Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Amelie- Benoist
Opinie

Alternatieve geneeswijzen
betaal je maar gewoon zelf'

journaliste

Hester Zitvast

A

Arjen Lubach protesteerde gisteravond Zondag met Lubach op geweldige wijze tegen alternatieve geneeswijzen (of zoals hij ze noemt 'niet bewezen ideetjes') in de pakketten van zorgverzekeraars. Hij wil bijvoorbeeld niet indirect meebetalen aan iets krankzinnigs als reïncarnatietherapie. Laten we eerlijk zijn: welk weldenkend mens wil dat nou wel? Uit de pakketten dus, alle niet bewezen ideetjes. Dan kan de premie naar beneden!

Reïncarnatietherapie. Laat het even op je inwerken. Het bestaat, het is echt en de kans is groot dat jij daar maandelijks ook middels een storting aan je zorgverzekeraar je steentje aan bijdraagt.

Placebo-effect

En niet alleen daaraan, maar ook nog aan tal van andere volstrekt onbewezen alternatieve therapieën die vooral het placebo-effect teweeg brengen. 83 % Van de gebruikers van deze geflipte therapietjes is hoogopgeleid.

Ik heb het flauwe vermoeden dat dit een redelijke overlap heeft met de nieuwe generatie hoogopgeleide anti-vaxxers. Ik laat me heel snel meeslepen als het gaat om volstrekt ridicule zaken als reïncarnatietherapie. Dan zie ik een moeilijke vrouw op een sofa worstelen met het leven dat ze in de middeleeuwen leidde.

Migraine

Een leven waarin ze zich minderwaardig voelde, want ze hoefde eigenlijk niet heel veel meer te doen dan een beetje mooi zitten zijn in de kasteeltoren. En dat dus terwijl ze eigenlijk ridder had willen zijn.

Op een paard, in zo'n ijzeren harnas en met een zwaard ofzo. Ze was dus eigenlijk een feminist avant la lettre, maar niemand die daar oor of oog voor had. En nu, anno 2017, breekt dat op. Iedere dag migraine en chronische aambeien, die ellende. Gelukkig is dat door reïncarnatietherapie nu verleden tijd.

Effect

We onderschatten massaal het placebo-effect, wat helemaal niet erg hoeft te zijn, want placebo kan je veel moois brengen. Je kunt mensen namelijk pillen geven, zeggen dat het placebo's zijn en dan nóg sorteren ze effect.

Mensen gaan zich dus al beter voelen van de wetenschap dat ze iets slikken dat grote onzin is. Als er maar iets voor de kwaal gegeven wordt, hoe tof is dat! En dit verzin ik niet, dat is onderzocht door voormalig alternatief genezer Ted Kaptchuk, inmiddels aan de Universiteit van Harvard verbonden als wetenschappelijk onderzoeker.

Osteopaat

80 Procent van de klachten waarmee mensen bij de huisarts komen, gaat vanzelf weer over, zonder behandeling of medicijnen. Dat de dokter even naar je luistert is al genoeg.

Toen mijn jongste bijna vier jaar geleden ter wereld kwam, heeft ze maandenlang vooral heel hard gekrijst. Och, als ik toch voor iedere keer dat mede-moeders mij een osteopaat hadden aangeraden 1 euro had gekregen, had ik nu kunnen rentenieren.

Pijn in mijn rug

Ik was ooit voor mezelf bij een osteopaat. "Een heel goede", wist het halve dorp me te vertellen en ik had zo'n pijn in mijn rug dus ik greep alles aan. Ik concludeerde vooral nul komma nul resultaat en heel hoge rekeningen - overigens wel voor 75% vergoed.

Het huilen van mijn dochtertje stopte uiteindelijk vanzelf. Daar hoefde geen osteopaat voor 90 euro per uur een handeling voor te verrichten. Oh en dan was daar nog die keer dat ik naar de acupuncturist ging, omdat ik zo graag wilde bevallen.

Bos wortelen

50 Euro lichter en een ervaring rijker stapte ik na een half uur de praktijk weer uit. Natuurlijk kwam die baby niet eerder dan de datum waarop ze gepland had te komen. Maar ik stond zo stijf van de hormonen en hunkering naar dat kind dat ik nog geloofd had dat met een bos wortelen in je onderbroek boodschappen doen haar komst bespoedigd had.

Het is van de zotte dat je geld uitgeeft aan iets wat niet bewezen is, toch? We doen het allemaal wel eens, maar heel slim is het niet. We staan immers ook niet bij de Mediamarkt met onze creditcard te zwaaien voor een tv waarvan het nog maar de vraag is of ie het doet.

Premie omlaag

We zijn toch niet gek? Maar dat het van de zotte is, wil natuurlijk nog niet zeggen dat het niet mag. Iedereen mag zijn geld uitgeven aan wat ie maar wil. Ook al sla je het stuk op een exclusieve Tibetaanse teckel die alle songfestivalliedjes uit zijn koppie blaft. Maar daar hoeven WIJ met z'n allen niet aan mee te betalen, dat moet een individuele keuze zijn.

Alternatieve geneeswijzen horen gewoon niet thuis bij de grote zorgverzekeraars, daar sloeg Arjen Lubach, zoals zo vaak, de spijker op z'n kop. Het zou fijn zijn als er een onderscheid komt. En de premie daardoor omlaag gaat.

Als je er in gelooft, als je er zo snoeihard achter staat, dan moet het ook geen enkel probleem voor je zijn daar voor te betalen. Of is het met dat in gedachten toch een stuk makkelijker dat het (voor een groot deel) vergoed wordt? Roep je, als het om verzekeringsgeld gaat, toch net even iets eerder en makkelijker 'Baat het niet, dan schaadt het niet'?