Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Peter Hilz
Opinie

Camiel, stap op bij NOC*NSF
en zeg op zijn minst 'sorry!'

journaliste

Hester Zitvast

M

Mishandeling-light. Eenvoudige mishandeling. Mishandeling zonder blijvend letsel. Noem het zoals je het noemen wilt, maar het is mishandeling, punt. En als je je vriendin – óók zonder dat ze daar dus de rest van haar leven lichamelijk last van houdt – in een woede-uitbarsting alle hoeken van de kamer laat zien, moet je daarvoor gestraft worden. En je hoort een strafblad te krijgen. Sorry te zeggen. Door het stof te gaan. Je mag in elk geval never nooit je leuke baantje als bestuurslid bij sportkoepel NOC*NSF houden.

Hand geheven

De media heeft het gedaan. De berichtgeving was onjuist, zo claimt Eurlings. De waanzin. Voor zover ik weet heeft geen krant, geen redactie, geen journalist de hand geheven en die vol uitgehaald in het gezicht van Tessa Rolink, de ex-vriendin van Camiel Eurlings. Dat deed je toch echt zelf, mannetje!

Laag

Ik vind het maar bizar, mannen die menen het recht te hebben hun geliefde fysiek pijn te doen. Het is lager dan laag. Ach, dit hoef ik ieder weldenkend mens ook helemaal niet uit te leggen, toch? Je mag elkaar best zo nu en dan een grote bek geven en – desnoods -met wat schuttingtaal de waarheid zeggen, maar je blijft onder elke omstandigheid van elkaar af.

Bewijs

We zijn er niet bij geweest, we hebben er niet met onze neus bovenop gestaan, maar uit het feit dat de zaak met een schikking is afgedaan en Eurlings een aantekening in zijn justitieel dossier heeft gekregen, kunnen we stellen dat er zich wel degelijk iets heeft afgespeeld dat het daglicht niet kan verdagen. Justitie heeft namelijk voldoende bewijs voor zo'n transactie nodig. En dat bewijs is er dus geweest.

Nul fatsoen

Een lichte mishandeling. Een eenvoudige mishandeling. Mishandeling zonder blijvend letsel. Wat denk je nou, Camiel? Het getuigt van nul fatsoen en het is compleet respectloos om een ernstig feit op deze manier af te doen. Om zo je eigen hachje te willen redden. Trek het boetekleed aan. Zeg sorry! Neem je verantwoordelijkheid en leer van je fouten. Wees een echte vent. Maar nee, jij kiest een ander pad. Het pad van een ware loser. Je probeert het goed te praten door te stellen dat het allemaal wel meeviel. Mishandeling valt nooit mee. NOOIT.

En nu? Nu moet je gewoon je biezen pakken. Hou de eer aan jezelf. Het is je vriendelijk gevraagd om te vertrekken, maar je weigert. Hoe triest is dat? Hoezeer heb je het dan niet begrepen? Je hebt een voorbeeldfunctie en die heb je niet alleen verknald door je zo vrouwonvriendelijk te gedragen, maar je hebt het nog eens extra kracht bijgezet door geen spijt te willen betuigen.

Sorry

Je bent in je functie als bestuurslid verzekerd van je baantje en kunt alleen jezelf ontslaan. Zo getikt hoort geen enkele instelling in elkaar te steken. Laten ze er bij het NOC*NSF alsjeblieft, om in jargon te blijven, een klap op geven en de samenwerking verbreken. Of stap toch zelf op, Camiel. Gebruik deze kerst eens om de reactie en de emotie van zo ongeveer heel Nederland tot je te nemen. Niémand keurt je gedrag goed. En niemand vindt dat je terecht goed praat van je verkeerd hebt gedaan. Ga eens broeden op het woordje 'sorry'. Je zult zien dat het veel minder pijn doet dan je misschien nu denkt. En dan? Opgehoepeld en je leven beteren!