Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hollandse Hoogte / EyeEm Mobile GmbH
Opinie

Gun anderen ook een werkloze kerst:
leer plannen!

Dimphy van Miltenburg

E

Er is bijna geen gemeente in Nederland waar tijdens de kerstdagen geen supermarkt open is. En van de week hoorde ik een klantenservicemedewerker van bol.com zeggen dat we zo gewend zijn geraakt aan een 24/7-economie, dat mensen de dag vóór kerst cadeaus bestellen en dan verbaasd zijn dat die cadeaus eerste kerstdag níet worden bezorgd….

Ook zijn mensen oprecht verontwaardigd dat ze deze week geen boodschappen meer kunnen bestellen om de zondag voor kerst te laten bezorgen. En dan is er nog die verkoopster van een meubelzaak die ik sprak, die vertelde dat op tweede kerstdag de winkels dit jaar langer open zijn, waardoor zij pas om 20 uur ’s avonds richting huis kan vertrekken.

Een experimentje van de meubelboulevard waar zij werkt…

Kerststress

Ik hoor het allemaal vol verbazing aan. Cadeaus en boodschappen op het laatste moment regelen komt geen moment meer in mij op. Ik zorg ervoor dat ik mijn kerstspullen al lang en breed in huis heb vóórdat de hel losbarst in de winkels.

Want nooit zal ik die keer vergeten dat ik kerstboodschappen ging doen op het moment dat heel Nederland dat deed. Tig keer kreeg ik een kar tegen mijn hielen aangereden, omdat iedereen alleen maar met zichzelf en zijn eigen kerststress bezig was.

En toen ik dacht eindelijk deze verschrikking - pardon de winkel - te kunnen verlaten, maakte ik een grove denkfout. Ik ben niet zo’n fan van de handscanner, maar toen ik de supermarkt was binnengekomen wist ik dat het vandaag echt een beter idee was om die scanner wel te gebruiken, gezien de rijen bij de kassa’s met medewerkers.

Maar uiteraard ging bij mij het alarmpje af dat de boodschappen moesten worden gecontroleerd, waardoor ik alle zorgvuldig ingepakte etenswaren weer uit de tassen kon halen.

Dít nooit meer besloot ik - en daar houd ik me aan.

Mijn probleem

Je zou denken dat het voor mij uitkomst zou bieden om op de kerstdagen zelf boodschappen te doen. Tenslotte doen de meeste mensen het traditiegetrouw toch gewoon de dag ervoor. Maar dat doe ik dus niet.

Want wáárom zouden andere mensen massaal met de kerst moeten werken, omdat ik weinig geduld en te veel temperament heb om zo’n winkeldrukte te accepteren? Dat is tenslotte mijn probleem en dat kan ik prima zelf oplossen: door goed te plannen!

Families

Goed plannen zorgt er ook voor dat je op het laatste moment geen kerstcadeaus meer hoeft te bestellen en klantenservicemedewerkers verrot hoeft te schelden omdat jouw pakketje niet is bezorgd. Of dat je met je winkelkar tegen anderen aan hoeft te beuken, omdat ook jij agressief wordt van een overvolle supermarkt.

En als we met zijn allen goed plannen, zorgt dat ervoor dat ook zoveel mogelijk families samen kerst kunnen vieren. Want nu is bijna elke winkelmedewerker een kerstdag afwezig. Waarom? Omdat andere mensen geen zin hebben om te plannen, geen zin hebben in drukke winkels of zich niet weten te vermaken en uit pure verveling naar de meubelboulevard gaan.

Feestdagen

Kom op mensen: laten we het hele jaar volop genieten van de 24/7-economie en laten we ook accepteren dat het bij deze tijd hoort om op zondagen te kunnen winkelen.

Maar zullen we elkaar een plezier doen en met de feestdagen gewoon accepteren dat sommige dingen even niet kunnen? Zodat zoveel mogelijk mensen die dagen met hun dierbaren kunnen doorbrengen?