Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Rookpauze op het werk
Foto: Hollandse Hoogte
Opinie

'Meer vakantiedagen voor niet-rokers?
Wat een onzin!'

Dimphy van Miltenburg

Z

Zuchtend las ik het pleidooi dat niet-rokers drie weken extra vakantie zouden moeten krijgen. Want die rokende collega zou heel wat werkuren verspillen aan het roken, en dus niet aan het werk zijn. Dat er ook heel veel werknemers zijn die de helft van de dag ouwehoeren en dus ook werkuren 'verspillen', doet er blijkbaar niet toe.

Inderdaad, ik ben een roker. Nog wel, want ik vervloek deze verslaving zelf ook. Vaak kan ik alle oordelen van niet-rokers over rokers begrijpen. Maar dat rokers minder zouden werken dan andere werknemers vertik ik te geloven.

Overwerk

Ik ben ruim acht jaar aan het werk. En al die jaren heb ik het zelden voor elkaar gekregen om mijn contracturen níet te overschrijden. Lijkt me heel gezond voor een jonge werknemer, want ervaring doe je op door vlieguren te maken.

Bovendien is het mijn keuze om over te werken; niemand verplicht mij om de tent te sluiten of ’s avonds laat thuis nog door te werken. Maar kom niet bij mij aan met het argument dat rokers minder werken. Dat is namelijk - in mijn geval - totale onzin.

Die vervloekte nicotine

Ik ga zo’n drie keer per dag even een sigaretje roken onder werktijd. Kost zo’n tien minuten per keer, dus een halfuur op een dag. Die uren haal ik aan het einde van de dag weer in.

Bovendien check ik tijdens het roken vaak even het nieuws, iets dat toevallig ook bij mijn werkzaamheden hoort. Eigenlijk ben ik dus nog steeds aan het werk terwijl ik die vervloekte nicotine inhaleer.

Koffieautomaat

Natuurlijk zijn er ook werknemers die met elkaar ouwehoeren tijdens het roken. Maar dat zijn ook vaak werkgerelateerde gesprekjes, dus ook voor die rokers geldt dat ze eigenlijk nog steeds aan het werk zijn.

Maar oké, de gesprekjes zullen ook weleens gaan over thuis. Over hun (schoon)moeder, de kinderen, de weekendplannen... Eigenlijk gesprekjes zoals je die heel vaak hoort op de werkvloer. Tussen die niet-rokende collega’s bij de koffieautomaat. Of staand bij elkaar bureau.

Prikklok

En dat dan steeds meer collega’s zich met het gesprek bemoeien en er opeens tien mensen níet aan het werk zijn. Maar die mensen zouden dan wel extra vakantiedagen krijgen? Lijkt mij wat vreemd.

Maar als we dit dan echt willen doen, heb ik een voorstel. Laten we dan ook de ouderwetse prikklok weer invoeren. Dan zullen we eens zien welke werknemer altijd stipt op tijd naar huis gaat. En kan de roker extra vakantie-uren scoren door de 'rooktijd' ergens op de dag in te halen.

Lunchen

En misschien moeten we ook maar wat alarmpjes aanzetten; een 'trrrrring' na tien minuten, het sein dat iedereen weer braaf aan het werk moet. En als we toch bezig zijn: misschien kunnen er ook incheckpoortjes staan bij de kantine, zodat we zeker weten dat mensen niet te lang lunchen.

Alsjeblieft: roken ontmoedigen is echt nobel en niemand zou - op welke manier dan ook - last moeten hebben van andermans nicotineverslaving. Maar laten we in hemelsnaam stoppen met dit soort idiote pleidooien!

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!