Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte - Koen Verheijden
Opinie

Wat bedoelt SIRE precies met
'echte jongens'?

journaliste

Yvonne van der Wal

L

'Laat jongens weer écht jongen zijn', betoogt SIRE in een nieuwe campagne. ‘Wanneer ze afgeremd worden, wordt ook hun ontwikkeling afgeremd.’ Hartstikke nobel, maar wat zijn dan precies ‘echte jongens’? Ben je alleen een ‘echte’ jongen als je met vieze kleding thuiskomt, het wereldrecord ver spugen verbreekt of achter een bal aan rent?

Ben je pas een ‘echte jongen’ als je van schoppen, stoeien en pistooltje schieten houdt of op een skelter zit? ‘Jongens horen lekker buiten te ravotten’, lees ik her en der in social media-discussies. ‘Ze zitten alleen nog maar achter hun iPad of telefoon,’ zeggen mensen vanachter hun iPad of telefoon. Hoezo hóren jongens lekker te ravotten?

Kastenfilmpjes kijken

Mijn twaalfjarige zoon wíl niet eens ravotten. Zodra er buurtkinderen aan de deur staan met het verzoek of hij zin heeft om mee naar buiten te gaan, dan bedankt hij geregeld voor de eer. Hij heeft namelijk niets met voetbal. Ja, want die bestaan: jongens (en mannen) die niets hebben met balschoppen en niet geïnteresseerd zijn in wat ‘buitenspel’ betekent. En dat is zo’n beetje het enige wat zijn vriendjes willen doen: voetballen. Maar mijn zoon wil dan toch echt liever ‘Robloxen’. Of via YouTube naar lollige kattenfilmpjes kijken en daar hardop om zitten gieren. En natuurlijk geef ik hem af en toe een pedagogisch verantwoorde schop naar buiten.

Maar waarom zou ik eigenlijk? Waarom zou ik hem duwen naar een plek waar hij niet wil zijn? Waarom zou ik hem dwingen dingen te doen die hij niet wil ‘omdat dit nu eenmaal ‘hoort’ bij het jongen-zijn? Waarom zou ik tegen hem zeggen: ‘Kom op, ga lekker buiten in de modder spelen. Word lekker smerig. Ga stenen gooien in het water, ga voor de lol piesen tegen een schrikdraad of ga lekker ouderwets hutten bouwen!’ als hij daar nou gewoon helemaal niet blij van wordt? Ben ik dan niet juist bezig hem in een bepaald hokje te plaatsen?

Lego en Playmobil konden hem niet bekoren

Met zijn ontwikkeling is overigens niets mis. Hij is sociaal, bescheiden, lief met dieren (hij vindt het al zielig als ik een huisvlieg doodmep) en op school doet hij het méér dan goed. Overigens in tegenstelling tot een aantal buurtkinderen die wél veel op straat te vinden zijn. Mijn zoon had echt wel ‘typisch jongensspeelgoed’ in huis, maar Lego en Playmobil konden hem niet bekoren. Tekenen en boeken lezen vond hij wél leuk. Ik liet hem. Nu is hij twaalf en vooralsnog begint hij niet over gendertransformatie (en al zou dat wél zo zijn, nou en?).

Dat is dan ook waar ik voor pleit: laat jongens vooral zichzélf zijn. Laten we hen niet duwen in een stereotiep hoekje. Kom op, de tijden zijn nu eenmaal veranderd. Met tollen en springtouwtjes wordt al decennialang niet meer gespeeld en vrouwen hebben inmiddels meer rechten dan alleen het aanrecht. En oké oké, er mogen best wel weer wat meer leraren lesgeven (hoewel mijn zoon drie leraren heeft gehad).

Maar om jongens dan meteen maar te bombarderen tot een soort slachtoffer van de ‘vervrouwelijking’ van de maatschappij, is natuurlijk lichtelijk overdreven. SIRE zegt feitelijk nog nét niet: laat meisjes weer lekker jong leren aardappelen schillen, wassen en strijken en pantoffeltjes aanreiken. Wellicht hebben jongens tegenwoordig gewoon andere interesses dan vroeger.

Laat jongens zichzélf zijn!

Vroeger was heus niet alles beter. Wie ook maar een beetje kattenkwaad uithaalde kreeg een draai om zijn oren. En wie niet netjes in de marshouding zat in de klas, moest letterlijk pootjes geven om een pets van de liniaal te ontvangen. Dus laten we nou niet net doen alsof wij in onze tijd méér ‘onszelf’ konden of mochten zijn dan onze kinderen nu. 

En wie dan toch graag buiten in de modder wil stampen en thuis wil komen met een flinke scheur in zijn broek? Helemaal prima natuurlijk. Maar ouders kunnen er zelf dan ook wel voor zorgen dat hun zoons gezellig vlotten en dammen kunnen bouwen. Daar is zo’n campagne naar mijn idee helemaal niet voor nodig. Laat kinderen, jongens of meisjes, ravottend of met barbiepoppen spelend, vooral zichzelf zijn.