Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

genderneutraal
Foto: Sabine Joosten / HH
Opinie

Genderneutraal staat voor mij
gelijk aan hypercorrect

Esther Vuijsters

I

Ik was in mijn nopjes toen we op het werk een genderneutrale WC kregen. Ik had daar zelf op aangestuurd. Niet omdat ik nou zo begaan was met mijn onzijdige medemens maar gewoon omdat ik de traditionele M/V-verdeling (twee-om-twee) in een bedrijf met overwegend vrouwen nogal onpraktisch vond. De actie leverde me, naast plasgemak, een knuffel op van mijn lesbische collega. Dat vond ik grappig en even voelde ik me een moderne Jeanne d’Arc.

Maar dat gevoel verdampte snel toen ik afgelopen week de Amsterdamse gids met regenboogtaaltips voorbij zag komen. Vanaf nu worden inwoners van de hoofdstad bij voorkeur aangesproken met ‘Beste Amsterdammer’ of ‘Beste Aanwezige’. ‘Sommige mensen herkennen zich niet in het hokje man of vrouw’, aldus de gids. De NS haakte aan en maakte het zelfs officieel: vanaf 10 december spreken zij eenieder aan met ‘beste reiziger’.

Het gevolg van deze acties: ‘genderneutraal’ staat voor mij vanaf nu gelijk aan hypercorrect. En hypercorrect, daar houd ik niet van. Hypercorrect is slappe hap: je maakt geen keuzes. Je wil niemand voor het hoofd stoten en daardoor behandel je uiteindelijk niemand meer op een normale manier. Weg respect.

Naar de zin maken

Ik wíl namelijk helemaal niet als ‘reiziger’, ‘inwoner’ of ‘deelnemer’ worden aangesproken. Ik vind dat een belediging voor mijn vrouw-zijn. Trouwens, dat geldt ook voor de meeste transseksuelen, die zijn allang blij dat ze tot man of vrouw gewórden zijn. Hebben ze net hun paspoort mogen aanpassen, worden ze alsnog niet voor vol aangezien. Lekker dan.

Je kunt het gewoon niet iedereen naar de zin maken, wanneer accepteren we dat nou? En ja, wie androgyn is, of wie zich man noch vrouw vóelt, die ondervang je hier niet mee. Maar is dat nou echt een reden om jezelf in allerlei bochten te wringen? Om een kleine groep mensen (die toch nooit helemaal op de juiste manier aangesproken zal worden, hoe ingewikkeld je het systeem ook maakt) niet voor het hoofd M/V te willen stoten?

Woorden met een negatieve achtergrond

En dan nog, waar houdt het op? 'We zijn gewoon allemaal mensen', wordt vaak gezegd als het gaat om de genderkwestie. O ja? En dan straks komt er eentje die beweert dat hij een aliën is, of in elk geval ‘een intergalactische achtergrond’ heeft, hoe moeten we die dan aanspreken? Geen goede vergelijking? O, zeker wel. Want ze zijn er, die zich buitenaards voelen. En het gaat er in deze kwestie toch niet om wat je bént, maar om hoe jij je voelt. Dat kan dus van alles zijn.

Natuurlijk. Het is goed om over de taal na te denken. En om ‘woorden met lading’ te vermijden of te vervangen. Geen neger maar afro-Amerikaans, geen allochtoon maar Nederlanders met een migratie-achtergrond (die vond ik al op het randje) maar dan heb je het over woorden met negatieve achtergrond. Met Man en Vrouw, als woord, is niets mis. Het zijn gewone woorden met een gewone betekenis. Die passen wat mij betreft niet in dat rijtje.

Treintijden

Wie de schoen past trekke hem aan, zegt een spreekwoord uit de tijd dat geluk nog heel gewoon was. Dat geldt ook voor aanspreekvormen. En wat de NS betreft: die kunnen zich beter concentreren op de treintijden. Want hoe je de passagier ook noemt, als de trein vertraging heeft, is hij (of zij, of het) sowieso geïrriteerd. 

En, wat vind jij? Laat je horen!