Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Kindjes met rekenmachine
Foto: Hollandse Hoogte
Opinie

3 Maal 3 is...
'Geef kinderen toch gewoon een rekenmachine!'

journaliste

Hester Zitvast

D

De Inspectie van het Onderwijs ligt er wakker van: de Nederlandse kindertjes stampen niet genoeg tafels. Er zijn weinig kinderen niet goed in rekenen, maar ook weinig kinderen heel goed in rekenen, zo blijkt uit een rapport. Er zijn dus heel veel kinderen 'prima' in rekenen, concludeer ik dan. Maar prima is blijkbaar niet goed genoeg. Terug naar vroeger, terug naar het telraam en het tafels dreunen. Of niet? JOEHOE! Het is 2017!

'Tafels stampen', alleen van de term alleen al, krijg ik de rillingen. Wat was dat toch ellendig. Ik begreep het allemaal wel en ik kwam er ook zeker wel uit, maar dat snelle opdreunen lukte mij niet. Het interesseerde mij ook niks. Nog steeds trek ik net iets te lang blanco als je mij vraagt rap te reageren op één van de 'lastige sommen': 8 x 7 bijvoorbeeld. Of het mij gehinderd heeft in het leven? Totaal niet.

Net als opa en oma

Als je het mij vraagt wordt het belang van tafels ernstig overschat. Vooral de tijdsdruk die er achter staat, om gillend gek van te worden. Maar los daarvan; we leven in 2017. Het is niet meer nodig om dit soort dingen uit je hoofd te kunnen opdreunen.

We zijn omringd door computers, waar we te pas en te onpas gebruik van maken, maar de oudere garde gaat massaal op de achterste benen als je het gebruikt voor het betere rekenwerk. Want rekenen, kinderen, dat doe je uit je hoofd. Net als opa en oma.

Opslaglimiet bereikt

Onzin. Als je de basis beheerst, red je het prima, is mijn ervaring. De rest fiks je met pen en papier en/of een rekenmachine. Waar onze opa's en oma's (oké, toegegeven, ik ook) nog volop tijd hadden voor stampen, heeft het hedendaagse kind meer aan zijn/haar hoofd.

De hele dag door wordt er door deze digitale samenleving informatie in ze gestopt. Een harde schijf is als je het mij vraagt ook maar een beperkt ding. Of ben ik de enige die na afloop van een drukke dag het gevoel heeft dat de dagelijkse opslaglimiet van het brein bereikt is?

De Dikke van Dale

Investeer veel liever in taal, als we dan ergens fors op willen inzetten. Jazeker, we hebben ook spellingscontrole of autocorrect, maar dat is toch anders dan de feilloosheid van hulpmiddelen bij rekenen. Het doet mij pas echt pijn dat we meer en meer de taal gaan aanpassen aan veelvuldig gemaakte fouten. Nog even en 'ff' staat in de Dikke Van Dale. Of we omarmen met z'n allen teksten als 'me hond' of 'me broer'. Nee, dan duizend keer liever even haperen bij 8 x 7.

Waar het kind van nu op zoveel vlakken zoveel meer weet dan wij vroeger, kun je onmogelijk verwachten dat ze op alle fronten uitblinken. Dat hoeft ook helemaal niet. Geef ze liever wat ruimte, dan de druk nog meer op te voeren. Maak kinderen niet gek met iets absurds als 'tempotoetsen tafels'. Dat afschuwelijke presteren met een kookwekker ernaast: wie heeft dat toch bedacht?

Niet snel, wel foutloos

Ik zie nog de tranen van mijn dochter, omdat ze maar niet voldoende sommen binnen drie minuten afkreeg. Zoals ze alles met aandacht en rust doet, deed ze ook dit op haar tempo - niet snel, wel foutloos. En ik voel nog de frustratie van mijn zoon als ik hem weer eens dwong de tafels op te dreunen.

Hij vond het vreselijk stom en dat was het ook. Inmiddels is hij 16, ziet hij waar je rekenen écht voor nodig hebt (onder meer voor het uitvogelen hoe je zoveel mogelijk vuurwerk voor een bepaald bedrag kunt aanschaffen) en hoor ik hem nooit meer over de onzin van vermenigvuldigen.

Niet zo belangrijk

Laat kinderen gebruik maken van de moderne technologie. Leer ze die tot in de finesses en besteed de overgebleven tijd aan zaken die misschien wel veel belangrijker zijn. Sociale vaardigheden. Bewegen. Praten over het nieuws. Lees ze eens een mooi verhaal voor. Of geef ze een boek. Tafels zijn écht niet zo belangrijk als scholen beweren.

Jij op VROUW.nl

Heb jij, net als Hester, ergens een sterke mening over? En wil je die kwijt?

Dan kan dat hier!