Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Sabine Joosten
Opinie

'Dreigen met No Surrender?
Doe normaal en pak je kind aan!'

journaliste

Hester Zitvast

I

In Schagen gaat de ijsbaan voortaan 's avonds dicht. Noodgedwongen, want een groep van zo'n vijftien verveelde pubers gooit met ijsballen. Naar vrijwilligers. De mensen zouden in theorie hun kinderen tot de orde kunnen roepen. Maar één van hen besloot te dreigen met zijn vriendjes van de motorclub No Surrender. Mijns inziens verdienen zowel de pubers als ouders een taakstraf. Vrijwilligers zijn bij de ijsbaan ofzo.

Verveelde pubers heb je overal. Ook al geef je ze vijftien toffe jeugdhonken, vier voetbalkooien en tien betrokken jongerenwerkers, er komt een moment waarop ze zich kapot vervelen.

Speeltuin

Dat hoort erbij en dat schijnt ook een belangrijk onderdeel van het 'volwassenwordproces' te zijn. Het zal mij daarom jeuken dat er zo nu en dan een groepje kinderen veel te laat luidruchtig loopt te tetteren in de speeltuin.

En als mijn zoon zegt dat ie in het dorp gaat 'chillen', dan weet ik ook wel dat hij niet met een stel vrienden ergens op een zolder gaat zitten figuurzagen. Nee, dan gaan ze hangen.

Vuurwerk

Dan lachen ze snoeihard met hun prille grote-mannen-stemmen die ze nog niet geheel onder controle hebben. Ze vechten een beetje baldadig met elkaar. En rond deze tijd van het jaar zal er ook zeker wel eens vuurwerk bij de lucht in gaan.

Ik verbied mijn zoon niet weg te gaan, maar druk hem wel altijd op zijn hart dat als ik ontdek dat hij ellende veroorzaakt (en inmiddels weet hij uit ervaring dat ik óveral achterkom), hij mooi met mij verplicht op de bank All you need is love mag komen kijken. Ik hoop dat hij weet waar de grenzen liggen. Ik hoop het. Hij kan ons in elk geval niet verwijten dat we ze niet duidelijk stellen.

Keiharde ijsballen

In Schagen zijn voor vijftien rellende pubers de grenzen blijkbaar minder duidelijk. En of de ouders hier niet helder genoeg over zijn geweest of dat de pubers er gewoon lak aan hebben; dat laat ik in het midden.

Ik ken ze niet. Maar ook met slechts een milde vorm van gezond verstand, kunnen we allemaal wel inschatten dat je veel te ver gaat als je keiharde ijsballen richting ijverige vrijwilligers gooit, toch?

Bij de arm

Het is één van de vrijwilligers blijkbaar teveel geworden; die heeft een gooiende puber bij (naar verluidt) z'n arm gepakt. Zeg daar maar eens wat van. Wie zou zich hier wel als een mak schaap laten bekogelen?

Als mijn kind jankend thuis zou komen om te vertellen dat een vrijwilliger van de ijsbaan hem had aangepakt, had ik allereerst gevraagd wat er aan vooraf was gegaan. Je hoeft namelijk geen raketgeleerde te zijn om te bedenken dat dit soort incidenten niet ontstaan als je kind het ijs heeft staan vegen.

No Surrender

Maar nu is de vader van een van de rellende kinderen ontploft. Ik ben er niet bij geweest, maar ik quote uit De Telegraaf: "Het was een akkefietje. Maar je blijft met je poten van mijn kinderen af", zegt hij in plat Amsterdams. Naar eigen zeggen is hij president van een motorclub en heeft hij banden met No Surrender. "Eén telefoontje en er staan hier morgen twintig man. Pak een kind van een van hen en ze slaan je tien keer de ijsbaan over."

Laat het even rustig op je inwerken. Hij gaat dus zijn vrienden van de motorclub bellen om een vrijwilliger de lokale ijsbaan over te laten slaan. Waar ben je dan mee bezig?

Taakstraf

Beste vader - want je opvoedkundige intenties zijn ongetwijfeld goed: Kappen met die grootspraak en pak je kind aan! Bel desnoods je vrienden van No Surrender om jouw kind alle hoeken van de ijsbaan te laten zien als hij zich nog één keer zo misdraagt.

Wat je nu doet is een vreselijke volwassene kweken op wie helemaal niemand zit te wachten. Wat mij betreft krijgen jullie allemaal een taakstraf, en je raadt het al; op de ijsbaan.

Lekker vegen, warme chocolademelk uitdelen en kleine kinderschaatsjes dichtmaken. Even een fikse les in fatsoen. En de vrienden van de motorclub? Laat ze hun schaatsen meenemen, dan zijn ook zij vast gewoon welkom.