Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte/EyeEm Mobile GmbH
Opinie

'Jesse, wat ben jij een schoft!
Maar het is nog niet te laat...'

columnist

Patrick van Rhijn

J

Jesse man, wat heb je gedaan? Een 24-jarig meisje uit Engeland een vliegticket en een hotelovernachting laten kopen en dan helemaal hier naartoe laten vliegen zonder dat je van plan was haar daadwerkelijk te zien. Om stoer te doen voor je vrienden? Om jezelf te laten zien wat voor flinke jongen je bent?

Een meisje dat dacht dat jij bijzonder was nadat jullie elkaar vluchtig hadden ontmoet na de aanslagen in Barcelona. Omdat je niet te beroerd was om je tong achter in haar huig te steken. Ze dacht dat je het waard was om haar zuurverdiende geld aan te spenderen. Omdat ze iets in je dacht te herkennen, iets leuks, iets fijns, menselijkheid, verbinding...

Een aanslag

Hoe bedrogen kwam ze uit. En jij ook, Jesse, want nu zit de complete Engelse tabloidwereld je op de hielen omdat jij een 'aanslag' pleegde op haar integriteit. Of vind je het nu juist nog meer een blijk van hoe geweldig jij bent dat je dat voor elkaar wist te krijgen?

Grinnikte je toen Sophie Stevenson jouw appberichtje stuurde met You’ve been pigged erin en dat het allemaal maar een grap was en ze voor niets haar geld en tijd had gespendeerd om jou te zien in Amsterdam?

Respect

Voelde je je een grote stoere jongen van 21 jaar die heel wat durfde en zo leuk en grappig was? Of besefte je diep van binnen wel degelijk dat je eigenlijk een asociale, egoïstische hond was toen je op verzenden drukte?

Ik wens jou en heel Nederland dat laatste toe, man. Door types als jij en acties als de jouwe gaat de wereld namelijk naar de klote man. Ja zo groot wil ik het benoemen. Want het gaat om respect hebben voor elkaar en om elkaars ruimte en integriteit op waarde schatten.

Vlaag van verstandsverbijstering

Wat je geeft is wat je krijgt. Het zet de dingen zo op scherp. Kijk, ik snap dat je misschien in een vlaag van verstandsverbijstering dacht dat het leuk was, dat kan gebeuren. Maar ik wens je toe dat je onwetend was, niet goed nadacht, maar niet dat je dit meende. Want dan is er nog hoop voor jou. Voor ons.

Flink is je actie niet, man, en het zou je sieren om je nu niet te verbergen in de krochten van je leven. Het is makkelijk om je als een hork of een eikel van de bovenste plank te gedragen en dan te schuilen als een made onder een steen.

Flinke jongen

De echte kracht zit hem juist in heel andere dingen. In aardig zijn voor iemand die moeite voor je doet, in durven kwetsbaar te zijn, in het weg laten van betekenis en het durven toegeven van fouten en daarnaar handelen.

Je zou pas echt een flinke jongen zijn als je contact met Sophie maakt en je verontschuldigingen aanbiedt en de door haar gemaakte kosten vergoedt. Publiekelijk.

Achter de ramen

Want wat jij deed is van dezelfde orde als meisjes betaald achter de ramen zetten. Het is pooierij, Jesse. Profiteren voor eigen gewin, Jesse. Over de rug van iemand anders. Om misplaatste macht (die duidelijk juist een weerspiegeling is van je innerlijke gebrek eraan).

Maar wat kan jou het schelen? Je vrienden vinden je nu vast een hele kerel. En zelf kijk je (voorlopig) wellicht nog terug op een heel coole actie. Maar ik wens je toe dat je op een dag wakker wordt met het schaamrood op je kaken, man. Zoals ik dat ook soms doe om mijn daden over de ruggen van anderen.

Medemenselijkheid

Soms wist ik niet beter, soms deed ik het omdat ik me niet kon voorstellen hoeveel pijn het die ander zou doen. Maar nu zie ik hoe anders het kan. Hoeveel mooier en fijner en leuker en beter je je voelt als je de intentie hebt om 'goed' te zijn voor anderen.

En oké, je acties worden dan ook niet altijd begrepen of juist uitgelegd. Mensen leven op hun persoonlijke interpretaties en zien die vaak als hun eigen 'universele' waarheid. So be it, om maar even in Britse termen te blijven. Maar het gaat om je intentie. Echte kracht zit hem in medemenselijkheid. 

Patserig

Ik wens je de inzichten toe die ik inmiddels ook heb. Ik verstopte mijn karakter om erbij te horen, om te scoren bij mijn vrienden met patserverhalen. Maar hoe patseriger iemand zich gedraagt, hoe armer hij in feite is.

You’ve been pigged zou gaan om een 'lelijk' en 'dik' meisje in de maling nemen, maar volgens mij slaat pigged meer op de aard en het karakter van de dáder. Van jou Jesse, in dit geval.

Een waardering die het varken overigens zwaar tekort doet. En een meisje als Sophie? Dat vol overtuiging haar keuzes maakt en voor goed gezelschap en liefde haar stappen neemt en keuzes maakt, zij verdient een omarming van de rijkste en warmste soort. Warmte waar jij nog iets van kunt leren, Jesse. Dus, wat ga eraan doen, man?

Update

De jongen uit het artikel hierboven vertelde aan De Telegraaf dat hij niets heeft misdaan en dat het verhaal totaal verzonnen is door de Engelse Sophie. In dat geval zou het natuurlijk andersom net zo triest zijn om iemand vals van zoiets te beschuldigen. Wat ik bedoelde, is dat hoe, wie, wat ook heeft gezegd of wel of niet gedaan heeft, we standaard liever voor elkaar zouden ‘moeten’ zijn. Spelletjes als Pull a Pig, waarbij iemand punten scoort als hij een lelijk meisje date en dat dan met zijn vrienden viert als een twijfelachtige trofee, tasten de integriteit en het goede gevoel van mensen aan. Net zoals pesten dat doet. En net als valse beschuldigingen dat doen.  

Gerelateerde onderwerpen