Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Rutger van der Bent
Opinie

'Hoezo bemoeit Hakan Külcü
zich met andermans maagdelijkheid?'

journaliste

Hester Zitvast

W

Wij vrouwen, en dan met name oosterse vrouwen, zijn door Hakan Külcü, strafrechtadvocaat en rechtsfilosoof, in de NRC opgeroepen om onze morele waarden naar een hoger plan te trekken. Hakan was namelijk van zijn stuk gebracht door drie Nederlandse meisjes, die in de trein hardop uitspraken dat je een loser bent als je op je zestiende nog geen seks hebt gehad. Hakan vraagt oosterse vrouwen hierin niet te ver te integreren uit angst voor het uit elkaar vallen van hechte gemeenschappen. Hoezo bemoeit Hakan zich met andermans maagdelijkheid?

Een dingetje. Dat is je eerbaar opstellen in veel culturen. Goddank niet in de Nederlandse cultuur; wij bepalen zelf wel wat we met wie doen. De vrijheid die wij hebben is een groot goed en - enkele uitzonderingen daargelaten - zie ik ook niet direct dat het leidt tot extreem moreel verval.

Die eerste keer

Sterker nog; we worden steeds zedelijker, als het om seks gaat, Jongeren beginnen namelijk één tot anderhalf jaar later aan seks dan vijf jaar geleden. Ik denk dat dit een goede ontwikkeling is. Het is fijn als je al wat sterker in je schoenen staat die eerste keer, dat je wat weerbaarder bent en echt weet waar je aan bent begonnen.

Die keuze om later aan seks te beginnen, is een eigen keuze, zo lijkt het. In Nederland word je over het algemeen niet door religie of de mannen in je familie zo eerbaar mogelijk gehouden. Eerbaar; het woord alleen al. Ik krijg er de rillingen van.

Mannen

Hakan heeft er geen moeite mee het te gebruiken. Hij roept de oosterse mens op de Nederlandse taal en vrijheid te omarmen, maar vooral niet te ver door te integreren: "Integratie en emancipatie leiden namelijk ook tot het uit elkaar vallen van hechte gemeenschappen en het verslappen van zedelijke idealen." Hij steekt vrouwen die het hogere ideaal nastreven en de seksuele lusten temperen tot aan het huwelijk een hart onder de riem: "Jullie zijn geen losers."

Wat een onzin. Dus een gemeenschap klettert uit elkaar als je op jonge leeftijd seks hebt? Hoe dan? Het is bizar dat een man denkt te moet vertellen hoe(lang) je je maagdelijkheid bewaart. Het is bizar dat een man meisjes en vrouwen zo toespreekt. Want waarom wordt er in het hele stuk met geen woord over mannen gerept?

Belerende vingertje

Het waren dan weliswaar nu drie meisjes die in de trein de uitspraak over seks deden, maar dat hadden net zo eenvoudig drie jongens kunnen zijn - en geloof mij, dan waren de teksten waarschijnlijk een stuk onzedelijker geweest.

Drie westerse jongens, drie oosterse jongens... Het maakt niet uit. Was Hakan dan ook zo bezorgd in de pen geklommen? Had Hakan dan ook het belerende vingertje opgeheven en opgeroepen tot zedelijkheid?

Aan handen en voeten gebonden

Ik, en ik denk dat ik daarmee voor veel vrouwen spreek, wil me helemaal niet eerbaar opstellen ten opzichte van een man - of wie dan ook. Er is hier in dit land snoeihard gestreden voor gelijkheid en nog steeds zijn we er niet.

Laten we dan in godsnaam geen stappen terug zetten, maar ervoor zorgen dat we vooruitkomen en die gelijkheid op een dag wél voor 100% krijgen. Op veel plaatsen in "de oosterse wereld" die Hakan zo op een voetstuk zet, ben je als vrouw onder de dekmantel religie met handen en voeten gebonden aan wat een man voor jou bepaalt.

Verstoting

Heb je seks voor het huwelijk, bezoedel je de familie-eer en dat wordt in zeer extreme gevallen bestraft met verstoting, een bak zuur in je gezicht of de dood. Over de eerbaarheid van een man hoor je zelden iemand.

Hier in Nederland is geen plaats voor ongelijkheid tussen de seksen, althans, we zijn hard op weg dat ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. Oproepen om de integratie daar te laten stoppen is schandelijk.

Wij vrouwen (ook jullie oosterse vrouwen!) bepalen 100% zelf met wie we seks hebben en op welke leeftijd we dat doen. Daar hebben wij geen man, geen religie of wat dan ook voor nodig. Alleen onze eigen wil. Ook dát is vrijheid.