Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Image China
Opinie

'Terwijl de drugs nog net niet in de supermarkt liggen,
maken wij ons druk om emoji-snoepjes...'

Esther Vuijsters

J

Journalisten begaven zich op het dark web en ontdekten dat het bestellen van een partijtje drugs net zo gemakkelijk is als het kopen van een paar schoenen. 'De oranje pillen met het Tesla-logo zijn veel in omloop, met keurig een fotootje van de betreffende pillen, de dosis en links naar gebruikerservaringen.' En wat doen wij? Wij maken ons druk om ‘de vinger’ in een zak gewone snoepjes.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben de laatste die de overtreffende trap wil gebruiken om iets wat ‘minder erg’ is weg te wuiven. Alleen in dit geval vraag ik me echt af of we ons niet op de verkeerde ‘snoepjes’ concentreren.

Emoji-snoepjes

Als ik zie hoe sommige mensen reageren op de zogeheten emoji-snoepjes (drolletjes als in ‘shit happens’, hartjes en snoepjes in de vorm van ‘de vinger’), dan schiet mij meteen het woord 'struisvogelpolitiek' te binnen. Kom op, die dingen zijn toch gráppig! Kennelijk mogen we ze wel knuffelen, stempelen en appen, maar niet eten. Moeder één, die de supermarktketen om ‘de vinger’ op de vingers tikte, vond ík dus al op het randje. Maar toen het daar niet bij bleef, werd ik pas echt ongerust. Moeder twee begon over de poepjes (konden ook niet) en moeder drie had een zak zónder poepjes en vond daar ook wat van. En de supermarktketen maar beleefd reageren om de online schade te beperken.

Ik heb de berichtgeving rond de emoji-snoepjes met verbazing gelezen. Waar maken we ons nu dan toch weer druk om? Zijn deze mopperaars wel eens in een échte snoepwinkel geweest? Check de afdeling Japans snoep. Smerige wc’s (lekker leegzuigen!), bebloede moordwapens en doodskopjes (extra zuur) liggen zij aan zij. Zo kun je overal wel een klacht over indienen. Kom op, dit is de wereld. Snoep is een afspiegeling van de maatschappij. Net als games, tv-series en muziek. Willen we het zachter, zoeter en liever maken, dan zullen we moeten beginnen bij onszelf.

Echte problemen

Onze kop uit het zand halen als het gaat om drugs bijvoorbeeld. Ons concentreren op de echte problemen als het gaat om kinderen in plaats van te neuzelen en vingerwijzen. Niet meteen overal zo 'ge-emoji-oneerd' op reageren, een klacht indienen of elkaar dingen (online) naar het hoofd gooien. Dat is nou precies wat er mis is in de wereld. Wat mij betreft paste die vinger daar trouwens heel goed bij. Jammer dat ze die eruit gehaald hebben.

Gerelateerde onderwerpen

Van de partners van VROUW