Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Jelle Brandt Corstius
Foto: Hollandse Hoogte | Maarten Hartman
Opinie

Waarom oordelen over Jelle of Gijs?
Was jij erbij?

journaliste

Hester Zitvast

H

Het zoemde tijdens de finale van Holland's Next Top Model al rond op Twitter; de verkrachter van Jelle Brandt Corstius (39) zou later die avond bij PAUW zitten. De verkrachter. Veroordeeld al blijkbaar…

Dat het niet Bert van der Veer was, wisten we al door een ziedende Barbara Barend, die de 'echte dader' op Twitter onder meer een gore klootzak noemde en Bert in een volgende tweet vrijwaarde. 'Het is Gijs van Dam', appte mijn beste vriend. Snel zocht ik naar een plaatje bij die naam. Aha. Dus zo ziet een verkrachter eruit.

Understatement

Het is een absoluut understatement als we stellen dat hier iets volledig uit de hand is gelopen. En of het nou vijftien jaar geleden in de hotelkamer van Gijs uit de hand liep, wil ik in het midden laten. Daar ben ik niet bij geweest.

Daar zijn jullie ook niet bij geweest. Daar kunnen alleen Jelle en Gijs over vertellen. Er is een uiterst pijnlijk verkeerd pad bewandeld in de #metoo-discussie. De hysterie van een online hype heeft zijn werk gedaan en deze puinhoop is het verstrekkende gevolg.

Galg terug op het plein

Er is - vooralsnog- geen aangifte gedaan, er is op de voorpagina van TROUW in een column verslag gedaan van iets afschuwelijks. Er is geen naam genoemd, maar dat die er uiteindelijk toch kwam, mag geen verrassing worden genoemd. Ons land is een dorp met een perfect werkende tamtam.

Er is een circus losgebarsten waarin iedere Nederlander een mening mag vellen en velt. Ben je #teamjelle of #teamgijs? Het moet toch niet heel veel gekker worden, mensen. Laten we onze rechtsstaat maar gewoon opheffen, het volk kan het zelf wel. Zet de galg terug op het plein!

Een poll

Het was spannend, gisteren. Ik las online onder meer een vergelijking met de finale van Wie is de Mol?. Blijkbaar zaten we massaal klaar met wijn en toastjes om de show te zien. Ik was moe, maar bleef er voor wakker: Want wat zou Gijs te zeggen hebben?

Ik volgde op Twitter met stijgende verbazing de reacties op het programma. Zo was er een poll waarin je kon aangeven wie je gelooft, maar je mocht ook Jelle AAN of Gijs AAN sms'en.

Voetbal Inside

Bizar; een onderwerp als seksueel misbruik als gimmick gebruiken, maar dat is blijkbaar een ding van deze tijd: overal moet om gelachen worden. Daar gaven de chique mannen van Voetbal Inside eerder al het voorbeeld aan.

Al in de eerste minuten van het gesprek met Gijs van Dam en zijn advocaat Peter Plasman, kwamen de uitspraken van het volk, de jury, binnen. Gijs had een onbetrouwbare kop, Gijs toonde geen emotie: schuldig als de hel.

Neutraal

Maar er waren er ook zat die juist door het gesprek weer met de vinger naar Jelle wezen. Die zal wel gewoon spijt hebben gehad van zijn seksuele escapades en nu uit frustratie met modder gooien. Het was op Twitter bijna zoeken naar reacties die neutraal waren.

Ik schrok vooral van de vele vrouwen die extreem emotioneel reageerden - veelal vanuit hun eigen verleden met seksueel misbruik. Zij stelden dat door het optreden van Gijs van Dam geen enkel ander slachtoffer ooit nog aangifte zou durven doen.

Een leven opofferen

Daarbij ga je er dus voor 100% van uit dat Gijs schuldig is. Want als je ook maar een beetje zou twijfelen aan zijn mogelijke schuld, zou je begrijpen dat je niet zomaar even een leven kunt opofferen omwille van het vergemakkelijken van het doen van aangifte.

Ik zag deze vrouwen allemaal online met huilende emoticons de slachtofferrol inkruipen. Waarom toch? Maak liever van de gelegenheid gebruik om te zeggen: 'Laat dit bizarre circus je niet tegenhouden naar de politie te stappen!' Steun elkaar, lieve vrouwen. Trek elkaar niet nog meer de afgrond in.

Valse aangifte

Hoe moeilijk te verkroppen dat in veel gevallen ook is; je kunt iemand niet veroordelen zonder bewijs. En aangezien één op de vijf aangiftes van seksueel misbruik vals lijken te zijn, denk ik dat we daar alleen maar blij om moeten zijn.

Het zal je gebeuren dat je verkracht wordt en de dader niet berecht wordt. Het zal je gebeuren dat je berecht wordt, maar nooit iemand hebt verkracht. Allebei afschuwelijk. Maar wat nu? Hoe nu verder?

Hashtag

Ik weet het niet. Het is zo'n immense puinhoop en er wordt aan alle kanten zo hard geschreeuwd, dat het niet zomaar op te lossen is. Waren Jelle en Gijs maar samen aan tafel gaan zitten. Was het maar achter de schermen gebleven.

Wat wij, het volk, misschien nu nog kunnen doen, is niet oordelen. En dan kijk ik bijvoorbeeld naar een Aafke Romeijn die oproept tot #iksteunjelle. Waarom? Was jij erbij Aafke? Of ik kijk naar de talloze BN'ers die met lieve woorden en hartjes en plein public hun medeleven betuigen. Doe gewoon niet.

Een kaartje

Of hebben jullie wel bewijzen of meer informatie? Stuur de persoon die je een warm hart toedraagt een kaartje. Of een whatsappje. Bel hem op. Maar houd je online, voor de bühne, nou voor één keer eens gedeisd.

Als je écht iets nuttigs wil doen in al deze chaos, steun dan iemand in je omgeving waarvan je weet dat hij of zij worstelt met seksueel misbruik. Steun die persoon in de nog te nemen stappen. Bied een luisterend oor. Want alle onrust die #metoo hen gisteren heeft gebracht kan ze onmogelijk goed hebben gedaan.