Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Businesswoman leidt vergadering
Foto: Chris Ryan | Hollandse Hoogte
Opinie

Goed voornemen:
Zo vraag je om promotie!

Redactie VROUW

S

Slechts 14% van de werkende Nederlandse vrouwen stuurde het afgelopen jaar actief aan op promotie, zo bleek uit de jaarlijkse Global Gender Diversity van Recruitmentorganisatie Hays. En dat heeft gevolgen: uit nieuw onderzoek van het CBS blijkt dan ook dat mannen vaker doorstromen naar een hogere functie dan vrouwen. Wil jij in 2018 wel hogerop komen? Lees dan onze tips!

 1. Wees niet te bescheiden. In een recent interview met Volkskrant Magazine, zei Neelie Kroes: “De eerste vrouwelijke premier van Nederland worden? Pippi Langkous zei dat heel mooi: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’” 

2. Werk fulltime. Nederland is op de ranglijst van gelijkheid tussen mannen en vrouwen van de 16e naar de 32e plaats gezakt. Dit komt met name door de ongelijkheid in inkomen en macht. En stel dat je een time-out neemt als de kinderen klein zijn, waarom zou je dan niet na een paar jaar weer fulltime aan de slag gaan? Fulltimers krijgen tenslotte twee keer zo vaak promotie als parttimers.

Doorgroeimogelijkheden

3. Kies een beroep met doorgroeimogelijkheden. In de zorg of het onderwijs zijn minder managementfuncties dan in het bedrijfsleven.   

4. Vraag aan je mannelijke collega’s met dezelfde functie als jij hoeveel zij verdienen. Is dat meer? Ga naar je leidinggevende. Vrouwen verdienen namelijk gemiddeld 19% minder dan mannen voor precies hetzelfde werk. 

5. Spreek je ambitie uit. Hoe zie je jezelf over drie jaar? En over tien? Maak voor jezelf een carrièreplanning en kijk wat ervoor nodig is om je doel te bereiken. Is dat misschien een cursus of een opleiding? Bespreek het met je leidinggevende en wie weet wil hij of zij dit wel betalen.

Positief denken

6. Switch regelmatig van functie of zelfs van werkgever. Wanneer je op een andere baan solliciteert, is het heel normaal om een salarisstap te maken. Bovendien raak je dan niet ‘vastgeroest’.

7. Denk niet te negatief over promotie. Uit onderzoek van de Harvard Business School blijkt dat bij veel vrouwen de nadruk op de negatieve aspecten – zoals stress en een verstoring van de balans tussen privé en werk – wordt gelegd. Mannen hechten juist waarde aan de positieve aspecten, zoals een hoger salaris en meer beslissingsbevoegdheid. En laten we eerlijk zijn: daar is toch helemaal niks mis mee?