Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte/Peter Hilz
Opinie

'Weet je wat kinderen kwetsbaar maakt?
Angstig opgroeien!'

Esther Vuijsters

E

Esther Vuijsters ergert zich aan de paniek rondom 'slim speelgoed' en alle andere waarschuwingen die tegenwoordig uitgaan. Open water, teken in het bos, smart-tv's... 'Wie benauwd leeft, gaat benauwd dood.' 

Ook bij de FBI is het komkommertijd. Waarom anders komt het Bureau juist nu met de waarschuwing dat ‘slim’ speelgoed – speelgoed dat in verbinding staat met het internet - gemakkelijk gehackt kan worden? Dat is namelijk geen nieuws: V-tech, een van de makers van slim speelgoed, werd in 2015 al een keer gehackt. Daar hoorde je toen wat mensen over mopperen en daarna was het voorbij.

Maar kennelijk moet er nu toch weer een melding uit. Pas op! De sensoren, camera's en spraakherkenning van het speelgoed zetten de deur open voor hackers. “Voor je het weet worden gesprekken afgeluisterd door kwaadwillige buren,” aldus de FBI. Kwaadwillige buren? Serieus? Kunnen ze niets beters verzinnen om ons bang mee te maken?

Overmatig waarschuwen

Het heeft iets dwangmatigs, al die waarschuwingen van tegenwoordig. Zeker als het om onze kinderen gaat. "Want die zijn zo kwetsbaar!" Onzin. Kinderen kunnen best tegen een stootje. Weet je wát ze kwetsbaar maakt? Angstig opgroeien. Want dat is wat je bereikt met dat overmatig waarschuwen. Niet meer durven buitenspelen omdat de zon schijnt en je misschien wel verbrandt.

Niet meer door het bos durven lopen omdat het daar sterft van de teken. Open water mijden omdat je daarvan misschien wel net zo roze wordt als dat Texelse meer! En zelfs binnenshuis zijn ze tegenwoordig niet veilig, met al dat gevaarlijke speelgoed.

En wat dacht je van alle pleisters die worden geplakt op de camera’s van verschillende apparaten? De Consumentenbond doet er nog een schepje bovenop: "Bij smart-tv’s is het nog erger! Zeker als ze een Skype-verbinding hebben!" 

Vinger in de Spinner

Nog even en alleen het kleinste kamertje is nog veilig. Maar ook niet-digitaal loert het gevaar: spelen met de Fidget Spinner kun je beter laten: daar kan namelijk je vinger in vast komen te zitten. Naar de speeltuin? Niet met warm weer, je loopt maar zo een brandblaar op!

Persoonlijk vind ik het allemaal nogal ver gaan. O zeker, het is goed dat de FBI een checklist opstelt om te monitoren hoe veilig speelgoed is, maar kom op, kinderen hebben tegenwoordig allemaal vanaf hun achtste een smartphone, alsof ze daarmee niet overal een dataspoor achterlaten. Dat houd je echt niet tegen. En ja, in theorie kan je vinger vast komen te zitten in een Spinner. Maar ook in een schaar en een puntenslijper. Moeten we ons daar nou ook al druk om gaan maken?

Benauwd leven

En behalve dat we straks met een hele generatie angstige jongvolwassenen zitten, schieten de waarschuwingen hun doel voorbij: een beetje zon is juist goed voor je, we groeien te schoon op en wie een keer een blaar oploopt, wéét dat hij de tweede keer moet uitkijken.

Wie benauwd leeft, gaat benauwd dood. Zo ben ik opgegroeid en daar geloof ik in. Als we als ouders gewoon ons gezonde verstand gebruiken, kunnen die waarschuwingen echt wel wat minder. De taak van ouders is om kinderen bewust te maken, niet bang. De meeste ouders snappen dat gelukkig wel. Nu de verschillende (semi-)overheden nog.