijnt ineens levensgevaarlijker te zijn; gevaarlijker dan je tere huid blootstellen aan de schadelijke zon.

Het hardst roepen de anti-vaccin moeders. Ze schreeuwen op social media en blogs en verkondigen het zelfs in talkshows (hoezo krijgen zij daarvoor de ruimte?), waar ze met hun doodenge overredingskracht iedereen omver tetteren. Zo showen ze grafiekjes waaruit blijkt dat mazelen nog vóór de komst van vaccins vrijwel geheel was uitgeroeid, om maar een voorbeeld te noemen.

Grote mond

Ze beweren dat eventuele gevolgen wel meevallen. Er zijn dan altijd weer meelopers die niet met de vers aangetroffen bevindingen hun licht opsteken bij een arts, maar bij een blogster met een grote mond. Waarom? Het valt mij op dat anti-vaccin-fanatici niet snel loslaten, maar als een agressieve hond hun prooi vasthouden. Ze blijven schreeuwen dat vaccins vol kwik zitten. En ze blijven roepen dat de BMR-inenting* autisme veroorzaakt, ondanks dat de wetenschap op alle fronten heeft aangetoond dat dit niet het geval is.

Oh en dan het ronduit absurde verhaal dat de farmaceutische industrie ons met angst voor ziekten een poot probeert uit te draaien. Nee, dáárom spuiten we onze kinderen dus vol, mensen. Vanwege de centen! En financiële complotten worden ook in de behandeling van kanker of andere ziekten aangedragen. Vrijwel de hele medische wereld tegen de patiënt om maar zoveel mogelijk geld binnen te harken. Geloof je dat écht? Zeg me toch alsjeblieft dat dit niet waar is…

Ellenlang epistel

Artsen en wetenschappers kunnen nog zo duidelijk met hun bevindingen komen, het lijkt geen nut te hebben. We horen tegenwoordig namelijk alleen onszelf. Of een vriendin met dezelfde opvattingen. Of 'iemand op internet' die ergens een ellenlang epistel over heeft uitgebraakt in een huis-tuin-en-keukenblog.

Hoe stop je zoiets? Hoe stop je de enorme stroom van pseudo-deskundigen die het steeds lastiger maken de betrouwbare kennis te horen, zien of lezen. 'Mensen vaccineren uit angst', las ik onlangs uit de pen van iemand die er ook fel tegen was. Oh. Uit angst? Nou, ik vaccineer niet uit angst, hoor. Ik laat mijn kinderen inenten omdat uit tal van onderzoeken wetenschappelijk is bewezen dat het effectief is. Daarom. 

Laat de eerste in een rij een verhaal doorgeven en twintig personen later is het volledig gedramatiseerd en uit z'n verband getrokken. Ik wil die verhalen bést aannemen, maar dan wel ook wetenschappelijk verklaard. 

Kapster

Stel, je bent kapster. Echt een heel goede. Je hebt een opleiding gevolgd, je knipt al twintig jaar vijf dagen per week, je weet precies welk kapsel bij wie past en als jij ergens je schaar in hebt gezet, klopt het gewoon. En dan krijg je een nieuwe klant. Ze gaat zitten in je stoel en nog voor je bent begonnen, neemt ze je werk over.

Ze trekt de schaar uit je handen, hakt een pony in haar lokken en op alles wat jij voorzichtig inbrengt, heeft ze een weerwoord. Zij runt een snackbar, dus heeft misschien wel verstand van kroketten, maar totaal geen kaas gegeten van knippen. Dan roep je toch: 'Zoek het lekker zelf uit!'? Dan neem je zo iemand toch niet serieus als kapster omdat ze toevallig een dag eerder nog voor haar kind een kleurplaat heeft uitgeknipt?

Zonnebrandcrème

Wat heeft het nog voor nut om te studeren als we ons licht toch opsteken bij goedgebekte nono's? Bij mensen die hun vage bevindingen door je strot drukken? Waarom gaan we überhaupt nog naar een arts als we die toch steeds massaler wantrouwen? Mensen, toe, ga toch weer eens luisteren naar een echte expert.

Experts die onder meer waarschuwen voor de terugkomst van kinderziekten. Experts die wél bang zijn voor de mazelen - om maar iets te noemen. Of experts die het wél zorgelijk vinden dat online het advies rondzingt om geen zonnebrandcrème te gebruiken.

Experts die wél weten waarmee ze bezig zijn en hun kennis stoelen op jarenlange studie en lezen en/of uitvoeren van tal van onderzoeken. Dus schoenmaker, houd je nou in godsnaam bij je leest. En zaai niet zo onnodig veel paniek met je non-kennis.

*De BMR-vaccinatie beschermt tegen bof, mazelen en rodehond. Uw kind krijgt de BMR-vaccinatie aangeboden met 14 maanden. Op de leeftijd van 9 jaar wordt de BMR-vaccinatie herhaald. Bron: Rijksvaccinatieprogramma.nl

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een sterke opinie? En wil je die kwijt?

Dan kan dat hier!