Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Het betreffende spandoek
Foto: Hollandse Hoogte | Dingena Mol
Opinie

'Een school is een school
en geen kerk of moskee'

journaliste

Hester Zitvast

V

Verre van chique; op een nieuwe islamitische school in Amsterdam klimmen en daar een spandoek ophangen met de tekst Wie islam zaait, zal sharia oogsten. Maar nou staat extreem-rechts ook niet bekend vanwege de klasse. Laten we de discussie eens wat breder trekken. Wordt het niet gewoon de hoogste tijd om iedere vorm van religie te bannen uit het onderwijs?

Het is een link onderwerp om je vingers aan te branden, want de gemoederen zijn verhit op dit gebied. Woorden worden al snel verkeerd geïnterpreteerd en een stempel rechts of links is snel gegeven.

Gescheiden houden

En toch ga ik het schrijven: een school is een school en geen kerk of moskee. Laten we onderwijs en religie gescheiden houden. Dat er aandacht wordt besteed aan diverse religies in een vak als Levensbeschouwing; prima. Maar een geloof prediken in klassen waar je gewoon rekenen en taal hoort te geven is niet meer van nu.

Kinderen hebben er het volste recht toe hun eigen mening over de wereld te vormen, zelf te ontdekken waar ze achter staan, welk gedachtegoed ze willen aanhangen en waar ze in willen geloven.

Dopen of besnijden

Maar dat gaat in de praktijk lastig; veel ouders beginnen al - met een ritueel als dopen of besnijden - met zachtjes duwen in 'hun' richting. Het kind heeft er helemaal niets over te zeggen. Het gebeurt gewoon. Wat het kind wil, doet niet ter zake.

En dan volgt er een keuze voor een school. Wordt het de katholieke school om de hoek en krijgt je kind vanuit die levensvisie bepaalde ideeën 'voorgeschoteld' of kies je voor christelijk, islamitisch of joods basisonderwijs en bepaalt dat de denkwijze van het kind.

Sausje

Scholen 'met een sausje'; waarom toch? Wat is er mis met openbaar onderwijs voor alle kinderen in Nederland? Onderwijs waarin religie totaal geen rol speelt? Onderwijs waar kinderen gewoon allemaal hetzelfde leren, over het jodendom, over de islam en over het christendom.

Waar geen keuze voor ze wordt gemaakt, maar waar ze zelf mogen kiezen. En waar ze ook met een gerust hart kunnen beslissen om helemaal nergens in te geloven. Want ook daar is niets mis mee.

Bijbel of Koran

De overheid zou religieus onderwijs niet langer moeten financieren. Hoe kun je enerzijds van de hoogste torens tetteren over integratie en ondertussen deze scheiding in stand houden?

Er zijn voldoende mogelijkheden waarop ouders hun kinderen een geloof kunnen bijbrengen, als ze dat zo graag willen. Laat kerken of moskeeën of het gesprek-na-het-eten met Bijbel of Koran op tafel daar maar aan bijdragen. Of beter: laat het kind het zelf ontdekken.

Onbevooroordeeld

Omarm dat kinderen nog niet (zo sterk) denken in kleur, ras of geloof. Kinderen zijn jaloersmakend open minded en onbevooroordeeld, net als wij zelf in onze jonge jaren.

Daar ligt misschien wel dé oplossing voor de ellende waarmee we momenteel te maken hebben: volwassenen kunnen allang niet meer zonder (lelijk) gekleurde bril en talloze afschuwelijke vooroordelen.

Zonder kleur

Kinderen wel. Maar in plaats van die gave te omarmen, fluisteren we ze niet alleen thuis, maar ook op religieuze scholen verhalen in hun oren die hun onbevangen blik op de wereld vertroebelen. Verzinsels van mensen, waar in de geschiedenis al talloze keren de grootste ellende door is ontstaan.

Religie doet ons van elkaar verwijderen, religie veroorzaakt stempels en onbegrip. Geef kinderen toch de vrijheid zelf een oordeel te vormen en gun ze onderwijs zonder kleur.

Van de partners van VROUW