Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

man op stoel in kledingwinkel
Foto: Hollandse Hoogte | Friso Spoelstra
Opinie

Wat als wij nou eens zonder onze man
zouden gaan winkelen...

journaliste

Hester Zitvast

H

Het Instagramaccount miserable_men verzamelt plaatjes van mannen die doodongelukkig op een bankje in of voor een kledingwinkel zitten, terwijl ze wachten op hun passende vrouw. Hilarisch. Maar het is ook een duidelijk teken aan de wand. We moeten dit onze man niet aandoen, vrouwen. Laat ze thuis. Hij wordt er niet blij van en jij hebt er ook helemaal niks aan. Ga met een vriendin. Met je dochter. Of lekker alleen.

Mannen (uitzonderingen daargelaten) zijn niet gemaakt om te winkelen. We kunnen ons anno 2017 best een beetje genderneutraal willen opstellen hier en daar, dingen roepen als 'man en vrouw gelijk', maar om sommige dingen moet je niet heen willen draaien. Daar moet gewoon een stempel op: over het algemeen is de man winkeltechnisch de grootste stoorzender. Ze zijn er bijzonder slecht in.

Inspiratieloos

Je merkt het al op een gemiddelde zaterdag in de supermarkt. Daar liggen wat peuters en kleuters over de grond te dweilen, er zitten wat dreumesen in karretjes te krijsen en waar je ook maar kijkt, staat wel een vent achter een karretje inspiratieloos voor zich uit te staren. Zo'n man maakt een ietwat apathische en lethargisch indruk, tenzij ze voor het schap met bier dan wel de gedroogde worsten staan. Daar lijkt er ineens weer leven in de man te zitten.

Om die mannen heen rent dan vaak een opgefokte vrouw met uitgedraaide recepten, volgeschreven boodschappenlijsten en hele veel eetstress. Want waar voor hem de vraag is 'Wat eten we vanavond?', moet zij het iedere keer weer bedenken. En dan staat hij dus uiteraard weer niet met haar kar op de juiste positie, waardoor ze alsnog met vijf borden, een flespompoen, een kilo rijst en een doos tampons door de winkel heen moet stiefelen.

Gangpaden

Ze zucht vermoeid: 'Waar neem ik hem toch voor mee?' Juist. Waarom laat je hem niet gewoon thuis? Hij verspert nu alleen maar de gangpaden: hij had zich thuis (al dan niet met die vervelende kinderen op de supermarktvloer) vast véél nuttiger kunnen maken.

Zo ook bij het kledingshoppen. Waarom moeten die mannen toch mee? Je hoeft er niet heel erg oplettend voor te zijn om door te hebben dat ze onderling een eigen taal spreken. Want zodra de ene man de andere man ziet, rollen ze vermoeid met de ogen en wisselen ze een wanhopige blik van verstandhouding uit. 'Haal me hier weg', lijken ze geluidloos te roepen. Het enige dat de situatie nog een beetje kan redden in een zithoek met iets te drinken, maar zelfs dat haalt het natuurlijk niet bij de eigen bank-met-zapper-en-tv.

Vijftien jaar jonger

"Wat vind je ervan? Eerlijk zeggen hoor!" En dan zie je zo'n vrouw zichzelf van top tot teen kritisch in de spiegel bekijken. Ze draagt een kleur die hij afschuwelijk vindt en het zal wel hip zijn, maar aan het model moet hij ook nog minstens zes jaar wennen. En nee, het kleedt niet af. Ja, bij die ene strakke verkoopster die net even kwam vragen of alles goed gaat, staat het beeldschoon.

Maar ja, die is vijftien jaar jonger. Het liefst wil hij vragen wat het kost, want dat is eigenlijk het enige dat hem interesseert. Als hij maar niet weer bankroet thuiskomt zo. Maar dát nu vragen is je doodvonnis tekenen. "Ja, staat je hartstikke leuk", zegt hij dan maar. Ze moest eens gedachten kunnen lezen.

Dieet

Het interesseert een man geen ene reet of je die broek wel of niet een maatje kleiner neemt. Hij zit niet te wachten op jouw oeverloze verhandeling over dat ene dieet dat je nog in de planning hebt staan, waardoor die broek in een maat 40 dan misschien toch een beetje gaat lubberen - en dat zou zonde zijn.

Het enige dat hij zonde vindt, is dat jij zijn vrije weekend in beslag neemt met dat geslenter van winkel naar winkel. Maar dat zegt 'ie niet, want anders zit jij weer de hele avond met een kwade kop je punt te maken.

Laatste sportnieuws

Ik weet er zijn uitzonderingen. Mannen die feilloos het juiste bloesje uit de rekken weten te trekken en dan ook nog in precies jouw maat. Maar deze mannen zijn wel in een extreme minderheid. Ik vind dat wij het ze niet zo lastig moeten maken. Wij moeten eens ophouden ze toch steeds mee te slepen. Als ik écht ga winkelen, voor mezelf, hoef ik die van mij er niet bij te hebben.

Ik maak hem én mezelf er doodongelukkig mee, want waar hij zich stoort aan mijn uren twijfelen, stoor ik me aan het feit dat hij alles 'leuk' vindt. Ik zoek namelijk niks leuks. Ik zoek iets geweldigs. Maar ja, dat zie je niet, als je de hele tijd in een hoek van de winkel op je telefoon het laatste sportnieuws staan te verwerken.