Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Leerkracht voor de klas
Foto: Hollandse Hoogte | Dolph Cantrijn
Opinie

Hoezo spreekt de leerkracht
van mijn kind amper Nederlands?

journaliste

Hester Zitvast

O

Op de hilarische website Tis hier geen hotel las ik dat Anne's zoon wiskunde kreeg van een leerkracht die de Nederlandse taal niet machtig is. Ik dacht direct terug aan het 10-minutengesprek met de wiskundedocent van mijn eigen zoon. Of de voortgang van mijn kind ook in het Frans kon worden besproken? Mijn ex-man en ik keken elkaar stomverbaasd aan. We wonen hier in Nederland!

De - overigens ontzétttend aardige - docent kwam ergens uit diep donker Afrika en sprak extreem gebrekkig Nederlands. En daarmee bedoel ik dus niet zo nu en dan een lidwoord misplaatsen, maar complete zinnen spreken waar geen touw aan vast te knopen is.

Bespreekbaar

Alle puzzelstukjes vielen op hun plek: dus dáárom stond mijn kind er zo slecht voor. Oké, niet alleen daardoor, hij is ook lui. Dat maakte het tegelijk ook zo lastig om op mijn strepen te staat. Als mijn kind nou ijverig oplette... Het voelde wel erg makkelijk om nu de docent de schuld te geven van de dikke onvoldoende.

Ik kreeg het er warm van. Ik wilde deze aardige man niet voor het hoofd stoten, maar ik wilde toch wel bespreekbaar maken dat lessen er niet begrijpelijker op worden als de docent de gebruikelijke voertaal niet machtig is.

Mentor

Pubers houden hun aandacht er natuurlijk al voor geen meter bij, maar als het ook nog eens niet te volgen is wat er gezegd wordt, houdt het helemaal op. Ik kaartte het heel voorzichtig aan bij de mentor.

Die kon dat dan mooi met zijn meerdere bespreken. Ik had inmiddels al van andere ouders begrepen dat zij ook vol verbazing het 10-minutengesprek hadden uitgezeten.

Chill

Ik kreeg uiteraard te horen dat mijn zoon amper inzet toonde. En dat de beste man een prima docent was. En dat de kinderen stapelgek op hem waren. Dat laatste begreep ik volkomen. De man is een schatje, maar met die kwalificatie sleep je je middelbare schooldiploma natuurlijk niet in de wacht.

Ik moest er bij mijn zoon dan ook niet mee aankomen dat ik het niet vond kunnen, want we hadden het hier wel over iemand met een halve cultstatus in puberland. "Mr. X is onwijs chill."

Bijles

Ik gaf het op en regelde bijles. Het kwam goed, gelukkig. Vorig jaar kwam mijn dochter bij dezelfde docent in de klas. Ook hier weer niets dan lof voor zijn liefheid, al gaf zij wel toe: "Hij is niet te verstaan, mam."

Dat we in tal van winkels en restaurants al niet meer in het Nederlands worden aangesproken, stoort mij verschrikkelijk. We kunnen rond 5 december wel eindeloos zwammen over onze cultuur die schijnbaar in een pot zwarte schmink zit, maar ik heb liever dat we vechten voor onze prachtige taal.

Politieke agenda

Hoezo kan ik geen wijntje bestellen in het Nederlands? En hoezo krijg ik het verkeerde eten voorgeschoteld, omdat de bediening mij niet begrijpt? Maar nog veel erger: hoezo krijgen onze kinderen geen les in de taal waarmee ze opgroeien?

Is het door het chronische tekort aan leerkrachten dat we dit soort gekkigheden accepteren? Dat je met krom Nederlands of een mix van Frans en Engels lesstof aan de man mag brengen? Onbegrijpelijk en wat mij betreft ook onacceptabel!

Geef je op een Nederlandse school les, dan beheers je ook het Algemeen Beschaafd Nederlands volledig. Het moet een basiseis zijn - voor iéder vak. Anne's zoon heeft groot gelijk wanneer hij roept dat niet hij, maar zijn docent op bijles moet. Dus minister van onderwijs; kan dat even op de politieke agenda? Graag, dank.