Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Zangeres Maan
Foto: Hollandse Hoogte | Fotopersburo Edwin Janssen
Opinie

'Nee, een vreemde piemel
in je gezicht is niet lollig'

journaliste

Hester Zitvast

H

Het moge na de 'grap' van Frank Dane (36) en sidekick Jelte van der Goo (37) duidelijk zijn: een vreemde piemel vlak voor je gezicht valt voor weinig mensen in de categorie 'humor'. De publieke verontwaardiging is groot. Er wordt niet alleen opgeroepen tot een boycot van Radio 538, maar ook tot het ontslag op staande voet van beide heren. Om 12.00 uur lichten Frank, Jelte én Maan (20) de zaak toe.*

Ik kan me zo voorstellen dat je voorafgaand aan je radioshow wat plannetjes maakt. "Als we nou dit zo doen en dat dan op deze manier, dan wordt dat vast snoeihard lachen." En dan een beetje stemmen of iedereen het er mee eens is en bij een meerderheid het plan uitvoeren. Zo ook blijkbaar met het inhuren van een streaker. "Hey, als we nou een naakte man door de studio laten rennen…"

Ogen dicht

"Jajaja… ga door!"

"Nou, en dat we het dan zo timen, dat hij net op het moment dat zangeres Maan optreedt, met zijn hele blote hebben en houwen voor haar gezicht komt staan. Zou wel mooi zijn als ze dat niet doorheeft, omdat ze bijvoorbeeld in opperste concentratie even haar ogen dicht heeft…"

"JAJAJA! Ik ga NU een streaker regelen."

#metoo

Zoiets dus. Misschien is het anders gegaan, het blijft invullen vanaf de zijlijn. Maar wat je wel probleemloos kunt aannemen, is dat er blijkbaar niemand is geweest die heeft gezegd: "Doe even normaal man!

We zitten nog in de naweeën van #metoo, wat zeg ik; we zitten er nog midden in! Hebben we daar dan niets van geleerd? Niet doen!" Nee, iedereen vond het blijkbaar hilarisch. De streaker werd geboekt en het plan uitgevoerd.

Koppen rollen

Drie weken lang kwamen Frank en Jelte ermee weg. Het was niemand echt opgevallen, totdat zanger Tim Knol gisteren tot een boycot van de zender opriep. Een Twitterrel was geboren en BN'ers, feministen, mannen, vrouwen: iedereen buitelde over elkaar heen.

Er moesten koppen rollen, de zender moest kapot. Want zo werkt dat tegenwoordig; als er een misstap is begaan, dan moet er bloed vloeien. Mijn eerste reactie was ook: "WTF is er mis met je als je zoiets doet?"

Tranen

Ik heb het fragment teruggeluisterd en had oprecht te doen met Maan. Haar snikken was in de verste verte niet theatraal of aanstellerig. Het kwam vanuit haar tenen.

Zoals een klein kind over z'n toeren kan raken en tussen de uithalen door naar adem hapt, probeerde Maan nog heel fatsoenlijk happend naar lucht uit te leggen waarom ze zo schrok. Haar verdriet door schrik was niet te missen, mensen. Maar wat ook niet te missen was, was de schrik van Frank en Jelte.

Aura

De ongemakkelijkheid van het moment is tenenkrommend. Ze schaamden zich kapot voor de grap die misschien bij hun vrienden, hun 'maten' wel goed gevallen zou zijn, maar bij een jonge zangeres die een liedje komt zingen de plank volledig misslaat.

En dat is dus precies wat er mis is. Dat veel mannen er absoluut niet bij stilstaan hoe dit soort dingen werken bij vrouwen. Dat wij niet kunnen lachen om een naakte man die ineens in ons aura springt. Omdat we daar heel erg van schrikken.

Lesje

Het is zo makkelijk om mee te schreeuwen dat er koppen moeten rollen. Maar ik ben veel meer van de insteek: 'Leer er alsjeblieft iets van.' We maken allemaal wel eens een fout. We slaan allemaal de plank wel eens gigantisch mis.

Volgens mij hebben we hier niet te maken met twee slechte mannen, maar gewoon met twee kerels die verschrikkelijk stom hebben gedaan. En ik heb het gevoel dat deze twee nog-niet-geheel-volwassen-mannen hun lesje wel geleerd hebben.

Laten

Een lesje dat ze op hun leeftijd eigenlijk allang en breed moeten hebben gehad. Van hun ouders. Van docenten. Van een ieder die bijdraagt aan een opvoeding. Van #metoo. Wat hun grap duidelijk maakt, is dat we nóg duidelijker moeten maken wat er wel en niet kan op dit gebied.

Dus als iedereen even kan noteren dat dit dus niet kan, dan denk ik dat we de rest van de zaak tussen Frank, Jelte en Maan moeten laten. Zij komen er vast wel uit met z'n drietjes.

*Lees hier de update