Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Isabel Nabuurs
Opinie

Het woord 'poep' in een lesboek schandalig?
Doe niet zo truttig!

journaliste

Hester Zitvast

O

Onrust op een basisschool in het Gelderse Beuningen; daar oefenen de kleuters hun leesvaardigheid met woorden als mep, poep en pies. Joyce Stokkermans noemt dat 'ongepast'; zij voedt haar kinderen niet zo op, zegt ze.

Oh my, wat een truttigheid ten top. Wat een hemeltergende correctheid. Gun je kind toch iets stouts, zo nu en dan. Dat vinden ze geweldig en dat had Annie M.G. Schmidt in 1955 zelfs al begrepen.

Bil

Ik ben lekker stout heet Annie's gedicht, waarin een kind recalcitrant schopt tegen handjes geven, havermout, tanden poetsen en spreken met twee woorden. Het kind wil stampen in een plas, morsen op de jas, de tong uit steken en als 'ze' dan kwaad zijn 'bil' roepen. Let wel, 1955. Rebelser kon bijna niet. Ik houd daarvan. Je moet er om lachen en het is ondeugend.

Iedere avond lezen wij onze dochter (3) voor, het liefst uit Jip en Janneke. Regelmatig draait het tussen de twee buurkinderen op een regelrechte oorlog uit. Zoals wanneer Jip als koning eist dat Janneke, de koningin, hem met 'majesteit' aanspreekt.

Toiletrollenpruik

Dat weigert ze heel geëmancipeerd, waarna er wordt getrapt en geslagen. Of wanneer Janneke wel even het haar van Jip zal knippen. Het resultaat is niet om over naar huis te schrijven, met als gevolg een ware klopjacht op Jannekes vlechtjes. Mijn peuter smult ervan, want stout is tof.

Als ik terugdenk aan televisieprogramma's waarvan ik als kind het meest genoot, dan zie ik meteen Theo en Thea voor me. En dan vooral een scène in een kasteel, Thea met een toiletrollenpruik op en Theo in een soortgelijke outfit.

Drollen draaien

Er was iets met vreemde luchtjes, hoge nood, een drol draaien en dan het resultaat samen bekijken én er aan ruiken. Uiteraard zat er ook een stukje educatie in. Drollen draai je immers niet midden in de kamer op de grond voor de schouw, maar op de wc.

We vonden het geweldig. Poep,- en piesverhalen kun je als kind niet genoeg horen of zien. Wie heeft het fragment Enorme drol (klotemussen) van Rembo & Rembo niet nog helder op het netvlies staan? Tranen over je wangen, terwijl Rembo keer op keer uitglijdt in iets wat door moet gaan voor een enorme berg vogelpoep.

Poep en pies

Oh en dan hadden we nog Kinderen voor Kinderen. Waar de teksten van het Gooische kinderkoor tegenwoordig supercorrect zijn, waren ze dat vroeger zeker niet altijd. Zo eindigt Ha ha ha, je vader met het schokkende Hou je bek! en begint Frisse knul met de verre van verantwoorde zin Oh mijn moeder kan zo zeiken en mijn moeder kan zo zeuren…

Dat kon toch allemaal nog. VROUW-hoofdredacteur Marieke 't Hart appte mij zojuist een link het Poep-en pies-menuet uit de Stratemakeropzeeshow door. "Hier keek ik naar als kleuter in 1972", schreef ze erbij. We waren in het verleden dus een stuk ondeugender, zo wordt duidelijk.

Preuts

Op hoge poten naar de juf stappen vanwege mep, poep en pies in de lesboeken. Ja, daar vind ik wel iets van. Ik vind het preuts. Ik vind het truttig. Je kind wordt er echt geen haar slechter van als het die woorden kent.

Als de lesstof nou schuttingtaal bevat, dan snap ik de ophef wel. Maar je druk maken om poep? Of pies? Kom op nou zeg! Weinig zaken normaler dan dat; immers iedereen doet het dagelijks, dus laten we er nou geen taboe van maken.

Keutelkampioen

Doe mij maar weer wat meer in de geest van Annie M.G. Schmidt. Wij smullen hier ook van De Keutelkampioen van Marianne Busser en Ron Schröder, waarin van verschillende dieren de ontlasting wordt besproken (in dezelfde reeks De sproeipoeper en De poepfabriek). Doe mij maar weer wat meer Theo en Thea en Rembo & Rembo-achtige scènes. Daar wil een kind naar kijken. Daar denk je als je groot bent met veel plezier aan terug.

Dus beste Joyce, je intenties zijn ongetwijfeld geweldig, maar echt, je slaat door. Laat je kinderen toch genieten van een beetje gekkigheid. Ik durf te wedden dat ze het woord 'poep' heel veel sneller en voorgoed onthouden dan een veel saaier woord als 'goed'. Prikkel ze met iets geks. Laat ze lekker even lachen.

Aanstoten

Laat ze elkaar aanstoten en iets roepen als 'Oooooh!'. Dat hoort erbij. En als wij de ondeugendheid van Annie, de drollen van de VPRO en de grote monden van de VARA destijds hebben overleefd, dan kunnen jouw kinderen deze 2017-schunnigheid ook écht wel aan!