Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Jonge, mooie vrouw
Foto: Hollandse Hoogte
Opinie

'Laten we stoppen met koosnaampjes
voor pooiers en kwijlende kerels'

columnist

Patrick van Rhijn

E

Een Noors bedrijf schijnt Nederlandse meisjes bij universiteiten te werven. Doel: hen koppelen aan welgestelde oude kerels voor seks. Er gaan stemmen op dit te verbieden, want er zouden al duizenden meisjes zijn die zich hebben aangemeld voor deze sugardaddies. Maar valt dit wel te verbieden en waarom geven we die smeerpijpen eigenlijk een koosnaam? Columnist Patrick van Rhijn pleit ervoor om de daders niet langer te romantiseren.

Jongens die meisjes hoereren en uitbuiten noemen we loverboys en oude, rijke kerels die meisjes betalen voor seks noemen we sugardaddies. Kappen daarmee! Wie heeft er baat bij om dit soort types te romantiseren, een naam te geven die iets liefs of aardigs suggereert?

Niet zo zoet

Die kerels buiten vrouwen gewoon uit en zijn slechts uit op eigen gewin en seksuele bevrediging. Daar is niks, niets, nada, noppes, niente aan liefdadigheid bij. Waarom gebruiken we massaal zoete termen voor dat soort smeerlappen? Dat is bijna een aanmoediging om er een te worden!

En waar houdt het op? Straks noemen we moordenaars nog 'bloedgabbers', vrouwen die je volledig leegtrekken na je scheiding 'troostmeisjes' en een ex die de kinderen bij je weghoudt 'zorgschatje' ofzo. Waarom alles verzachten dat met seks, onderdrukking en/of zeer onplezierige situaties te maken heeft?

Verzachtend

Want je maakt mij niet wijs dat je het als tienermeisje - omdat je 100 of 200 of weet ik veel hoeveel geld in je handen gedrukt krijgt - opeens fijn vindt dat er een oude, rimpelige man op en in je kruipt. Daar krijgen de meesten vroeg of laat last van. En dat mag, nee moet, wat mij betreft benoemd blijven worden.

Nu zijn we - zonder dat we het in de gaten hebben - dagelijks bezig dingen verzachtend uit te spreken. 'Hij heeft zelfmoord gepleegd' wordt vaak verwoord als 'Hij is uit het leven gestapt'. En 'Een familiedrama' kan zo maar betekenen dat iemand 'gewoon' zijn naasten heeft uitgemoord. Zo klinkt het opeens een stuk minder erg. Dat soort verzachtingen begrijp ik nog wel. Je wilt niet in de pijn en het verdriet terechtkomen of iemand confronteren.

Seksbejaarde

Maar voor geld jonge - vaak ook kwetsbare - meiden werven voor seks, of gladde asociale jongeren die anderen moedwillig uitbuiten loverboys noemen, dat gaat er bij mij niet in. Daar valt allerlei leed te voorkomen door het scheppen van het juiste beeld en dus het gebruik van meer toepasselijke woorden. Oftewel pooierhond en seksbejaarde.

Laten we alsjeblieft de romantiek er vanaf halen. Want zo’n website verbieden lukt niet. De armen van het internet zijn lang en altijd in de buurt. Meisjes vinden hun weg toch wel naar dit soort sites en pooierhonden staan op de hoek van het schoolplein al te wachten op hun prooi. 

Maar het beeld dat we oproepen in de media en onderling zou zomaar verschil kunnen maken in hoe we naar dat soort kerels kijken en hoe ze zichzelf zien. Waardoor er hopelijk andere keuzes gemaakt worden.