Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hollandse Hoogte / William Hoogteyling
Opinie

'Bizar hoeveel kinderen met de auto
naar de middelbare school worden gebracht'

Esther Vuijsters

W

Wat beweegt de Nederlander? Nou, niet zijn eigen kind. Dat heb ik afgelopen week weer geconstateerd. Want dat wordt gewoon nog steeds lekker met de auto van A naar B gereden. En soms kan dat niet anders, met een sportclubje drie dorpen verderop of een laat feestje bij een vriendin. Maar het is toch bizar hoeveel mensen hun kinderen nog steeds met de auto naar de middelbare (!) school brengen. 

Ik vond dat op de basisschool al een dingetje, maar daar ging het me vooral om de veiligheid op straat. Al die auto’s vlak voor de ingang van de school waaruit nog snel even een kind werd gekieperd, dat kwam de veiligheid van de overige weggebruikers niet ten goede. Maar nu ik twee kinderen op 'de middelbare' heb, maak ik me vooral zorgen om het signaal dat ouders hiermee afgeven. Want op je eigen benen (leren) staan, begint bij je eigen weg zoeken.
 

De nieuwe beweegnorm

Toevallig viel de start van het nieuwe schooljaar ook samen met de introductie van de nieuwe beweegnorm. En hoewel ik zo’n beweegnorm bepaald bemoeierig vind (jahaa, zitten is het nieuwe roken en we moeten meer bewegen, duh!) heeft de Gezondheidsraad natuurlijk wél een punt.

Als we niet bewegen dan slibben we straks allemaal dicht. Geldt voor ouderen, ouders én kinderen. Extra bijzonder dus, dat een aantal kinderen het meest makkelijke stukje beweging dat er is - elke dag naar school fietsen - op deze manier wordt ontnomen.

Openstaand portier

En dan heb ik het nog niet eens over het sociale aspect dat ze dan missen, het verkeersinzicht dat ze op deze manier niet ontwikkelen en de onoverzichtelijke situatie die dit vlak voor de school oplevert.

Elke ochtend als ik naar mijn werk rijd, zie ik ze weer krioelen rondom de schoolingang: fietsers, voetgangers, auto’s. Er was er alweer eentje tegen een openstaand portier aangereden, begreep ik. En dan is de school nog maar net begonnen.

Geen zin

Ik snap echt niet waarom ouders dit doen. Zelfs niet als het 'af en toe' gebeurt, bijvoorbeeld omdat het regent. Fietsen is goed voor kinderen. Ook in de regen en ook als het waait of de boekentas zwaar is. En helemaal als ze 'geen zin' hebben om te fietsen.

Dan juíst moet je ze laten gaan. Want er komen straks nog een heleboel momenten dat ze ergens 'geen zin' in hebben. Dan is het wel handig als ze geleerd hebben dat er niet altijd iemand beschikbaar is om ze een lift te geven. En dat ze niet van suiker zijn.

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook een keer een opinie schrijven, met de kans dat die online komt op VROUW.nl?

Dan kan dat hier!