Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Soundos El Ahmadi
Foto: Hollandse Hoogte
Opinie

'Expeditie Robinson is leuker
met BN'ers'

Social media redacteur

Suzanne Mensen

V

Vanavond staat de grote finale van Expeditie Robinson op het programma. Ik ben volger van het eerste uur, dat dus begon met onbekende Nederlanders...

Al jaren is het genieten geblazen met het eten van koeienogen, apenballen en embryo’s. Het stuntelen over waanzinnige stellages, zelf vuur maken, kokosnoten plukken en irritaties die hoog oplopen. Dat laatste komt dus gewoon elk jaar terug want of je nou een bekende kop hebt of niet, van honger ga je rare dingen doen.

Messen

Ik hoor steeds meer mensen roepen dat ze liever onbekende Nederlanders aan het programma zien deelnemen dan de eeuwige bekende koppen. Het zijn vaak dezelfde mensen die ook heel hard roepen bijna niemand te kennen van de bekende Nederlanders die meedoen... Heb je toch je zin?

Dit jaar staat weer bol van intriges, leugenaars, opvallende plottwists en onverwachte karakters. Nu is dat altijd wel het geval maar dit jaar lijkt het meer dan ooit. Bondjes lijken scherper en meer aanwezig, messen worden ferm in elkanders ruggen gestoken en ruzies worden gewoon hartstikke verbaal uitgevochten. For everyone to hear!

Onbekenden

Misschien is dit juist ook wel waarom ik de serie het leukst vind met BN’ers. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het te gek dat ze dit jaar BN’ers met onbekenden hebben gemixt, maar juist de mensen die je denkt te kennen in zo’n program vind ik heerlijk.

Meermaals heb ik op voorhand gedacht 'Pff doet HIJ mee? Ik vind hem zo stom!' Om dan gaandeweg het programma een enorm zwak voor diegene te ontwikkelen. Je 'kent' deze mensen natuurlijk niet echt maar je hebt toch een beeld bij ze als je ze regelmatig op tv ziet verschijnen.

Boerin Bertie

Als ze dan plots enorm zorgzaam blijken te zijn, hele toffe grapjes maken of een eerlijke, loyale speler in het spel zijn, winnen ze bij mij aan sympathie. Zo vond ik niet heel veel van zangeres Elle Bandita - in het dagelijks leven Ryanne van Dorst - maar na het zien van haar seizoen in 2015 was ik dolenthousiast.

Wat een fantastisch mens! Zo ook boerin Bertie die in 2016 voor mij het programma naar een hoger niveau tilde door grandioos het programma te winnen op haar nuchtere eigen manier.

De klos

Het kan ook enorm de andere kant op werken trouwens. Oud-hockeyster Fatima Moreira de Melo (2012) en acteur Géza Weisz (2013) had ik altijd wel hoog zitten, maar na het zien van lelijke streken, backstabben en het extreme fanatisme ging ik ze destijds toch wel even iets anders bekijken. Dat duurt zolang de serie loopt uiteraard, daarna ebt dat weg en zijn het meestal weer gewoon leuke, fijne mensen.

Dit seizoen is cabaretière Soundos El Ahmadi de klos in alle opzichten. Ze profileerde zich in de eerste dagen op het onbewoond eiland nou niet als iemand waar je graag een krabbetje mee leegslurpt. Onder de huid, ze zat het bij vrijwel iedereen op het eiland maar ook bij mij thuis op de bank.

Koeienogen

Het commentaar was niet van de lucht op social media en men was al heel snel Soundos-moe. Dat veranderde toen mede-kandidaat Roeland Fernhout plots nog vervelender werd en Shelly Sterk verbaal door de mangel haalde. Toen Soundos vorige week ook nog plots uit het niets de finale wist te behalen was televisiekijkend Nederland om: Soundos moet winnen!

Ik zit er helemaal klaar voor en kan niet wachten om te zien wie vanavond de winst behaalt. Ik hoop stiekem nog wel op een paar koeienogen en kippenpoten want dat is wel wat Robinson, Robinson maakt!