Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | C. Barton van Flymen
Opinie

SIRE heeft groot gelijk
we trutten te veel met onze jongens

journaliste

Hester Zitvast

Z

Zo. Is de storm een beetje gaan liggen, lieve vaders en moeders? Zijn we een beetje bedaard, na de regelrechte aanval op onze manier van opvoeden van SIRE gisteren. Het is toch ook niet te geloven dat deze 'Stichting Ideële Reclame', gestaafd door onderzoek en onderbouwd met heldere uitspraken van wetenschappers, durft te beweren dat wij onze jongens niet genoeg jongens laten zijn? Wat denken ze wel niet?

Ik geef SIRE groot gelijk, we trutten teveel met onze jongens. Uitzonderingen uiteráárd daargelaten maken wij watjes van onze mannen. Ze moeten hun gevoel van ons tonen. Tranen laten zien. Onder woorden brengen waar ze doorheen gaan, als ze ruzie hebben met een vriendje. Het bijleggen na een goed gesprek. We bouwen huizenhoge netten om hun trampolines, roepen dat ze uit moeten kijken als ze zonder handen achterstevoren een wheelie maken op hun fiets en we bereiden ze feitelijk, zonder dat we het zo uitspreken, voor op een leven met spierwitte peperdure sneakers en hilarische Guccitasje van honderden euro's om de nek. 

Het is hier geen dierentuin

Ik ben bij vlagen ook zo'n moeder. Zo'n moeder die bovenaan de zwarte piste tegen haar 16-jarige roept dat ie voorzichtig moet doen. Dat ze hem niet voor niets (en vooral: niet zonder pijn en moeite!) gebaard heeft en dat een nek breken in de meeste gevallen niet best uitpakt. Ik ben zo'n moeder die met enige regelmaat roept dat hij zachtjes moet doen en niet zo moet schreeuwen. Dat hij rustig moet lopen. Dat hij mij niet mag beschieten met een speelgoedpistool met kleine pijnlijke plastic balletjes. En dat hij niet met zijn kleine zusje mag vechten 'want het is hier geen dierentuin'.

Apen op de apenrots

Hij staat, net als al zijn vrienden, stijf van de testosteron. Stilzitten in de schoolbanken? Daar heeft zo'n vent toch geen boodschap aan? Netjes schrijven? Braaf luisteren? Aan een watertje op een festival of feest? Een appel eten in plaats van een ranzig mannenbroodje met 6000 calorieën? Een goed gesprek aangaan met z'n moeder? Ik krijg bij de meeste jongens in hun natuurlijke habitat toch het gevoel dat ik naar een stel apen op een apenrots zit te kijken. Beetje schreeuwend rondrennen en zichzelf op de borst slaan. Superluidruchtig en irritant allemaal, maar wel wat ze vanuit het diepste van hun zijn willen doen.

Merg en been

Gisteren zat mijn zoon te gamen. Lekker rustig, zou je denken, maar niets is minder waar. Ik heb geen idee welk spel er op stond, maar het is zonder enige vorm van twijfel iets geweest met dood, verderf, hard rijden en schieten. Hij speelt het spel online en met een koptelefoon staat hij in verbinding met zijn vrienden. Ik zou een geluidsfragment kunnen laten horen ter illustratie, maar ter bescherming van onze lieve lezeressen doe ik dat niet. Ik hoop dat jullie mij in woord geloven: Het is afschuwelijk. Het is net alsof er oorlog uitbreekt in z'n kamer, iets wat mij als moeder natuurlijk door merg en been gaat.

Hoge kirrende moederstem

'Lieverd, alsjeblieft, moet dit? Al dat geweld, daar raak je verknipt van! Doe toch eens rustig! Kom je even gezellig bij me zitten', roep ik dan heel overdreven, bij voorkeur ook nog met z'n hoge kirrende moederstem in de hoop dat ik vat op hem heb. Zijn vrienden weten inmiddels dat ik eens in de zoveel tijd in kom grijpen en lachen er alleen maar om. 'Ja, daar heb je Hessie weer', hoor ik mijn zoon namelijk zeggen – zonder dat hij zich iets van de inhoud van mijn woorden aantrekt. 'Mam, de jongens vragen of je even je mond wilt houden…'

Onbedaarlijk lachen

Vorige week was hij voetballen. We wonen hier nogal landelijk en naast de voetbalvelden liggen weilanden met bijbehorende boerensloten. Je raadt het al; daar moest ie overheen. De zon scheen, de aanloop werd voorafgegaan aan een soort imponerend dansje en na een kansloze afzet met twee voeten tegelijk, klapte hij languit voorover. Gitzwart. Zijn vrienden, die het filmen, hoor je onbedaarlijk lachen. Het filmpje werd eerst in huiselijke kring verstuurd, daarna ook via Facebook onder vrienden verspreid. Reactie van vrouwen? 'Die krijg je nooit meer schoon!' en 'Wat zal hij hebben gestonken!' Reactie van mannen? 'DUMPERT! RTL LATE NIGHT!'

Klassiek voorbeeld van een jongen

Het filmpje staat inmiddels op Dumpert en Marieke Elsinga heeft het in de maandaguitzending van RTL Late Night laten zien. Het is een klassiek voorbeeld van een jongen die zich als een jongen gedraagt. En natuurlijk moeten we anno 2017 alles op een weegschaal leggen. Want er zijn ook meisjes die met mascara op kunnen skateboarden. En jongens die niet van voetballen houden, maar liever een sok stoppen met roze garen. Allemaal hartstikke waar. Maar het is toch gewoon een feit dat wij een beetje te voorzichtig doen? Dat we ze veel en veel te veel met schermpjes in de weer laten? En dat we een schone broek fijner vinden dan een exemplaar met scheuren en vlekken? Wij laten ons alleen niet bekritiseren!

Laat ze brullen

Dus kijk nou eens van een afstandje naar je eigen gedrag en probeer toch iets van SIRE's boodschap op te steken. Schop ze naar buiten, geef ze een boerensloot binnen handbereik en laat ze schreeuwend en tierend als apen op een apenrots de testosteron van zich afbrullen. Het is niet altijd ADHD. Het hoeft niet altijd een stempel te krijgen. En soms, nee vaak, is het gewoon gezond gedrag. SIRE heeft, hoe betuttelend ook, groot gelijk. Haal die schermen zo nu en dan weg en geef ze de ruimte. Je zoon. Je dochter. En doe zelf, als je het even niet trekt, maar oordopjes in.

VROUW Jubileumconcert

Kom je ook naar het waanzinnige VROUW Jubileumconcert op 30 oktober a.s.? Bestel snel je tickets en zing samen met vriendinnen lekker mee met Jan Smit, Ruth Jacott, Tino Martin, Mike Peterson en Edsilia Rombley.