Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Appen achter het stuur
Foto: Hollandse Hoogte / Patrick van Katwijk
Opinie

Appen achter het stuur,
bloed aan de muur

Esther Vuijsters

E

Eigenlijk dacht ik dat het wel meeviel. Met dat appen-achter-het-stuur. En dat dit weer zo’n bemoeizuchtig 'dingetje' was van 'Moeder Overheid'. Die moeder, die maar niet snapt dat haar kinderen volwassen genoeg zijn om sommige dingen zelf te bedenken. Bijvoorbeeld dat appen terwijl je aan het rijden bent, écht niet kan.

Maar hoe erg zat ik er naast. Dat snappen we dus níet. Want vandaag publiceert Stichting Incident Management Nederland (SIMN) keiharde cijfers: het aantal verkeersongevallen op het hoofdwegennet is in de afgelopen twaalf maanden opnieuw fors toegenomen. Een stijging van 27% in vier jaar!

Op de snelweg

En hoewel het SIMN het niet met zoveel woorden zegt, is de oorzaak duidelijk: we kunnen ons mobieltje nog steeds niet met rust laten. Zelfs niet wanneer we met 130 over de snelweg scheuren. 

Ik zal heel eerlijk zijn. Toen ik mijn eerste Nokiaatje kreeg - zo’n twintig jaar geleden - heb ik ook weleens met dat ding zitten prutsen op de snelweg. Ik weet het nog heel goed, het ging over de uitslag van een examen.

Texel

Maar eigenlijk voelde het al niet goed op het moment dat ik het deed. Dat zenuwachtige gedoe, opkijken-neerkijken-opkijken-neerkijken, eigenlijk nergens écht de focus ophebben. Nee, dat moest ik maar niet meer doen.

Rond 2013 kwamen de eerste veroordelingen: een appende man reed iemand dood op de A28. Het berichtje dat begon met Ik heb liev... werd nooit afgemaakt. Daarna volgde een treurige serie ongelukken met als absoluut dieptepunt de dood van Yannick op Texel. Het eerste dat de vrouwelijke dader na de aanrijding deed was appen: Ik heb iemand aangereden. Ik denk dat ze dood is. Te bizar voor woorden toch?

1 Op de 8

En nog steeds gaat het appen gewoon door. Eén op de acht automobilisten zegt weleens een berichtje te versturen tijdens het rijden. Vooral jongeren zijn er gevoelig voor, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

En dan vraag ik me toch af: 'Waar gaat het mis?' Want als ik een keer op mijn mobiel kijk, bijvoorbeeld als ik voor een stoplicht sta, krijg ik meteen op mijn kop van mijn kinderen. 'Mam, doe je telefoon weg!' En ze hebben nog gelijk; ik moet gewoon mijn hoofd erbij houden. Ook als ik voor een verkeerslicht sta.

Echte moeder

In augustus pleitten meerdere organisaties voor strengere straffen voor het gebruik van een mobieltje achter het stuur. Het zou net zo zwaar bestraft moeten worden als rijden onder invloed of rijden met een te hoge snelheid. I couldn’t agree more. Ik snap eigenlijk niet waarom we daar nog over moeten nadenken.

En vervolgens de maximale straffen verdubbelen, zoals (ex)minister Stef Blok al eens voorstelde? Uitstekend idee! Ik zou zeggen: aan de slag Den Haag. De overheid weet ons zo goed te waarschuwen 'aan de voorkant', zorg dan ook voor consequenties 'aan de achterkant'. Dat zou een échte moeder ook doen.

Van de partners van VROUW