Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Beyonce met haar tweeling
Foto: Hollandse Hoogte | AP | Associated Press
Opinie

'Geniet toch lekker zelf
van je kinderen, Beyoncé!'

journaliste

Hester Zitvast

I

It takes a village to raise a child luidt een - naar verluidt - Afrikaans gezegde maar daarin schiet de Amerikaanse wereldster Beyoncé (35) tamelijk door. Die schakelt samen met haar man Jay-Z (47) een staf van 43 man in, om hun twee jongsten groot te brengen. Ja, zo kunnen wij het ook natuurlijk. Maar de vraag is natuurlijk of je dit moet willen...

Beeldig, ronduit beeldig, die over the top foto waarop Beyoncé met haar twee jongsten in haar armen de show steelt. Maar als je goed kijkt, zie je vooral een heel ongemakkelijk plaatje. Ik weet het niet hoor, maar je kinderen op die manier geforceerd vasthouden zie ik vooral kersverse tienervaders in een TLC-programma doen.

Geen onwennigheid

Het is bij Beyonce alleen geen onwennigheid; ze houdt ze zo vast omdat haar sluier precies zo moet blijven zitten. En haar haar nét perfect zit. En dan dat gewaad; genoeg stof om een middelgroot hotel mee van dekbedden te voorzien. Maar comfortabel is het niet te noemen.

Ik weet het, ik weet het: dit hoort erbij als je 'Queen B' bent. Dan kun je niet met een eenvoudige selfie aankomen, dan volstaat zelfs een hysterische Anne Geddes-kiek niet. Ach, wij hebben iets om naar te kijken, over te praten bij het koffiezetapparaat en de kleine Sir Carter en Rumi liggen er dan wel wat dubbelgevouwen bij, ze zullen later echt geen trauma overhouden aan het gekke gedoe van hun beroemde moeder.

Nagelknipper

Wat ik wél een beetje zorgelijk vind, is die 43 man personeel. 43 man. Laat het even op je inwerken. Alleen voor de tweeling dus hè (grote zus Blue Ivy Carter is inmiddels alweer 5). En het is evenmin zo dat deze staf ook nog eens de 4795 ramen lapt en/of de buxushaag naar de contouren van Jay-Z knipt - om maar eens wat te noemen.

Zo is er bijvoorbeeld een verpleegster die de nagels van de kinderen knipt. Ja, daar heb ik dus ook heel hard om gelachen. Nagels; de dingen die wij ('normale moeders') er even tussen neus en lippen door afknagen, terwijl we met links de fles geven en met rechts in een pan spaghetti roeren.

Meerdere stylisten

Dan hebben de kinderen stylisten. Ja echt, stylistEN, meervoud. Denk even terug aan de tijd dat je eigen kinderen zelf alleen nog maar kwijlden, flessen melk teruggaven en lagen te slapen. Of misschien zit je er nog wel midden in!

Het is heel leuk om ze in een leuk pakje te hijsen en het is ook extreem leuk om je online of in een fijne babywinkel suf te shoppen. Maar moet je je even voorstellen hoe het werkt als iedere ochtend andere mensen de outfit van je kind uitzoeken. En dat waarschijnlijk weer andere mensen die outfit aantrekken.

Nanny

Dat dan de verpleegster even controleert of al dat gefrummel aan de kleintjes niets heeft gedaan met hun hartslag. En dat er dan een kapper de drie haren van je kinderen modelleert. En dat een nanny ze dan naar bed brengt. En een kok de melk op de juiste temperatuur au bain-mariet.

Waar blijf je zelf dan als moeder? Hoe hecht je aan je kinderen als er 43 man personeel om ze heen springt? Leg het mij uit, alsjeblieft, leg het mij uit! Wij 'gewone moeders' laten ons al een schuldgevoel aanpraten als we bijvoorbeeld kunstvoeding in plaats van borstvoeding geven. Dat zou iets doen met de hechting met je kindje.

Vragen om ellende

Of we voelen ons schuldig omdat we met een keizersnede of pijnbestrijding zijn bevallen, want ook dat schijnt allemaal voor enorme bindingsproblemen te zorgen. Of dat we een paar dagen in de week werken en de kinderen overdragen aan opa's, oma's of een kinderdagverblijf. Aan al die moeders wil ik zeggen: 43 MAN PERSONEEL IS PAS VRAGEN OM ELLENDE!

Toch denk ik wel eens: 'Had ik maar personeel'. Misschien ben ik wel gewoon stikjaloers. Gisteravond nog, toen we voor de zesde keer naar boven werden geroepen omdat onze peuter een vlieg in haar kamer had - dacht ze.

Vlieg afvangen

Hoe fijn was het dan geweest als ik even een mannetje naar boven had kunnen sturen, zo van: 'Wil jij die vlieg even afvangen? Dank je' En iemand die met de peuter naar een indoorspeelhal wil gaan, omdat het nou eenmaal bij haar werk hoort: ook superhandig. Och en wat zou ik graag een knechtje voor de zwemlessen hebben. Of een expert in zindelijkheidstraining...

Ach, Beyoncé. Je bent een superster of je bent het niet. En je hebt een stel supersterkinderen met bijbehorende bizarre randverschijnselen. Wij verafschuwen het en smullen er tegelijk van, op een afstandje.

Maar onder de streep denk ik toch vooral: 'Laat mij maar een normale moeder zijn'. Er kan namelijk helemaal niemand op aarde zo goed voor mijn kinderen zorgen als ik zelf. Zo, en dan ga ik nu even de nagels van mijn jongste knippen. Iemand moet het doen.