Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Opinie

Een operatie live meekijken?
Alsjeblieft niet!

Sanne Eva Dijkstra

B

Behalve het verwijderen van mijn keelamandelen en het nogal hardhandig trekken van een verstandskies door de kaakchirurg, ben ik gelukkig nog nooit geopereerd. En toch lopen de rillingen me al over de rug als ik er alleen maar aan dénk dat iemand in mijn lichaam zou moeten snijden.

Dat anderen het betere snijwerk juist wel kunnen waarderen, blijkt uit de ruim 8.000 views van de livestream van het Zuyderland ziekenhuis in Geleen gisteren. Op hun facebookpagina lieten zij zien hoe chirurgen een tumor uit een borst verwijderden. Wie vragen had, kon ze direct stellen.

Openheid en interactie

Begin november van dit jaar keken bijna 700.000 mensen via Omroep Max live mee met een borstreconstructie. Ook voor het Zuyderland is een uitzending als deze niet nieuw: eerder al liet het ziekenhuis mensen virtueel meekijken in de operatiekamer bij een galblaasoperatie.

Volgens de woordvoerder van het ziekenhuis doen ze dit om openheid te scheppen en interactie met patiënten mogelijk te maken. Het zou geruststellend zijn voor mensen die binnenkort zelf een vergelijkbare operatie moeten ondergaan.

Zo weinig mogelijk details

Dat laatste roept maar één ding op bij mij: hoe dan?! Ik ben (wel zo handig voor een journalist) behoorlijk nieuwsgierig ingesteld, maar dit is één van de dingen waar ik het  liefst zo weinig mogelijk van weet. Ieder zijn ding natuurlijk, maar áls ik al een operatie moet ondergaan, dan hoef ik echt niet te weten hoe zoiets precies in zijn werk gaat. Alsjeblieft, bespáár me die details.

Ik verbaas me overigens net zo erg over het lijdend voorwerp van de operatie: de patiënt die het dus helemaal oké vindt dat wildvreemden meekijken. Dan moet je je dus, naast dat je je al druk maakt over het feit dat je überhaupt geopereerd wordt, ook nog eens bezighouden met hoe je erbij ligt. Onder narcose. Volledig van de wereld. En verre van charmant.

Te veel van het  goede

Het is hartstikke fijn dat ziekenhuizen transparant zijn, maar wat mij betreft is dit een typisch gevalletje van too  much information. Ik vertrouw er zo ook wel op dat chirurgen weten wat ze doen. Daarvoor hoef ik niet eerst te zien hoe ze hun werk precies uitvoeren. Sterker nog: op mij zou het een averechts effect hebben. Ze zouden me al plat moeten spuiten voordat ik zelfs nog maar op kwam dagen.

Laat mij maar in onwetendheid. Vertel in grote lijnen wat de bedoeling is, kom maar door met die narcose en dan merk ik wel hoe het gegeaan is als ik weer wakker word. En de rest van de wereld, die lekker niet mee heeft mogen kijken, ook.