Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Roos Koole
Opinie

BPV: Beroeps Praktijk Vorming?
Stage dus, maar noem het dan ook zo!

journaliste

Hester Zitvast

I

Ingewikkelde termen, afkortingen; lekker moeilijk doen waar het ook makkelijk kan. De politiek en de Belastingdienst hebben er een handje van zo schimmig mogelijk te doen, maar ook in het onderwijs wordt het steeds normaler om onduidelijk te zijn. Waarom? Is dat echt nodig? En hoe kun je het als ouder nog een beetje volgen?

Gisteren was ik op een informatieavond voor ouders van het MBO waar mijn zoon sinds een maand op zit. Al een paar keer was de afkorting BPV gevallen.

Stage dus

Je zag hier en daar wat mensen moeilijk kijken, totdat er uiteindelijk een ouder het bekende vingertje opstak. 'Eeeh, wat is BPV?' De andere aanwezigen haalden opgelucht adem. Goddank; ze waren niet de enigen die er geen klap van begrepen. De docent bracht helderheid. 'Beroeps Praktijk Vorming, stage dus', zei ze onbewogen. Stage. Dat is het dus. Ik moest me inhouden om niet groen van ergernis het podium op te rennen en te roepen: NOEM HET DAN OOK ZO!

Glashelder

Het moet allemaal maar anders en nieuwer en vooral niet zoals het was. Ik krijg wel eens de indruk dat nergens zo lekker met termen en afkortingen wordt gestrooid als in het onderwijs. Ik wil niet continu omkijken en met een verzuurd gezicht mopperen dat vroeger alles beter was, maar ik durf wel te beweren dat wij het allemaal prima gered hebben zonder al die onzinnige termen. Wij hadden schriftelijke overhoringen (al dan niet onverwacht), proefwerken en tentamens – glashelder, toch?

WTF?

Op de middelbare school is dat anders. Daar heb je PTA's. Ik heb zojuist een poging gedaan om te achterhalen waar deze afkorting precies vandaan komt (ik heb het al wel tien keer opgezocht, maar ik vergeet het ook steeds weer) en zag op de website van de school van mijn middelste boven de PTA-pagina, de volgende kop staan: PTA/PTO/SWS/PWS/CE. Ik lieg dat niet. Het staat er echt. Om een beetje in de sfeer te blijven, zou ik willen vragen: WTF? Wat verder zoeken leerde mij dat PTA staat voor Programma van Toetsing en Afsluiting. Ach ja, dát was het. Maar is dat nou werkelijk de meest efficiënte omschrijving denkbaar? Wat was er mis met tentamen?

Niet door te komen

Ik zal jullie nog even op wat andere fraaie termen trakteren, het is tenslotte bijna weekend. We hebben GO (Gepersonaliseerd Onderwijs), de POVO-procedure (Primair Onderwijs en het Voortgezet Onderwijs, KWT (Keuze Werk Tijd), CKV (Centrale Kunstzinnige Vorming), PWS (Profiel Werk Stuk) en OLC (Open Leer Centrum). Het is even een snelle lukrake greep uit een grote bak ellende, want als ik een beetje ga zoeken, vul ik er met het grootste gemak een boek mee. Een niet door te komen boek, welteverstaan.

Irritatie

Ik zou maar wat graag eens met een rode pen wat typische onderwijstermen/woorden schrappen. Daardoor wordt het voor leerlingen niet alleen een stuk overzichtelijker, maar weten ouders ook waar het over gaat, zonder dat ze daar eerst een universitaire studie voor hoeven af te ronden. Het klinkt misschien allemaal lekker interessant, maar het leidt vooral tot veel irritatie en vragen. Want OMG WTF bedoelen jullie nou precies?