Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Guido Koppes
Opinie

Kom niet aan het label 'jongen' of 'meisje',
want we worden he-le-maal gek

journaliste

Hester Zitvast

Z

Zo. We leven nu al een paar dagen met de wetenschap dat je bij de Hema niet langer terecht kunt voor óf jongens- óf meisjeskleding. Het heeft er flink ingehakt, dat genderneutrale standpunt van de winkel die een paar jaar op rij werd uitgeroepen tot Meest Onmisbare Nederlandse Merk.

 

De Hema heeft de awards daarvoor nog net niet hoeven inleveren bij de gehele bevolking, die stond te joelen dat ze de roze tompouce en de moddervette Hemaworst ook bijzonder aanstootgevend vonden. Man, man, man, kom niet aan het label 'jongen' of 'meisje', want we worden he-le-maal gek.

Kruisverhoor door genderagent

Ik mag me graag druk maken om allerhande dingen, maar bij deze switch zie ik het probleem niet. Voor zover ik het heb begrepen, staat er bij de kassa van de Hema geen genderagent te controleren of jij als moeder die roze romper wel in volledig overleg en harmonie met je zuigeling gekocht hebt. En volgens mij worden er ook zeker geen kleine jongetjes met pyjama's-met-voetbal-erop apart genomen in een kamertje en onderworpen aan een genderneutraal kruisverhoor. Het is allemaal nog steeds hetzelfde, alleen de woorden 'jongens' en 'meisjes' zijn veranderd in 'kids'.

Hokjesdenken

Weet je wat mij opvalt? Dat we gewoon veel meer hokjesdenken dan we denken en toegeven. Ik merkte het enkele dagen geleden ook weer aan mezelf. Ik interviewde voor VROUW een getrouwde moeder die een driehoeksverhouding is aangegaan met een andere vrouw, ook een moeder. Zij, haar man en die nieuwe vrouw zijn dolgelukkig met elkaar. Ik zou mezelf over het algemeen als extreem open-minded rubriceren, maar ik vond dit toch wel héél apart en moest aan haar toegeven dat ik met open mond zou staan te kijken als ik haar eerst met haar vriendin en daarna met haar man zou zien zoenen. Of de man met allebei de vrouwen. Aan open-minded-heid kan dus nog wel wat gesleuteld worden.

Wat is je probleem?

Hokjesdenken beperkt. Het maakt kortzichtig. We doen en vinden zoveel puur uit gewoonte. Maar wat vinden we er nou écht van? Waarop baseren we onze voorkeuren? We vinden dat je als een man met een vrouw moet trouwen en omgekeerd. Oké, twee mannen en twee vrouwen vinden we over de linie genomen inmiddels ook prima. Maar een driehoeksverhouding of polyamorie, dáár zijn we nog niet helemaal aan toe. Waarom toch niet? Omdat je het niet gewend bent? Omdat je je er niets bij kunt voorstellen? Vertel eens wat het probleem ervan is dan?

Je mag kiezen

Datzelfde zou ik willen vragen over het nieuwe genderneutrale standpunt van de Hema. Wat is het probleem precies? Jij mag nog steeds met je kleine prinses die roze glittertutu uit de rekken rukken, die combineren met een pimpelpaarse legging met bloemen en desnoods gooi je ook nog alle voorhanden zijnde lipglossen in je mandje. Je zoon gaat écht niet emotioneel over de grond liggen dweilen, omdat er nu 'kids' boven de blauwe T-shirts staat. Hij hóeft geen jurk aan van de Hema. Je dochter hóeft geen vest aan met achterop een tekst als 'Boys will be boys'. Je mag nog steeds, net als altijd, kiezen. De Hema bepaalt alleen niet langer met een label welke richting je op moet. Dat bepaal jij. Fijn toch?

Minderheid

Kinderen voor wie deze genderneutraliteit een zegen is, zijn in de minderheid. Het betreft echt een heel klein percentage dat op de basisschool al twijfelt over het geslacht, maar daar gaat het helemaal niet om. Ook invaliden zijn extreem in de minderheid, maar daarvoor maken we ook speciale ingangen, liften en drempelloze ruimten. Heeft de valide mens daar ooit last van gehad?

Waar ligt de grens

Toch begrijp ik ook wel weer de we-slaan-door-emotie. Het kan niet altijd voor iedereen maar feest zijn, je kunt niet alles altijd maar aan willen passen aan iedereen. Dat is sowieso een goede les voor het verdere leven: soms pis je naast de pot. En what's next? Moet de Hema zich verplicht voelen om met een lijn te komen voor kinderen met overgewicht? Of voor kinderen waar geen grammetje vet aan zit? Moet de Hema drukke prints gaan vermijden omdat hoog-sensitieve kinderen daar zo onrustig van worden? Of moeten ze uit veganistisch oogpunt stoppen met het gebruik van wol? Geen koddige kleine varkentjes meer op de babypakjes printen, omdat dit voor sommige bevolkingsgroepen onreine dieren zijn? Waar ligt de grens?

Storm doorstaan

Weet je, laten we nou niet zo boos doen en het nou met z'n allen eens even aankijken. Laten we nou eens kijken wat de genderneutrale kinderkledingafdeling van de Hema doet met onze samenleving. Als we over een jaar nog steeds naar behoren functioneren, als gebleken is dat onze kinderen zich prima aanpassen aan deze verandering en als de kleding nog net zo blijkt te doen wat het belooft (warm houden), dan denk ik dat we de storm hebben doorstaan. Ik heb er het volste vertrouwen in dat we dat kunnen. De reizigers van de NS kunnen vast beamen dat het in de praktijk best meevalt, dat genderneutrale.